Toepassing van de regel van ruimte in de mobiele fotografie - laat het leeg voor je onderwerp

Regel van ruimte in de mobiele fotografie – hou het leeg voor je onderwerp

Een compositieregel die niet zo bekend is maar waarvan je wel gelijk resultaat ziet als je deze regel toepast is de ‘regel van ruimte’ (in het Engels: rule of space). Deze regel kan je ook prima toepassen in je mobiele fotografie.

Wat is de regel van ruimte

De regel van ruimte zegt dat de compositie van je foto beter wordt als je ruimte vrijlaat in de bewegingsrichting van je onderwerp. Door op die plaats ruimte op te nemen in je compositie geef je het onderwerp meer aandacht en versterk je het gevoel van de beweging. De ruimte suggereert als het ware dat het onderwerp verder die kant op zal gaan.

 

Met bewegingsrichting wordt ook de richting bedoeld waar het onderwerp logischerwijs naar toe zou kunnen bewegen. Daarom werkt de regel van ruimte ook bij het stilstaande speelgoed-autootje in de foto’s hierboven.

De regel van ruimte kan je ook goed toepassen als je een opzij kijkend persoon of dier fotografeert. Door de ruimte over te laten in de kijkrichting van je onderwerp zorg je voor een gevoel van diepte in de foto.

Hoe gebruik je de regel van ruimte?

Stel scherp op je onderwerp door op je scherm te tikken en draai je telefoon om de compositie te maken. Hou daarbij ruimte vrij aan de voorkant van je onderwerp.

Demonstratie van de regel van ruimte. Ruimte voor de boot maakt het beeld dynamischer en geeft de boot meer aandacht.

Ruimte voor de boot maakt het beeld dynamischer en geeft de boot meer aandacht. [iPhone 6]

Heb je geen tijd gehad tijdens het fotograferen om ruimte vrij te laten? Snij je foto dan bij volgens deze compositieregel in een fotobewerking-app zoals Snapseed, Aviary of Pixlr etc.

Snij de foto bij (zoals hier in Snapseed) om de regel van ruimte toe te passen [iPhone 4s]

Snij de foto bij (zoals hier in Snapseed) om de regel van ruimte toe te passen [iPhone 4s]

Overigens is de regel van ruimte met name bruikbaar op onderwerpen die naar de zijkant van je foto toe bewegen of kijken. Als je onderwerp naar je toe beweegt of recht in de lens van je (telefoon)camera kijkt, kan je deze regel niet echt goed toepassen.

Aan de slag

Probeer deze compositieregel gewoon eens uit als je een auto, boot, hardloper of een dier fotografeert! Kijk of je ook vindt dat je een betere foto maakt als je ruimte overlaat aan de voorzijde van je onderwerp. En zoals bij alle fotografie ‘regels’ geldt ook hier: hoe beter je de regels kent, hoe beter je ze kan overtreden!