Iphone foto met onscherpe achtergrond in Amsterdam - liefdessloten op brug mobielefotografie.nl

Scherptediepte in je mobiele fotografie – maak een onscherpe achtergrond

Een van de meest gehoorde klachten over het fotograferen met een mobiele telefoon is dat alles op de foto even scherp is.

Voor sommige foto’s is dat juist handig: zo heb je namelijk de grootste kans dat je onderwerp scherp is, zelfs als je de telefoon nog een beetje verplaatst na het scherpstellen.

ComputerComputer

Aan de andere kant kan je de aandacht beter op het onderwerp richten als dat onderwerp scherp is en de achtergrond juist onscherp. De foto krijgt daardoor ook gelijk wat meer diepte.

Scherptediepte

Het deel van de foto dat scherp is, van voor naar achteren gezien, wordt scherptediepte genoemd. Met een spiegelreflexcamera is deze scherptediepte makkelijk te verkleinen door een groter diafragma (lensopening) te kiezen. Bij een smartphone-camera is dat niet op die manier te doen. Door het kleine lensje, de kleine sensor en het vaste kleine diafragma krijg je bij een smartphone automatisch een enorme scherptediepte.

Ook bij de mobiele foto's is het scherpe gedeelte op de foto is de scherptediepte.

Het scherpe gedeelte op de foto is de scherptediepte. [iPhone6]

Om de achtergrond van je smartphone-foto’s toch een bepaalde onscherpte te geven kan je een aantal dingen doen. Hieronder staan vier mogelijkheden.

1 Van heel dichtbij fotograferen

Als je scherpstelt op een onderwerp dat heel dichtbij bij je smartphone staat, worden de verder weg gelegen delen (de achtergrond) vanzelf onscherp op de foto. Houd hier een afstand aan van maximaal 50 centimeter tot je onderwerp.

Smartphone foto van onscherpe gele bloemen door de scherpe roze bloemen op de voorgrond.

Onscherpe gele bloemen door de scherpe roze bloemen op de voorgrond. [iPhone 4s]

2 Nabewerking met een app

Je kan de achtergrond ook vervagen maken door een nabewerkingsapp te gebruiken. Bijvoorbeeld de selectieve focus-functies van Snapseed (focuseffect) zoals op de foto boven dit artikel. Andere mogelijkheden zijn Aviary (focus) of Pixlr (focal). Uiteraard kan je ook de speciaal hiervoor ontworpen Afterfocus-app gebruiken. Daarmee kan je heel nauwkeurig aangeven welke delen van je foto scherp of onscherp moeten worden.

iPhone6 foto van telefooncel in Londen. Het gebouw erachter is vervaagd in AfterFocus.

Telefooncel in Londen. Het gebouw erachter is vervaagd in AfterFocus. [iPhone6]

BoekenBoeken

Als je apps gebruikt om de achtergrond van je foto wazig maken is het belangrijk dat je daarbij niet te enthousiast te werk gaat: dan ziet de onscherpte er te kunstmatig uit.

Een extreme toepassing van het onscherp maken van de achtergrond met nabewerking is het maken van miniatuurfoto’s.

Het nadeel van nabewerken is natuurlijk wel dat het extra tijd kost om de onscherpte achteraf toe te voegen aan je foto.

3 Opzetlensjes

Gebruik een opzet- of voorzetlensje zoals de Easy-Macro lens of de Olloclip-lens. De combinatie van zo’n macrolensje en de lens van je mobiele telefoon geeft een extreem kleine scherptediepte. We hebben het dan over een scherptediepte van enkele millimeters of zelfs nog minder!

Foto van de punt van een pen met een groene plant als achtergrond. [Samsung Galaxy Trend plus met easy-macro lens]
MobileMobile

Punt van een pen met een groene plant als achtergrond. [Samsung Galaxy Trend plus met easy-macro lens]

De achtergrond wordt door een dergelijk macrolensje heel wazig, het nadeel is natuurlijk wel dat je alleen kleine onderwerpen kan fotograferen met deze techniek.

4 Meetrekken

Een techniek die met dit onderwerp samenhangt is het ‘meetrekken’ van je camera met dezelfde snelheid als het bewegende onderwerp. Op die manier komt alleen onderwerp scherp op de foto. De niet-bewegende voorwerpen en achtergronden op je foto worden juist onscherp door de beweging van je telefoon.

Foto van schaatswedstrijd gemaakt met iPhone6 - meetrekken voor een scherp onderwerp.

Door het meetrekken van de telefoon met de schaatser wordt de achtergrond onscherp. [iPhone 6]

In een ander artikel op deze site wordt uitvoerig ingegaan op deze meetrek-techniek.

Aan de slag

GezondheidGezondheid

Ondanks de beperking van de grote scherptediepte bij het fotograferen met je mobiele telefoon zijn er een aantal manieren om toch een onscherpe achtergrond te krijgen op je foto.

En jij? Mis jij wel eens de mogelijkheid van het maken van een onscherpe achtergrond bij je mobiele fotografie?

Probeer dan eens een van de mogelijkheden hierboven! Met wat extra tijd en moeite is het niet al te moeilijk om een onscherpe achtergrond te maken in je foto’s.