Wazige achtergrondfoto maken met plakband

Wazige achtergronden fotograferen (met plakband op je camera!)

Somminge apps maken de achtergrond van het scherm van je telefoon bewust wazig bij het tonen van een bericht of melding. Zo wordt dat bericht beter leesbaar en word je niet afgeleid door het plaatje dat op de achtergrond staat. Dit soort wazige achtergronden kan je zelf ook gewoon maken! Niet met een speciale app maar gewoon met je camera en… een stukje plakband.

Plakband

Plakband en een felgekleurde tekening

Het effect van plakband op een felgekleurde tekening

ComputerComputer

Het plakband plak je over het lensje van de camera van je telefoon. In de foto’s voor dit artikel heb ik Scotch Magic Tape gebruikt omdat dit geen lijmsporen achterlaat als je het er na afloop weer aftrekt.
Met het plakband op je camera ga je op zoek naar felgekleurde voorwerpen of kleurrijk drukwerk. Zorg ervoor dat er voldoende licht op je onderwerp valt, dan komen de kleuren beter uit en wordt je foto niet te donker.

Waterverfschilderij

Als je de foto maakt zal de camera in je telefoon door het plakbandje over de lens niet scherp kunnen stellen maar vervolgens wel gewoon afdrukken. Het resultaat is een zeer wazige foto met alleen de kleuren van je onderwerp erop. De foto heeft wel wat weg van een abstract waterverfschilderij. In een nabewerkingsapp (Snapseed, Instagram etc.) kan je de kleuren van je foto nog wat feller maken als je dat nodig vindt. De uitdaging van het maken van dit soort foto’s is niet alleen om mooie kleurcombinaties te krijgen maar ook om de kleuren goed over de foto te verdelen.

Achtergrond

Je kan dit soort foto’s gebruiken als achtergrond voor je telefoonscherm maar natuurlijk ook als rustige achtergrond voor een presentatie of als basis voor een ander kunstwerk!