Hashtag teken in hout gekrast

15 manieren om goede Instagram tags voor je foto’s te vinden

Tags zijn een belangrijk onderdeel van je mobiele foto’s die je plaatst op de sociale media. Of dat nu Instagram, Facebook of Google+ is, je foto’s worden door meer mensen gezien als je de juiste tags gebruikt.

In dit artikel gaan we wat dieper in op het vinden van goede tags voor je Instagram-foto’s.

ComputerComputer

Wat zijn tags?

Tags zijn woorden die je foto beschrijven, letterlijk (hond, strand) of als concept (liefde, vriendschap). Door een hashtag (het hekje-teken oftewel #) voor zo’n woord te plaatsen hang je als het ware een digitaal label aan je foto: een tag.

Foto's met de #mobielefotografie-tag op Instagram.

Instagram-foto’s met de #mobielefotografie-tag.

Met zo’n label wordt je foto gegroepeerd met andere foto’s met dezelfde tag waardoor het zoeken en vinden van een vergelijkbare foto makkelijker wordt gemaakt. In de Instagram-app kan je op een tag drukken: daardoor krijg je vervolgens je een heel scherm vol foto’s met die tag te zien. De recentste foto staat bovenaan. Ook kan je in het zoekscherm van de Instagram-app (vergrootglas) zoeken naar een bepaalde tag.

Wanneer plaats je de tags?

Tijdens het uploaden en plaatsen van je foto op Instagram vul je de titel in van je foto.

De titel van je foto, zonder tags.

De titel van je foto, zonder tags.

Vervolgens voeg je (meerder) tags toe in het commentaarveld van je foto. Voordeel van deze methode is dat dit ‘commentaar’ met tags naar onderen verdwijnt zodra je een paar commentaren hebt gekregen op je foto. Dat komt omdat alleen de recentste commentaren worden getoond. De tags zelf blijven natuurlijk actief!

Voeg je tags toe in het commentaarveld onder je foto.

Voeg je tags toe in het commentaarveld onder je foto.

Het vinden van goede tags voor Instagram

Het heeft alleen zin om een tag bij je foto te plaatsen als die echt met de foto te maken heeft. Als je bijvoorbeeld een foto plaatst van een paard terwijl je daaraan de tag #hond toevoegt zullen de mensen die zoeken naar hondenfoto’s jouw paardenfoto niet waarderen en vaak ook niet leuk vinden.

BoekenBoeken

Maar hoe vind je eigenlijk nog meer tags? Hieronder staan maar liefst 15 tips voor het vinden van de juiste tags voor de foto’s die je op Instagram plaatst.

1 Relevantie

Gebruik alleen relevante tags. Zoals boven al genoemd heeft het geen zin om een foto express verkeerde tag mee te geven, ook al weet je dat dat een populaire tag is.

2 Meerdere talen

Gebruik niet alleen Nederlandse tags maar ook Engelse, dan bereik je een veel groter publiek. En ben je goed in Frans, Spaans of een andere taal? Kijk dan of er in die taal ook goede tags te vinden zijn voor jouw foto. Gebruik daarvoor de tips die hieronder staan.

3 Welke locatie

Behalve het markeren van de locatie tijdens het uploaden van je foto kan je die locatie ook als tag gebruiken. Dat is natuurlijk alleen maar verstandig als het om een bekende of bijzondere plek gaat. Kijk maar eens naar de enorme hoeveelheid foto’s met de tags #amsterdam en #rotterdam!

4 Activiteiten

MobileMobile

Wat ben je aan het doen? Met een tag kan je dat aangeven: #shopping, #skydiving, #sailing etc. Maar ook hier geldt dat een foto met de tag van een gewone bezigheid snel zal ondersneeuwen in alle andere foto’s met deze ‘gewone’ tag. Probeer de activiteiten-tags daarom bijzonder te houden.

Sailing als tag voor deze foto van een zeilboot op de Waddenzee voor de kust van Texel.

#sailing – een goede tag voor een leuke activiteit!

5 Mensen

Sta je op de foto met een bekende Nederlander? Tag dan zijn of haar naam. Voor een directe verwijzing gebruik je @naam maar hou er rekening mee dat niet iedere bekende Nederlander dat zal waarderen…

6 Zoeken naar tags via zoekfunctie

In de Instagram-app kan je eenvoudig een foto zoeken die vergelijkbaar is met die van jou. Type eerst een algemene (Engelse) tag in het zoekscherm (vergrootglas). Bijvoorbeeld ‘sailing’ voor de foto met de zeilboot. Daaronder staan dan een aantal andere populaire tags die met ‘sailing’ beginnen. Kijk of die van toepassing zijn op jouw foto.

Het woord 'sailing' in het zoekscherm van de Instagram-app geeft een groot aantal bruikbare tags.

Het woord ‘sailing’ in het zoekscherm geeft een aantal bruikbare tags.

7 Zoeken naar tags via foto

GezondheidGezondheid

Kies in het voorbeeld van ‘sailing’ een van de foto’s die daarmee zijn getagd. Die foto is van dan wel van iemand anders maar die Instagrammer gebruikt misschien wel andere of betere tags dan jij inmiddels hebt verzameld. Door op een foto met een andere zeilboot te drukken kwam ik bijvoorbeeld op #yachting maar ook op #neverstopexploring en #sailingstagram. En op die manier heb je gelijk weer een paar nieuwe tags die je aan jouw Instagramfoto toe kan voegen.

8 Populariteit

Kijk naar het aantal keer dat de tags gebruikt zijn. Door op een tag te drukken krijg je in Instagram alle foto’s te zien met die tag.  Het getal rechsboven geeft het aantal foto’s met die tag weer. Bij populaire tags staat daar een hoog getal: van enkele tienduizenden tot honderden miljoenen!

De tag #ocean is erg populair op Instagram met bijna 15 miljoen tags!

De tag #ocean is erg populair met bijna 15 miljoen tags!

Bij tags die maar een paar keer gebruikt zijn, is het vaak niet de moeite waard om die te gebruiken. Een uitzondering daarop is een nieuwe tag die te maken heeft met een nieuws-item waarover jij als een van de eersten een foto plaatst.

9 Populairste tags

Kijk op sites als websta.me om de populairste tags van dat moment te zien. Op dit moment staat #love bovenaan met bijna een een miljard tags! Wellicht staan er ook tags in de lijst die ook op jouw foto van toepassing zijn. Voordeel van dit soort populaire tags is dat veel mensen je foto (kunnen) zien en je dus een erg groot publiek bereikt. Nadeel is natuurlijk dat veel andere Instagrammers deze tags ook gebruiken waardoor je foto al snel naar onderen zal zakken in de chronologische Instagram-lijst.

10 Gecombineerde woorden

Kijk naar de tags waarin een aantal woorden worden gecombineerd of juist afgekort. Een voorbeeld is natuurlijk #mobielefotografie maar ook de tag #durftevragen (afgekort als #dtv).

11 Dagen van de week

De dagen van de week worden vaak gecombineerd met een andere woord, bijvoorbeeld met een kleur (#bluesaturday) of een achtergrond (#brickmonday) en de zeer populaire #tbt oftwel #throwbackthursday waarbij Instagrammers foto’s van vroeger uploaden.

12 Kleuren

Heeft jouw foto één overheersende kleur dan kan je ook tags toevoegen die met die kleur te maken hebben. Zo geef je een overwegend blauwe foto niet alleen de tag #blue maar ook bijvoorbeeld de specifieke tags #bluesky en #blueholics.

Zoeken naar de tag 'blue' geeft een een aantal andere tags met het woord blue erin.

Zoeken naar de tag ‘blue’ geeft een een aantal andere tags met het woord blue erin.

13 Nabewerking

Heb je een bepaalde app gebruikt bij het nabewerking van je foto? Voeg dan ook de hashtag van de naam van die app toe, bijvoorbeeld #snapseed of #afterfocus. De foto van de zeilboot hierboven krijgt daarom de tag #aviary mee.

14 Meerdere tags

Gebruik meerdere tags bij je foto. Op Instagram kan je maximaal 30 tags plaatsen dus kies ze zorgvuldig uit als je er meerdere hebt gevonden. Je hoeft er natuurlijk niet altijd 30 te plaatsen: 10 tot 15 tags is vaak al voldoende.

15 Gewoon vragen

Heb je al een aantal volgers op Instagram, vraag in het commentaar bij je foto dan gewoon eens om handige tags. Als iemand als reactie een tag noemt, zet die tag dan zelf nog even in een eigen commentaarregel. Dat klinkt omslachtig maar om tag-spammen tegen te gaan gebruikt Instagram alleen de tags die je zelf plaatst bij je eigen foto.

Het bewaren van je tags

Er bestaan diverse apps om je tags in op te slaan. Ik gebruik gewoon een notitie app waar ik mijn favoriete, meestgebruikte tags in heb staan. Ook nieuw gevonden tags voeg ik toe aan die lijst. Een aantal zijn al gegroepeerd op onderwerp (minimalisme, roest, dagen van de week, kleuren etc.). Zo kost het niet veel tijd om met wat kopiëren en plakken een serie tags toe te voegen aan mijn Instagramfoto’s.

Heb jij nog handige tips voor het vinden van de goede tags voor je Instagram-fotografie? Laat het ons weten in het commentaarvak hieronder!

Succes met het vinden van goede tags!