Vignet in het kippenhok [iPhone 7]

Zet je onderwerp in het licht – met een vignet

Met een vignet kan je op een eenvoudige manier de aandacht vestigen op het onderwerp van je foto. Het aanbrengen van zo’n vignet is een veelgebruikte manier om de compositie van een foto te verbeteren.

Wat is een vignet?

Met een vignet bedoelen we in dit artikel een donker deel langs de randen van de foto. Het binnenste deel van de foto wordt daardoor relatief lichter. De ogen van iemand die naar je foto kijkt worden automatisch naar het lichtste deel op die foto geleid. Zorg er dus voor dat daar je onderwerp staat!

ComputerComputer
Haarlem straatfotografie met een vignet [iphone 7]

Haarlem met een vignet [iphone 7]

Hoe maak je een vignet?

Er zijn diverse manieren om een vignet op je foto te krijgen. Bij de mobiele fotografie is de makkelijkste manier om dit te doen door middel van een nabewerking-app zoals Aviary, Picsart en Snapseed.

Vignet toepassen

Overigens hoeft het vignet niet persé naar het midden toe te lopen. Als je bijvoorbeeld de regel van derden gebruikt, staat het onderwerp niet in het midden maar kan het toch mooi zijn om er een vignet omheen te plaatsen. Gebruik dus een app waarin je het vignet over je foto kan verschuiven.

Denk bij het toepassen van een vignet trouwens niet alleen aan portretfotografie maar ook aan landschap-, straat- voedsel- en macrofotografie!

Extreem vignet rondom een detail op een deurpost in Delft. [iPhone 7]

Extreem vignet rondom een detail op een deurpost. [iPhone 7]

Conclusie

Kort samengevat: een vignet versterkt de compositie van verschillende soorten fotografie door de blik van de kijker de foto in te trekken, naar het hoofdonderwerp toe.

Aan de slag

Voeg tijdens het nabewerken van je foto eens een vignet toe en kijk of je compositie daardoor inderdaad wordt verbeterd. En, vind je dat je foto daardoor mooier wordt?

Heb je opmerkingen of vragen over dit artikel laat het ons dan eens weten in het commentaarvak hieronder of via Instagram, Twitter of email!

BoekenBoeken