Rottedam Zuid - Maastoren rechtop gezet met Snapseed Perspectief tool

Zet een gebouw rechtop met Snapseed – gebruik de Perspectief tool!

Waarschijnlijk is het je wel eens opgevallen bij het fotograferen in een stad: de gebouwen op je foto staan niet rechtop! Dit gebeurt onder andere als je de telefoon schuin omhoog moet richten om het hele gebouw op je foto te krijgen. In dit artikel leggen we uit hoe je zo’n schuinstaand gebouw eenvoudig rechtop kunt zetten met de Snapseed app.

Snapseed-app

De Snapseed heeft in september 2017 een grote make-over gekregen dus het ziet er allemaal wat anders uit dan voorheen. Na het kiezen van een foto zie je nu de opties Looks, Tools en Exporteren.

ComputerComputer

We gaan de foto bewerken en kiezen dus voor Tools. Gelukkig zijn de bewerkingen en aanpassingen binnen Tools hetzelfde gebleven als in de vorige versies.

Rechtop met Snapseed

Open de Snapseed app en kies een foto door op het startscherm te drukken. Ga vervolgens verder met Tools. Binnen Tools zie je de vertrouwde bewerkingen staan, daaruit kies je de Perspectief-bewerking. Vervolgens kies je voor Horizon aanpassen (het icoontje aan de linkerkant).
Op de volgende foto’s worden deze stappen nog eens verduidelijkt.

Op de foto staan nu twee dubbele pijlen, een horizontale en een verticale set. Door naar boven/beneden te schuiven kan je de foto verdraaien in het verticale vlak. Deze bewerking gebruiken we om een gebouw rechtop te zetten.

Door langzaam over de foto naar beneden te schuiven kan je het beeld naar voren kantelen. Daardoor komt je gebouw ook rechtop te staan. Als je tevreden bent dan druk je op het vinkje rechtsonder in je scherm.

Tip: mocht je het gebouw maximaal naar voren hebben gekanteld en het staat nog steeds niet rechtop, sluit dan af met het vinkje en open de Perspectief tool opnieuw. Je hebt dan weer het volledige bereik van de bewerking beschikbaar om het gebouw verder rechtop te zetten.

Zijkanten opvullen

Met het rand-symbool onderin je scherm beheers je de vlakken die onderin of bovenin je foto ontstaan door de verticale kanteling. Je kan kiezen voor een wit of zwart vlak maar ook voor het automatisch opvullen (‘slim’) van de randen.

Bij ‘slim opvullen’ zorgt Snapseed ervoor dat de vrijkomende rand wordt opgevuld met eenzelfde achtergrond als de directe omgeving van dat vlak. Deze techniek werkt goed bij egale achtergronden zoals water, gras of lucht zoals je op de GIF-animatie kan zien onderaan dit artikel.

Als er mensen, auto’s of andere complexe vormen langs deze randen te zien zijn, dan geeft het slim-opvullen meestal geen mooi resultaat. Hou er dus rekening mee dat je je mobiele foto eventueel nog wat bij moet snijden na het rechtopzetten van je gebouw om de witte, zwarte of lelijke slimme randen te verwijderen.

BoekenBoeken

Aan de slag

Fotografeer eens een kerk, flat of ander gebouw en pas de Perspectief bewerking van Snapseed toe. Staat jouw gebouw nu ook mooi rechtop?

Als je nog vragen hebt over dit artikel laat het ons dan eens weten. Succes alvast!

De foto’s in de dit artikel zijn scherm-afdrukken van de nieuwste versie van Snapseed op een iPhone. Op een Android toestel zien de schermen er hetzelfde uit. De Perspectief-bewerking ziet er ook in de oudere versies van Snapseed vergelijkbaar uit. De versies van Snapseed die voor dit artikel zijn gebruikt – IOS: 2.18 (gratis) en Android: 2.17 (gratis).