Foto van zonnebloem voor een kleurige achtergrond [Samsung Galaxy Trend]

Kan ik mooie foto’s maken met een goedkope mobiele telefoon?

Een van de vragen die regelmatig aan mij gesteld worden is of je ook mooie foto’s kan maken met een goedkope mobiele telefoon.

Natuurlijk!

ComputerComputer

Op deze site worden ook foto’s gebruikt die met goedkopere telefoons gemaakt zijn zoals een Nokia C2-01. Die telefoon kostte een paar jaar geleden ongeveer E20 (zonder abonnement) en is niet eens een smartphone! Een ander goedkoop toestel waarvan de foto’s gebruikt worden op deze site is een Samsung Galaxy Trend van minder dan E80.

Foto gemaakt met een goedkope mobiele telefoon: Londen vanaf de Saint Paul's Cathedral. [Samsung Galaxy Trend]

Londen vanaf de Saint Paul’s Cathedral. [Samsung Galaxy Trend]

Natuurlijk is het wel zo dat je met een goedkoper toestel wat meer wordt beperkt in de mogelijkheden tijdens het fotograferen. Maar als je rekening houdt met die beperkingen kan je prachtige foto’s maken met zo’n goedkope mobiel.

Goedkope mobiele telefoon: Nokia C2

De foto’s uit de Nokia C2 zijn relatief klein maar als je dat eenmaal weet dan kan je daar rekening mee houden als je een foto maakt. Zo kan je het onderwerp het beste helemaal beeldvullend fotograferen omdat je met bijsnijden nog meer pixels zou verliezen. De foto’s uit dit toestel zal je ook niet zo snel op groot formaat afdrukken.

Foto gemaakt met een goedkope mobiele telefoon: winterwandeling in Drenthe [Nokia C2]

Winterwandeling in Drenthe [Nokia C2]

Goedkope mobiele telefoon: Samsung Galaxy Trend

De Samsung Galaxy Trend is wat minder lichtgevoelig dan de toestellen uit het duurdere Samsung segment (Galaxy S-serie). Daardoor weet je dat je niet al teveel hoeft te verwachten van foto’s die je in een donkere omgeving maakt. Ga daarom met een dergelijke telefoon op zoek naar een beter verlichte plek of zorg zelf voor wat meer licht.

Foto gemaakt met een goedkope mobiele telefoon: de luchtsingel in Rotterdam. [Samsung Galaxy Trend]

De luchtsingel in Rotterdam. [Samsung Galaxy Trend]

Beperkingen horen bij je mobiele fotografie

Hou dus rekening met de beperkingen van je smartphone en gebruik daarbij de basis-tips die je op deze site worden geboden: denk na over het onderwerp van je foto, vergeet de compositieregels niet en hou rekening met de hardheid en richting van het licht.

BoekenBoeken

Als je met die basis begint, zal je zien dat je wel degelijk mooie foto’s kan maken met je goedkope mobiele telefoon!