Bevroren bloem met textuur [iPhone7]

Textuur maakt je mobiele foto interessanter

Textuur kan je foto ruimtelijker en interessanter maken. Die textuur kan een onderdeel van je foto zijn maar je kan het natuurlijk ook beeldvullend fotograferen. In dit artikel leggen we uit hoe je textuur het beste kan fotograferen met je mobiele telefoon.

Wat is textuur?

De ruwheid en oneffenheden van een oppervlak zorgen voor de textuur. Deze oneffenheden kunnen bijvoorbeeld van nature voorkomen (boomschors) maar kunnen ook zo zijn gemaakt (aluminium plaat) of zo zijn ontstaan (roest).

ComputerComputer

Textuur kan je dan ook overal vinden: niet alleen op het oppervlak van diverse materialen maar ook een omgeploegd veld of een gemetselde muur bevatten textuur.

Waarom textuur in je foto?

Door het gebruiken van onderwerpen met textuur in je foto wordt de foto ruimtelijker, en daarmee ook  interessanter: je zou de foto wel aan willen raken!

Foto van Textuur op een deel van je foto (de muur). [iPhone 6]

Textuur op een deel van je foto (de muur). [iPhone 6]

Toepassing van textuur

De eerste stap is natuurlijk het vinden van een geschikte textuur om te fotograferen. Bepaal vervolgens of je deze textuur beeldvullend wil vastleggen of dat het alleen een onderdeel wordt in je foto. Ook met een macrolensje kan je textuur goed vastleggen door je onderwerp van heel dichtbij te fotograferen.

Textuur kan ook worden gemaakt zoals hier bij deze foto een aluminium treeplank [iPhone6]

Met een macrolensje gefotografeerde maanzaadjes. [iPhone4s]

Licht

Bij belichting vanaf de zijkant krijg je het grootste contrast en komt de driedimensionale aard van de textuur het best tot z’n recht. Let er wel op dat hard licht vaak te scherpe contrasten geeft – dat maakt de foto juist minder mooi door de (te) grote verschillen tussen licht en donker.

Nabewerken

Door het verscherpen van je foto in een nabewerkingsapp kan je de textuur er extra uit laten springen.

Zo kan je in de Snapseed-app in de bewerking ‘Details’ naast ‘Scherpte’ ook kiezen voor ‘Structuur’. Door de waarde daarvan te verhogen wordt de textuur in je foto nog eens extra benadrukt. Bij ‘selectieve bewerkingen’ kan je er ook voor kiezen om de waarde van de structuur te verhogen op een deel van je foto.

BoekenBoeken

Aan de slag

Kijk eens om je heen om een mooie textuur te vinden en fotografeer die terwijl je met verschillende soorten belichting (richting, hardheid) experimenteert. Geen inspiratie? Verfrommel dan eens een stuk papier en vouw dat weer open: je hebt nu texturen in overvloed om mee te oefenen!