Macrofoto van herfstblaadje met iPhone6 en Ollolclip

Macrofoto’s van herfstbladeren – met je mobiele telefoon

Het maken van mooie foto’s van herfstbladeren met je mobiele telefoon werd in een eerder artikel op deze site al uitvoerig beschreven.  Het helder witte scherm van een tablet zorgt daarbij voor een witte achtergrond en is ook gelijk de lichtbron die door de blaadjes heen schijnt.

Macrofotografie van herfstbladeren

Je kan deze techniek ook toepassen als je detailfoto’s van deze herfstbladeren wil maken. Het enige verschil met het fotograferen van een volledig blaadje is het dichterbij houden van je telefoon en het gebruik van een macrolens om ook van dichtbij nog een scherpe foto te kunnen maken.

ComputerComputer
Macrofoto van herfstblad [Windows Lumia 640 LTE met clip-on macrolens)

Macrofoto van herfstblad [Windows Lumia 640 LTE met clip-on macrolens)

De foto’s in dit artikel zijn gemaakt met verschillende mobiele telefoons en diverse macrolensjes. Wil je ook dit soort foto’s maken? Hier zetten we nog even alle fotografie-tips op een rijtje:

Ondergrond: de tablet

-gebruik een witte achtergrond op je tablet, bijvoorbeeld van een tekstverwerker-app of teken-app.

-zet je tablet op de helderste stand.

Details van herfstbladeren fotografeer je met een mobiele telefoon, een macrolensje en een tablet [Android Galaxy Trend Plus met Macroband macrolens)

Details van herfstbladeren fotografeer je met een mobiele telefoon, een macrolensje en een tablet [Android Galaxy Trend Plus met Macroband macrolens)

Foto maken met je telefoon

-corrigeer de belichting in de camera-app

-pas eventueel de witbalans van je camera-app aan naar ‘bewolkt’ of ‘zon’.

-hou je telefoon parallel aan het herfstblad om alles scherp in beeld te krijgen.

BoekenBoeken

-hou de telefoon zo stil mogelijk.

Onderwerp: herfstblaadjes

-neem dunne blaadjes, die laten het licht beter door.

-gebruik platte herfstblaadjes, dan is de hele foto scherp.

Macrofoto van herfstblad [iPhone6 met Olloclip macrolens)

Macrofoto van herfstblad. Het blaadje was niet helemaal plat waardoor er verschillen zijn in scherpte. [iPhone6 met Olloclip macrolens).

Aan de slag

MobileMobile

Geinspireerd door deze foto’s? Maak dan zelf eens wat detailfoto’s van herfstblaadjes door een tablet en een eenvoudig macrolensje te gebruiken. Vergeet daarbij niet om de belangrijkste compositieregels zoals de regel van derden toe te passen!

Als je vragen of opmerkingen hebt over het fotograferen van herfstbladeren laat het ons dan weten in de comments. Als je je detailfoto’s op Instagram plaatst, vergeet dan niet om de hashtag #mobielefotografie te gebruiken!