Smiley op mobielefotografie.nl

15 fouten bij het mobiel fotograferen – en wat je eraan kunt doen

Elk jaar fotograferen we weer meer met onze mobiele telefoon, van 1.1 biljoen foto’s in 2016 naar 1.4 biljoen foto’s in 2020. Helaas zijn we niet altijd tevreden over het resultaat…

Herkenbaar?

ComputerComputer

In dit overzichtsartikel staan maar liefst 15 veelgemaakte fouten en vaak voorkomende problemen bij het mobiel fotograferen. Uiteraard leggen we ook uit hoe je dergelijke fouten en problemen kan voorkomen…

1 Foto is saai

Bedenk, voordat je afdrukt, wat je aan het fotograferen bent en hoe je dat onderwerp nog duidelijker op de foto kan zetten. Als je deze twee eenvoudige stappen heel bewust neemt zullen je foto’s vanzelf veel minder saai worden!

2 Saaie foto van een mooi onderwerp

Heb je alles gedaan om je foto zo mooi mogelijk te maken maar maakt de foto alsnog een de saaie indruk? Waarschijnlijk zijn de kleuren en de belichting dan wat flets. Gebruik een app om je foto wat meer kleur en contrast te geven. In apps zoals Snapseed, Pixlr, Aviary of PicsArt kan dit handmatig doen maar kun je ook voor snelle, automatische verbetering kiezen.

3 Onderwerp staat te klein op de foto

Het onderwerp is van te grote afstand gefotografeerd. Meestal is het mogelijk om dichterbij te komen en je onderwerp meer beeldvullend te fotograferen. Zoom gewoon in met je voeten! Door je onderwerp groter op je foto te zetten wordt het gelijk duidelijk wat dat onderwerp eigenlijk is. Daarbij komen eventueel afleidende elementen rondom het onderwerp niet meer in beeld.

4 Foto is niet scherp

De telefoon bewoog toen de foto werd genomen: hou je telefoon daarom zo stabiel mogelijk en druk af met de volumetoetsen van je telefoon of met die van je koptelefoon. Je kan eventueel ook een statief gebruiken.

Als juist het onderwerp bewoog tijdens het maken van de foto, beweeg de volgende keer de telefoon dan mee met dat onderwerp tijdens het afdrukken. Op die manier krijg je een scherp onderwerp tegen een onscherpe, bewogen achtergrond.

5 Foto ‘zit niet goed in elkaar’

Heb je eigenlijk wel een compositie gemaakt? Probeer de volgende keer eens volgens de regel van derden, de regel van ruimte of met leidende lijnen te fotograferen. Je zal zien dat je foto’s dan vanzelf beter worden!

Tip: zet voor het makkelijk toepassen van de regel van derden de hulplijnen op je telefoonscherm aan.

BoekenBoeken

6 Verkeerd scherpgesteld

Tik op het scherm op het deel van de foto dat je scherp wil hebben. Als je dat niet doet laat je de keuze over aan de telefoon. Vaak gaat dat goed, maar soms kan dat net het verschil maken tussen een precies goede scherpstelling en een net-niet-scherpstelling…

7 Teveel rekenen op nabewerking

Je maakt een foto van een landschap en denkt: ‘dat blikje op de voorgrond haal ik wel weg met Snapseed’. Zal je net zien dat dit heel lastig blijkt te zijn door de ondergrond waarop het blikje ligt.

Of je bent tevreden met een te donkere foto omdat ‘deze toch lichter gemaakt kan worden met een nabewerking-app. Als je dat doet ontstaat er helaas ook veel ruis op de foto.

Andersom is het ook bij een te lichte foto lastig (of zelfs onmogelijk!) om de details terug op de foto te krijgen als je deze wat donkerder maakt.

MobileMobile

Kortom, zorg ervoor dat de belichting al goed is in je telefoon door te corrigeren voor de automatische belichting in de camera-app. Met een nabewerking-app kan je de foto vervolgens nog verder verbeteren.

8 Foto’s te snel gewist

Als je een serie foto’s maakt dan zitten er altijd foto’s bij die je minder goed vindt.  Die zou je natuurlijk gelijk weg kunnen gooien, bijvoorbeeld om ruimte vrij te maken op je telefoon. Toch is het op een heldere dag lastig om alle details van een foto op het scherm te zien.

Zo kan er net iemand met de ogen dicht op ‘de goede’ foto staan of is de scherpstelling niet zoals je dat van tevoren had bedacht. Wacht daarom met het uitzoeken en weggooien van je foto’s totdat je in een wat minder lichte omgeving bent (‘s avonds, binnen) en je alle details van je foto’s goed kan zien.

9 Lelijk licht

Als je fotografeert in de volle zon krijg je donkere schaduwen en (overbe)lichte onderwerpen op je foto’s. Door dit harde, lelijke licht krijg je grote contrasten die je foto over het algemeen niet mooier maken. Probeer daarom op een zonnige dag in de schaduw te fotograferen, je zal zien dat je foto door het zachtere licht veel mooier wordt.

10 Lelijk flitslicht

Het flitslampje van een telefoon is heel klein en zit ook nog eens vlak naast de lens. Je krijgt door het gebruik van de flits dan ook grote verschillen in belichting tussen het midden en de zijkant van je foto. Door het kleine lampje ontstaan er ook scherpe schaduwen. Gebruik de flits daarom bij voorkeur niet! Neem je onderwerp mee naar een goed verlichte plek, manipuleer het licht of wacht op een situatie met beter licht.

11 Donker onderwerp

GezondheidGezondheid

Als je onderwerp te donker op je foto komt dan was de achtergrond waarschijnlijk te licht. De telefooncamera-app maakt de hele foto automatisch wat donkerder om ook de achtergrond goed te belichten. Jouw onderwep op de voorgrond wordt daardoor juist veel te donker!

Als je geen tegenlichtfoto wil maken, corrigeer dan de belichting tijdens het fotograferen. Je onderwerp komt dan lichter op de foto. Nadeel is wel dat de lichte achtergrond nog veel lichter (of zelfs wit) wordt afgebeeld.

Om de grote verschillen tussen en licht en donker te overbruggen kan je ook een HDR-foto maken. Er worden dan automatisch twee of meer foto’s achter elkaar gemaakt door een HDR-app. De best belichte delen van deze foto’s worden vervolgens gebruikt om de uiteindelijke foto (automatisch) samen te stellen.

12 Vage foto door een vies lensje

Een probleem dat regelmatig voorkomt maar ook heel makkelijk te vermijden is: een vies lensje. Het lensje wordt snel vies, bijvoorbeeld als je met je vingers het lensje aanraakt terwijl je de telefoon uit je zak haalt. Maak daarom regelmatig je lensje schoon met een lensdoekje, je t-shirt of een (schone!) zakdoek.

13 Telefoongeheugen vol

Je kan natuurlijk nooit genoeg mobiele foto’s en filmpjes maken maar uiteindelijk zal je telefoon helemaal vol zijn. Gebruik daarom een cloud-service als GoogleFoto’s om een back-up te maken van je foto’s. Als de back-up gemaakt is kan je de foto’s op je telefoon wissen.

Alternatieven zijn AmazonPhotos en natuurlijk iCloud voor iPhone gebruikers.

14 Batterij leeg

Als je aan het fotograferen bent in de stad of in de natuur zorg er dan voor dat je een powerbank bij je hebt zodat je je telefoon tussendoor op kan laden. Je kan er ook voor kiezen om je verbindingen (3G of 4G en je wifi) tijdelijk uit te zetten. Als je dat doet is je telefoon pas vele uren later leeg!

Voor het maken van een lang time-lapse filmpje met je mobiele telefoon is zo’n powerbank sowieso onmisbaar.

15 Te weinig geoefend

Deze laatste tip is een heel algemene tip. Weet je nog niet zeker op welke manieren je af kan drukken, de belichting kan corrigeren, of het raster op je scherm aan kan zetten? Probeer dan thuis eerst alles uit voordat je met een foto-sessie begint!

Aan de slag (zonder fouten!)

Hopelijk kan je een of meerdere van deze 15 tips gebruiken om (nog) betere mobiele foto’s te maken. Maak je daardoor minder fouten en ben je tevreden? Laat het ons weten!

Heb je zelf nog andere tips? Dan horen we die natuurlijk ook graag!