Planetical app kan je gebruiken om Cooper Station na te bootsen uit de Interstellar film.

Maak van je foto een Interstellar wereld (gewoon op je mobiel!)

Als je de Interstellar film van Christopher Nolan hebt gezien kan je je waarschijnlijk nog de scene op Cooper Station herinneren.

Zonder de plot weg te geven: Cooper Station is een cilindervormige ‘wereld’ die in een baan om Saturnus draait. Zo’n wereld kan je ook van je eigen foto’s maken, gewoon op je mobiele telefoon!

ComputerComputer

Planetical app

Hoe maak je nu zo’n wereld? Een app die je daarvoor kan gebruiken is ‘Planetical’ – een gratis app voor zowel IOS als Android. Deze Planetical app is met name bedoeld voor het maken van een miniatuur-planeetje van een foto van bijvoorbeeld een landschap, zee of stad. Het beeld wordt door de app helemaal omgebogen tot een cirkel waarbij de linkerkant van de foto aan de rechterkant wordt geplakt.

De duinen, zee en camping op Vlieland op een planeet - met de Planetical app.

De duinen, de zee en de camping op Vlieland op een planeet – gemaakt met de Planetical app.

Cooper Station

In de Planetical app kan je bij de instellingen het vakje From Top aanvinken. Het wereldbolletje wordt dan als het ware ‘binnenstebuiten’ gemaakt. De lucht vormt het midden van de foto terwijl het landschap zelf aan de buitenkant terecht komt. Het resultaat van deze bewerking is de typische Cooper Station look waar we naar op zoek waren.

De duinen, de zee en de camping op Vlieland, omgekeerd in de Planetical app.

De duinen, de zee en de camping op Vlieland, omgekeerd in de Planetical app.

Wat voor foto’s kan je gebruiken?

Je kan voor het bewerken gewoon de foto’s gebruiken die je met je mobiele telefoon hebt gemaakt. Panorama-foto’s zijn ook zeer geschikt voor het maken van dit soort omgekeerde werelden.

Het Amsterdamse Bos [iPhone6]

Het Amsterdamse Bos in de lente [iPhone6]

Zoek bij voorkeur een foto uit waarbij de horizon aan linker- en rechterkant even hoog is. Dan is het makkelijker om de overgang tussen beide kanten zo mooi mogelijk te laten verlopen. Je kan deze overgang zo onzichtbaar mogelijk maken door met de schuifjes Blur en Skyline zowel de vervaging als de hoogte van de overgang in te stellen.

Amsterdamse Bos in de planetical app

Het Amsterdamse Bos in de planetical app.

BoekenBoeken

Na het aanvinken van From Top zie je je eigen Interstellar wereld verschijnen, je moet vaak nog wel even uitzoomen (het Zoom schuifje) om het resultaat van de bewerking goed te kunnen zien. Met Rotate kan je het beeld nog wat draaien als je dat mooier vindt is.

Het resultaat: het Amsterdamse Bos met de Cooper Station look.

Het resultaat: het Amsterdamse Bos met de Cooper Station look.

Opslaan en delen van je Interstellar wereld

Als je tevreden bent over het resultaat dan druk op je op Next of Gereed om je foto op te slaan of te delen op je sociale media. Vergeet dan niet om de hashtag #planetical te gebruiken.

Conclusie

Met de Planetical app kan je heel eenvoudig de surrealistische Interstellar-wereld van Cooper Station nabootsen met je mobiele foto’s. Ook als je de film niet hebt gezien is het een leuke (en gratis!) app om eens mee te spelen en je fantasie de vrije loop te laten.

Boot op zee in de Planetical app.
MobileMobile

Boot op zee in de Planetical app.

 

De versies van de Planetical App in dit artikel – IOS: 1.6.1 (gratis) en Android: 1.0.4 (gratis).