Foto van leidende lijnen in de tuin van Hever Castle in Kent, UK. [iPhone 6]

Leidende lijnen in je mobiele fotografie

Een belangrijke compositieregel in de fotografie is de regel van de leidende lijnen.

De leidende lijnen op deze foto worden verzorgd door de tak die je blik naar het eiland leidt. [iPhone6]

De leidende lijnen op deze foto worden verzorgd door de tak die je blik naar het eiland leidt. [iPhone6]

ComputerComputer

Zoals bij alle compositieregels is het handig om deze regel te kennen en bewust te leren gebruiken. Als je leidende lijnen in de compositie van je mobiele fotografie gebruikt zal je zien dat de foto er sterker en mooier door wordt.

Wat zijn leidende lijnen?

Als iemand je foto bekijkt zal zijn of haar blik automatisch de lijnen in je foto volgen. Door van dit gegeven gebruik van te maken kan je de lijnen zodanig in je compositie verwerken dat de blik van de kijker via een door jou uitgestippelde ‘route’ door je foto heen loopt.

Op die wijze kan je bepaalde delen van je foto meer of minder aandacht geven, krijgt je foto meer diepte en kan je de kijker naar het onderwerp  of verdwijnpunt toe leiden. Omdat de lijnen de blik van de kijker door de foto heen ‘leiden’ worden deze lijnen ‘leidende lijnen’ genoemd (Engels: leading lines).

Een leidende lijn kan een arm (selfie!), een rij bomen of een hekwerk zijn. Maar je kan ook denken aan wegen, paden, leidingen, schaduwen, rails enzovoort. In dit artikel staan foto’s met diverse voorbeelden van dergelijke lijnen.

Hoe pas ik leidende lijnen toe in mobiele fotografie

Als je een foto gaat maken zoek dan naar eventuele lijnen in je compositie. Probeer de lijnen zo goed mogelijk op je onderwerp te richten door verschillende standpunten uit te proberen.

Een voorbeeld daarvan is de foto van het grasveld boven dit artikel: door het kiezen van een erg laag standpunt kwamen de lijnen in het gras op de voorgrond te liggen en wordt de kijker de foto ingeleid richting het gebouwtje ‘achterin’ de foto.

Foto met heel veel leidende lijnen op het grasveld en langs de heg.

Heel veel leidende lijnen op het grasveld en langs de heg.

Je kan je compositie overigens nog sterker maken door het combineren van leidende lijnen met de regel van derden. Leid de kijker je foto in langs de lijnen en zorg er ook nog voor dat je onderwerp of verdwijnpunt op een van de sterke punten ligt.

BoekenBoeken

Conclusie

Leidende lijnen kunnen de compositie van je foto sterk verbeteren: je leidt de blik van de kijker door je foto heen naar het onderwerp of verdwijnpunt. Daarbij krijgt je foto door het toepassen van deze compositieregel meer diepte.

Je foto zal daardoor aanzienlijk verbeteren ten op zichte van een vergelijkbare foto waar geen gebruik wordt gemaakt van dit soort lijnen.

Foto van Leidende lijnen gecombineerd met de regel van derden [iPhone 4s]

Leidende lijnen gecombineerd met de regel van derden [iPhone 4s]

Gebruik jij wel eens leidende lijnen in je mobiele fotografie? Ik hoop dat dit artikel je helpt om bewust naar leidende lijnen te zoeken die je in de compositie van je foto kan verwerken.

MobileMobile

Begin eens met eenvoudige lijnen zoals een weg of een pad en probeer daarna wat creatievere lijnen te vinden zoals de lijnen van de zijkant van een gebouw of de gekromde lijnen van een trap of brug.