Vierkante foto volgens de regel van derden met touw op een derde van de linkerkant

Gebruik de regel van derden in je mobiele fotografie

De hulplijnen verdelen het scherm van een mobiele telefoon in negen delen.

De hulplijnen verdelen het scherm van een mobiele telefoon in negen delen.

Een van de bekendste compositie’regels’ is de regel van derden, een nogal letterlijke vertaling van het Engelse Rule of Thirds. Als je met je smartphone aan het fotograferen bent is het goed om te weten dat deze regel bestaat en hoe je die toe moet passen. Laat je echter vooral niet door deze regel beperken!

Foto’s in balans

Deze regel van derden is natuurlijk geen echte regel maar meer een soort handvat of hulpmiddel dat je naar eigen smaak toe kan passen tijdens het fotograferen. De regel is gebaseerd op het idee dat de foto meer in balans is door het uit het centrum plaatsen van je onderwerp. Idealiter plaats je volgens deze regel je onderwerp op een derde vanaf een van de vier zijden van je foto (onder, boven, links, rechts). Doordat je het onderwerp op die plaats neerzet wordt je foto wat spannender en algemener gezegd: ‘beter’.

Vlakverdeling - Regel van derden - vierkante foto

De verdeling van de foto volgens de regel van derden bij een vierkante foto.

Als hulpmiddel wordt je foto op het schermpje van je mobiel in 9 gelijke vlakken verdeeld. Dit moet je eventueel aanzetten in de instellingen van je telefoon.

De vier kruispunten van de vier lijnen die de foto in vlakken verdelen worden trouwens de ‘sterke punten’ genoemd binnen de regel van derden. Door je onderwerp op een van deze punten te plaatsen voldoe je dan namelijk aan deze regel in zowel het vertikale als in het horizontale vlak.

Horizontale en vertikale lijnen

Als je de regel van derden volgt dan plaatst je de horizon van een landschap op ongeveer een derde vanaf de onderkant. Volgens dezelfde regel kan je de horizon ook plaatsen op ongeveer een derde vanaf de bovenkant. Welke van de twee composities je kiest hangt helemaal af van je eigen smaak maar natuurlijk ook van het landschap (wat is er te zien?) en van de lucht erboven.

Zijn er bijvoorbeeld mooie wolkenpartijen te zien dan kies je ervoor om deze goed in beeld te brengen en leg je de horizon op een derde van onder. Als de lucht boven je landschap saai en grijs is dan kan er beter voor kiezen om die slechts minimaal in beeld te nemen en leg je de horizon op een derde van boven.

Ook bij andere onderwerpen zoals personen, voorwerpen of gebouwen wordt een foto’s vaak sterker als je ze op een derde vanaf de rand neerzet. Welke van de twee randen (links of rechts) dat ‘moet’ zijn hangt af van het voorwerp en van de andere onderdelen in je foto.

De regel van derden toegepast.

De regel van derden toegepast. [iPhone 4s]

De regel van derden kan op elke foto-afmeting worden toegepast. Over het algemeen zal de vlakverdeling in de langwerpige foto’s (3:4 etc.) wat sterker tot z’n recht komen dan in een vierkante foto. Ook dit hangt weer sterk af van je onderwerp en natuurlijk ook van je eigen smaak.

Zo heb ik bijvoorbeeld meerdere foto’s kunnen verbeteren door de regel van derden toe te passen tijdens het bijsnijden van een rechthoekig naar een vierkant formaat.

Uiteraard is zo’n regel van derden slechts een simpel handvat om de compositie van je foto te verbeteren. Voor sommige foto’s is het zelfs beter om deze regel helemaal niet toe te passen, bijvoorbeeld bij symmetrische onderwerpen waarbij de foto juist sterker wordt als je gebruik maakt van die symmetrie.

Aan de slag met de regel van derden

Regel van derden: de horizonlijn ligt op een derde vanaf de bovenzijde en het schommelende meisje ligt op een sterk punt.

Voorbeeld van de regel van derden: de horizonlijn ligt op een derde van boven en de positie van schommelende meisje ligt op een sterk punt.

Probeer het maar eens. Maak twee foto’s van hetzelfde onderwerp. De eerste foto met het onderwerp precies in het midden, de tweede foto met het onderwerp op een derde van de foto. En kijk dan eens of je voorkeur uitgaat naar een van de twee foto’s. Heel waarschijnlijk is dat de foto waar je de regel van derden hebt toegepast!

Hou wel rekening met het scherpstellen op je onderwerp. Als je telefoon niet in de gaten heeft dat je onderwerp niet in het midden van de foto staat dan krijg je een scherpe achtergrond en een onscherp onderwerp. Je kan dit probleem snel oplossen door het onderwerp op het scherm aan te raken zodat de camera daarop scherp stelt.

Heb je je foto’s kunnen verbeteren door het toepassen van de regel van derden? Heb je vragen over deze regel? Laat het ons dan weten in het commentaarvak  hieronder!