Fouten in mobiele panoramafoto's

Vervormingen, verminkingen en andere fouten in je mobiele panoramafoto’s

In een ander artikel op deze site werd uitgelegd hoe je goede panoramafoto’s kan maken met je mobiele telefoon. Soms krijg je echter rare afwijkingen op je panoramafoto’s die te maken hebben met de beweging van je onderwerp of met je eigen bewegingen.

Zo kunnen voorwerpen gekromd op de foto komen, kunnen er vervormingen ontstaan en kan de horizon opeens ‘golven’.

ComputerComputer

Kromming in je panoramafoto’s

Als er voorwerpen op de voorgrond van je panoramafoto staan dan komen die gebogen op de foto. Hoe dichter je bij zo’n voorwerp staat bij hoe groter de vervorming zal zijn. Hou hier dus rekening mee als je een panorama gaat maken.

Als je dit effect wil vermijden neem dan wat meer afstand of kies een hoger standpunt om over die voorwerpen heen te fotograferen.

Deze vrachtwagens in Calais staan dicht bij de mobiele telefoon waardoor ze 'krom' op de panoramafoto komen..

Omdat de vrachtwagens dichtbij stonden komen ze ‘krom’ op de panoramafoto. [iPhone 6]

Dit effect is zo sterk dat het volledig afwijkt van je eigen beleving van een dergelijk onderwerp. Dat kan natuurlijk ook een ‘gimmick’ zijn in je mobiele fotografie: door een serie van dit soort foto’s te maken wordt het opeens een stijl!

Verminkingen in je panoramafoto’s

Als je een panoramafoto maakt, worden er door je mobiele telefoon meerdere foto’s gemaakt die vervolgens automatisch aan elkaar worden geplakt. Soms gaat het aansluiten van de ene naar de andere foto niet helemaal goed, bijvoorbeeld als de personen, dieren of voertuigen die je fotografeert aan het bewegen zijn.

Bij deze bewegende onderwerpen kunnen dan merkwaardige verminkingen ontstaan op je panoramafoto. Hieronder een voorbeeld van zo’n panoramafoto die ik in Legoland (Denemarken) maakte. De vervorming van de persoon op die panorama is vergelijkbaar met de (fotografisch) vervormde persoon in de foto boven dit artikel.

Panoramafoto van Legoland in Denemarken, met een regenboog. De persoon die linksonder loopt is op de foto hieronder uitvergroot weergegeven.

Legoland met een regenboog. De persoon links is op de foto hieronder uitvergroot weergegeven. [iPhone 4s]

Detail uit een panoramafoto. De persoon uit de panoramafoto hierboven (Legoland) heeft geen hoofd en maar een half been.

De persoon uit de panoramafoto hierboven (Legoland) heeft geen hoofd en slechts een half been.

BoekenBoeken

Ook kunnen mensen meerdere keren worden afgebeeld als ze precies meebewogen met de telefoon tijdens het maken van de panoramafoto. In het voorbeeld hieronder is goed te zien dat een bewegend persoon dan meerdere keren op de foto terecht komt.

Een schaatser die een aantal keer op een panoramafoto wordt afgebeeld.

Een schaatser die een aantal keer op een panoramafoto wordt afgebeeld.

Dit soort vervormingen zijn lastig te voorkomen als je een panoramafoto maakt in een gebied waar veel beweging is zoals op een plein vol mensen, een winderig bos met bewegende bomen of op een druk kruispunt met rijdende auto’s.

Met name bij mensen en dieren zullen deze vervormingen snel opvallen dus de enige manier om dit te vermijden is om panoramafoto’s te maken op een rustiger tijdstip. Soms helpt het ook als je de telefoon wat sneller beweegt dan de beweging van de mensen of dieren op de foto.

Gebogen horizon op je panoramafoto’s

MobileMobile

Als je de telefoon tijdens het maken van een panoramafoto een beetje op en neer beweegt, zie je dat gelijk terug in de horizon op je panoramafoto: die is dan licht gebogen. Bij een normaal landschap zal dat niet zo opvallen maar bij een panorama van de zee of een typisch vlak Nederlands landschap kan het een wat vervreemdend effect geven.

Probeer daarom de telefoon zo vloeiend en zo recht mogelijk te bewegen. Volg de hulplijnen op de telefoon en kantel het toestel niet. Maak de beweging redelijk snel, dan is je arm het stabielst.

Een overdreven bewogen panoramafoto... Dit is geen berglandschap maar gewoon een strand.

Een overdreven bewogen panoramafoto… Dit is geen berglandschap maar gewoon een strand. [iPhone 6]

Om deze reden is het maken maken van een panorama vanaf een boot erg lastig. Want ook al doe je zelf je best om je telefoon recht te houden, door het schommelen van de boot gaat je telefoon ongemerkt toch op en neer.

Vervormingen en verminkingen in je eigen panoramafoto’s

Wat voor rare vervormingen, verminkingen of andere fouten ben jij wel eens tegen gekomen op je panoramafoto’s?

GezondheidGezondheid

Wat vind je eigenlijk van de mogelijkheid om met opzet vervormde foto’s te maken met de panoramafunctie? Maak je bijvoorbeeld wel eens een #panoselfie: een selfie met de panoramafunctie voor opzettelijke vervorming?

Laat het ons eens weten in het commentaarvak hieronder!