Mooiere foto’s maken met je mobiele telefoon? Zes snelle tips!

Mooiere foto’s maken met je mobiele telefoon? Zes snelle tips!

Wil je direct aan de slag om mooiere foto’s te maken met je mobiele telefoon? Dat kan! Lees deze zes tips en pas ze gelijk toe. Als je meer wil weten over deze tips dan staat er in vrijwel elke tip een link naar een bijbehorend achtergrondartikel.

 1. Bedenk wat je onderwerp is.
  Als je je mobiele telefoon uit je zak haalt om een foto te maken, beantwoord dan voor jezelf dan twee vragen: wat wordt het onderwerp van je foto en hoe kan je de aandacht op dat onderwerp vergroten?
 2. Denk aan de compositie.
  Voordat je de foto maakt denk dan nog even aan de regel van derden, de regel van ruimte, de leidende lijnen en de andere ‘regels’ die je compositie kunnen verbeteren. Kijk of je foto er beter van wordt als je een of meerdere regels toepast.
 3. Kijk naar het licht.
  Zorg voor zacht licht: zet je onderwerp in de schaduw of maak het licht zachter met een doek of een scherm. Kijk goed naar de richting van het licht: wordt je onderwerp van voren belicht of juist vanaf de zijkant?
 4. Is je lensje schoon?
  Het lensje van je mobieltje kan snel vies worden, bijvoorbeeld als je de telefoon uit je broekzak haalt. Door (huid)vetvlekken of stof op het lensje kan je foto onscherp of zelfs wazig worden. Haal daarom regelmatig een doekje over het lensje.
 5. Houd je mobiele telefoon zo stil mogelijk.
  Gebruik twee handen om je toestel vast te houden, ondersteun je arm eventueel nog extra op een stoelleuning, een hek of een muurtje. Gebruik eventueel een statief en druk af met de volumeknopjes op je telefoon of op die van je oortjes.
 6. Bewerk je foto na.
  In een bewerkerkingsapp Pixlr, Aviary, Snapseed of Fotor kan je de mobiele foto niet alleen bijsnijden maar ook iets meer ‘pop’ geven door het verhogen van het contrast of de kleurverzadiging.

Met deze tips kan je direct aan de slag om je mobiele foto’s te verbeteren. Er worden op deze site nog een groot aantal andere tips gegeven maar met de zes tips hierboven heb je alvast een goede basis om snel mooiere foto’s te kunnen maken met je mobiele telefoon.

ComputerComputer

Heb je zelf nog andere tips of vragen over de tips hierboven? Laat het ons eens weten via een mailtje naar info@mobielefotografie.nl of in het commentaarvak hieronder!

 

Geschreven door Wijnand Loven - fotograaf uit Haarlem die het leuk vindt om mensen te helpen met het maken van mooie foto's met hun mobiele telefoon.

There is 1 comment for this article

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *