Het spoor Zandvoort - Haarlem. Zwart-wit foto omgezet in Snapseed.

Zwart-wit foto’s maken met Snapseed

Met Snapseed’s zwart-wit bewerking maak je in een handomdraai mooie zwart-wit foto’s van de kleurenfoto’s op je telefoon.

De bewerking is eenvoudig van opzet en voor de meeste foto’s is dat ruim voldoende. Daarbij kan je direct na de zwart-wit omzetting ook andere bewerkingen van Snapseed toepassen. Bijvoorbeeld verscherpen (‘details’) of een vignet toepassen (‘vignettering’).

Snapseed app

Als je de foto in Snapseed hebt geladen druk je op het pensymbool rechtsonder in je scherm om het bewerkingenmenu op te roepen. Kies ‘zwart-wit’ links onderin en Snapseed zet je foto gelijk om in een zwart-wit versie.

De zwart-wit omzetting in het Snapseed bewerkingsmenu.

De zwart-wit omzetting in het Snapseed bewerkingsmenu.

Je kan deze foto vervolgens wijzigen door de aanpassingen binnen de preset te wijzigen, een nieuwe preset te kiezen of een filter te selecteren.

Foto aanpassen in de zwart-wit bewerking

Als je verticaal over de foto schuift zie je drie aanpassingen die je in kan stellen door horizontaal over het scherm te schuiven:

  • Helderheid: maakt je de foto lichter of donkerder.
  • Contrast: maakt het onderscheid groter tussen licht en donker (van 0 tot +100). Je kan het contrast ook verlagen met deze aanpassing waardoor je een grijze, bijna mistige, foto krijgt (van 0 tot -100).
  • Korrel: laat de foto eruit zien als een ‘korrelige’ oude film. Als je dat niet mooi vindt dan laat je deze aanpassing gewoon op 0 staan.

Als je een van deze aanpassingen wijzigt, zie je de waarde boven- en onderin je scherm veranderen.

Presets in Snapseed’s zwart-wit bewerking

Op het openingsscherm van de zwart-wit bewerking worden direct alle beschikbare presets getoond: neutraal, contrast, licht, donker, film en donkere lucht. Snapseed past gelijk een van die presets toe, afhankelijk van de inhoud van je foto. Het symbool voor de presets is een kaartjes-icoon.

Bij alle presets wordt gebruik gemaakt van de aanpassingen helderheid, contrast en korrel. Je kan de presets dus gebruiken als startpunt voor het bewerken van je foto: je kan snel even kijken wat een preset doet. Daarna kan je de waarden van de aanpassingen naar je eigen smaak bijstellen.

 

De presets zijn zichtbaar na het openen van de foto. Met het kaartjes-icoon roep je het preset menu op.

De presets zijn zichtbaar na het openen van de foto. Met het kaartjes-icoon roep je het preset menu op.

Filters in Snapseed’s zwart-wit bewerking

Links van het diplay onderin je scherm staat een grijs cirkeltje: het kleurenfiltersymbool. Met een kleurenfilter kan je bepaalde tinten in je zwart-witfoto lichter of donkerder maken, afhankelijk van de kleur van het gekozen filter.

In Snapseed roep je De kleurenfilters op met het kleurenfilter-icoontje.

De kleurenfilters roep je op met het kleurenfilter-icoontje.

Je kan snel een gevoel krijgen van het effect van een bepaald filter op je foto door de filters een voor een uit te proberen. Zo is voor een landschapsfoto een rood of een oranje filter heel effectief omdat een blauwe lucht daar donker door wordt en het groen van de planten en bomen juist heel licht. De preset ‘donkere lucht’ past daarom ook automatisch het rode filter toe.

Opslaan van je zwart-wit foto’s

Tijdens het bewerken kan je de oorspronkelijke kleurenfoto terugzien door op het vergelijkingssymbooltje rechtsboven in je scherm te drukken.

Vergelijk de oorspronkelijke kleurenfoto met de zwart-wit versie die je in Snapseed hebt gemaakt.

Vergelijk de oorspronkelijke kleurenfoto met de zwart-wit versie met de vergelijkingsknop.

Als je tevreden bent over het resultaat van de zwart-wit omzetting dan druk je op het vinkje rechtsonder in je scherm. Daarmee kom je weer terug in het bewerkingsmenu van Snapseed. Daar kan je de foto opslaan of eerst nog een andere bewerking toepassen zoals verscherpen of het aanbrengen van een vignet.

Conclusie Snapseed zwart-wit bewerking

Een foto in zwart-wit omzetten met Snapseed gaat heel eenvoudig. De preset die Snapseed automatisch kiest is niet altijd de juiste maar dit kan snel worden gewijzigd door helderheid en contrast aan te passen of een andere preset te kiezen.

Je foto ouderwets korrelig maken is een leuke optie maar die kan je gewoon op 0 laten staan als je dat niet mooi vindt. Met de kleurenfilters kan je snel zien of je foto mooier wordt als je bepaalde tinten lichter of donkerder maakt.

De zwart-wit bewerking van Snapseed is redelijk eenvoudig en daardoor erg gebruiksvriendelijk en effectief. Na deze bewerking kan je direct een andere Snapseed bewerking toepassen om je foto helemaal af te maken.

De Snapseed versies die in dit artikel zijn gebruikt:
– IOS: 2.2.1 (gratis)
-Android: 2.3.0 (gratis).