Pop in zon - onder diffuus scherm
Het harde zonlicht zachter gemaakt door een diffuus scherm.

Aanpassen van het licht bij je mobiele fotografie

In een eerdere blogpost over mobiele fotografie werden tips gegeven om rekening te houden met het licht als je met je smartphone aan het fotograferen bent. Op die manier kan je je portretfoto’s of productfoto’s naar een hoger niveau tillen. Wil je nog een stapje verder gaan dan kan je het verschil tussen de lichte en donkere gebieden (contrast) van je onderwerp kunstmatig verkleinen. Het aanpassen van je lichtbron(nen) is namelijk niet altijd mogelijk..

Zelfgemaakte reflector

Je kan het licht zelf manipuleren door het licht te weerkaatsen aan de schaduwkant van je onderwerp. Het weerkaatsen van het licht kan heel eenvoudig met een spiegel of een zilverkleurige reflector. Je kan ook een zelfgemaakte reflector gebruiken: dit kan wit karton zijn, isolatiefolie uit de bouwmarkt of aluminiumfolie dat je op een stuk karton hebt geplakt. Met dat soort eenvoudige hulpmiddelen zorg je al voor voldoende weerkaatsing van het licht om de schaduwen te verminderen. In sommige gevallen kan zelfs een wit T-shirt al helpen! De onderstaande foto’s laten zien dat je ook zeer hard licht (middagzon) aan de schaduwkant kan reflecteren om de belichting van je onderwerp te verbeteren.

 

 

Bij personen (en zeker bij kinderen zonder zonnebril) kan een dergelijke truc echter averechts werken: ook al wordt de belichting verbeterd, er wordt dan juist dubbel zo hard met de ogen geknepen – het licht komt nu immers van twee kanten!

Diffuus scherm

Een alternatieve manier voor verminderen van het contrast is het gebruik van een semi-doorlaatbaar scherm.  Je houdt zo’n scherm dan tussen de lichtbron (bijvoorbeeld de zon) en je onderwerp zodat er geen fel licht maar mooi diffuus (zacht) licht op valt. Daardoor wordt je onderwerp mooi gelijkmatig belicht en zijn er geen harde schaduwen (dus geen groot contrast) meer te zien. Op de foto’s van de pop hieronder is dat verschil heel goed te zien.

 

 

Het scherm kan een commercieel verkrijgbaar scherm (in de prijsklassen E10-E100) zijn maar je kan natuurlijk ook een dunne witte doek gebruiken. Vaak worden diffuse schermen verkocht in combinatie met een afritsbaar reflectiescherm, zie bijvoorbeeld het aanbod op bol.com.

Ook het gebruik van een dergelijk doorlaatbaar scherm heeft nadelen: je zal dit scherm of zelf moeten vasthouden of iemand anders vragen je te helpen. Voor een groter scherm kan het zin hebben om het (van tevoren) op te hangen. Dit kost natuurlijk tijd en voor een ‘gewone’ mobiele foto is dit vaak teveel gedoe.

Grotere voorwerpen

In het bovenstaande gaat het met name om kleinere onderwerpen zoals portretten en voorwerpen. Bij grotere onderwerpen als gebouwen en dergelijke kan het nog steeds handiger zijn om op een zonnige dag een wolkje af te wachten dat het licht wat zachter maakt.

 

Alle foto’s in deze blogpost zijn gemaakt met een Samsung Galaxy Trend.