Etalages fotograferen met je mobiele telefoon

Etalages fotograferen met je mobiele telefoon

Zie je ook wel eens iets interessants in een etalage dat je zou willen fotograferen? Of zijn de etalages wellicht zo mooi dat je die in hun geheel wil vastleggen? In dit artikel geven we je enkele simpele maar effectieve tips om deze onderwerpen mooi te fotograferen met je mobiele telefoon. Hierbij maken we onderscheid tussen het overdag (licht) en ‘s avonds (donker) fotograferen. 

Overdag etalages fotograferen

Etalages worden overdag meestal alleen verlicht door het omgevingslicht. Het beste licht heb je ook hier weer tijdens een bewolkte dag maar het is sowieso belangrijk dat het felle licht van de zon niet direct in de etalage schijnt. 

ComputerComputer

Voorkom reflecties van de etalageruit en leg daarom je telefoon tegen de etalageruit aan. Deze techniek beperkt je natuurlijk wel in de mogelijkheden om je compositie te maken. Als je je compositie niet in orde krijgt door je telefoon te verschuiven over de etalageruit dan kan je proberen of dat wel lukt door je telefoon een klein beetje schuin te houden.

Kijk goed op je scherm om te zien of je nu alsnog ongewenste reflecties krijgt. Als dat wel het geval is probeer het invallende licht dan tegen te houden met je hand of gebruik hiervoor je bovenlichaam door heel dicht bij je telefoon te gaan staan.  Dat ziet er natuurlijk wat vreemd uit maar voor een goede foto moet je wat over hebben!

Bijzondere etalagepoppen in Luik België

Bijzondere etalagepoppen in Luik België [iPhone X]

Als de etalage voorzien is van dubbel glas dan zijn de reflecties van de tweede ruit meestal tegen te houden met bovenstaande techniek maar ook hier geldt dat dit moeilijk wordt als je onderwerp donker is en het buiten juist heel licht is.

Onze ervaring is dat dit meestal wel voldoende helpt; als het buiten erg zonnig (dus heel licht) is en je onderwerp in de etalage juist donker zal je hier extra veel moeite voor moeten doen om het invallende licht tegen te houden. Als je de reflecties toch niet kan voorkomen zorg er dan in ieder geval voor dat deze aan de randen zitten; vaak zijn die achteraf nog te verminderen door het aanbrengen van een vignet.

Donkere etalage op zonnige dag gefotografeerd met mobiele telefoon, Delft

Donker etalage op zonnige dag gefotografeerd in Delft – let op de reflecties onderin de foto [iPhone 11]

Als de etalage voorzien is van dubbel glas dan zijn de reflecties van de tweede ruit meestal tegen te houden met bovenstaande techniek maar ook hier geldt dat dit moeilijk wordt als je onderwerp donker is en het buiten juist heel licht is…

‘s Avonds etalages fotograferen

Ook voor de etalages die je ‘s avonds fotografeert geldt dat je de beste resultaten krijgt als je je telefoon tegen de etalageruit houdt. Alhoewel het lastig kan zijn om een compositie te maken hou je op deze wijze je telefoon wel mooi stil zodat je foto geen bewegingsonscherpte heeft. Tenzij je onderwerp in de etalage beweegt natuurlijk.

BoekenBoeken

Als de etalage met spotjes wordt verlicht moet je goed opletten dat je onderwerp niet overbelicht op de foto komt: corrigeer hiervoor door de belichting wat naar beneden te stellen.  Hou ook eventuele combinaties van  verschillende soorten licht in de gaten zoals tl-licht en led spotjes. 

Houd ook in deze situatie rekening met spiegelingen en reflecties als je de telefoon onder een hoek tegen de etalageruit houdt of als de etalage dubbelglas heeft: probeer deze reflecties af te schermen met je hand of met je bovenlichaam of paraplu of t-shirt of wat dan ook.

Deze techniek is natuurlijk lastiger als je  de etalage van een afstandje fotografeert om deze helemaal op de foto te krijgen. Hierbij heb je zelf niet veel invloed op de situatie behalve dan wachten tot er  geen auto’s (koplampen) voorbij komen of zelfs wachten totdat de lantaarnpalen uitgaan…

Conclusie

Door je telefoon tegen de etalageruit te houden kan je mooie foto’s maken met je mobiele telefoon maar  het maken van een goede compositie kan lastig zijn. Zorg dat je reflecties en spiegelingen invallende licht tegengaat door je hand of bovenlichaam dicht bij je telefoon te houden. Als je enthousiast bent over deze tips of je hebt zelf nog andere tips laat het dan weten in het commentaarvak hieronder. Veel succes!

MobileMobile

 

 

Geschreven door Wijnand Loven - fotograaf uit Haarlem die het leuk vindt om mensen te helpen met het maken van mooie foto's met hun mobiele telefoon.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *