Regel van de oneven aantallen: mobiele foto van drie bloemen in een vaas. [iPhone 7]
Drie bloemen. [iPhone 7]

Regel van oneven aantallen in je mobiele fotografie

Een van de merkwaardigste compositieregels uit de fotografie is de regel van de oneven aantallen (Engels: rule of odds). Hierbij wordt gebruik gemaakt van het verschijnsel dat een oneven aantal voorwerpen een betere compositie oplevert dan een vergelijkbare foto waarop een even aantal voorwerpen staat.

De regel van de oneven aantallen

Een foto van een aantal vergelijkbare voorwerpen wordt dus beter als dat aantal oneven is. Over de reden hiervoor zijn de geleerden het niet met elkaar eens. Een van de verklaringen is dat je oneven aantallen beter kan verdelen over je compositie. Degene die naar je foto kijkt zoekt automatisch naar het middelste voorwerp in het rijtje en bij een even aantal lukt dat natuurlijk niet.

ComputerComputer

Het gaat hierbij om kleine aantallen zoals 3, 5 of zelfs 7. Bij grotere aantallen wordt het verschil tussen een even of oneven aantal te onduidelijk.

In dit artikel wordt voornamelijk over voorwerpen gesproken maar de regel van oneven aantallen geldt natuurlijk net zo goed voor gebouwen, dieren en mensen.

Aan de slag

Nu je weet dat je een sterkere compositie kan maken met oneven aantallen kan je daar rekening mee houden in je mobiele fotografie.

Probeer het gewoon eens uit. Maak met je smartphone een foto van drie dezelfde voorwerpen, leg er nog een bij en maak dan weer een foto. Vergelijk de foto’s en kijk welke compositie je beter vindt. En?

Opmerking: je hoeft natuurlijk niet altijd volgens ‘de regels’ te fotograferen maar zoals bij elke compositieregel geldt ook hier dat je die regels eerst moet kennen voordat je ze kan overtreden!