Selfie in de MobieleFotografie
Selfie in een spiegel. [iPhone 6]

De geschiedenis en de toekomst van de selfie

De selfie is niet meer weg te denken uit de mobiele fotografie. Zelfs als je tot de minderheid behoort die nog nooit een selfie heeft gemaakt weet je gelijk wat er mee wordt bedoeld. En dat terwijl de selfie een paar jaar geleden nog maar nauwelijks bekend was!

In dit artikel kijken we onder andere naar de de geschiedenis en de toekomst van de selfie. Wat was de invloed van het mobiel fotograferen op de selfie? Wat zegt de selfie-trend eigenlijk over onze maatschappij? Hoe gaat de selfie zich ontwikkelen? Hieronder gaan we wat dieper op die vragen in.

ComputerComputer

De opkomst van de selfie

Door de snelle opmars van de mobiele telefoon met camera kon de selfie in een korte tijd erg populair worden. We hebben die telefoon immers altijd bij ons en we kunnen onszelf fotograferen op de gekste maar ook op de gewoonste momenten.

Selfie met een spiegel, in de Mobiele Fotografie

Selfie met een spiegel. [iPhone 6]

Een smartphone maakt het enorm makkelijk om een selfie te maken. Niet alleen kan de fotograaf zichzelf goed zien op het schermpje van de telefoon, ook stelt de camera nog scherp op een armlengte afstand. Daarbij is het groothoeklensje van de telefoon in staat om ook de mensen om de fotograaf heen goed vast te leggen waardoor je ook groep-selfies kan maken. Allemaal voordelen ten opzichte van de compactcamera’s of de zwaardere spiegelreflexcamera’s waar men het ‘vroeger’ (een paar jaar geleden!) mee moest doen.

Een ander belangrijke verandering is trouwens ook dat de fotograaf opeens zelf op de foto staat. Die fotograaf was altijd de grote afwezige op de foto’s die hij/zij maakte maar met de selfie is dat nu verleden tijd.

Selfie: meer dan een zelfportret

Selfie met een spiegel. De tekst is toegevoegd in Aviary.

Selfie met een spiegel. De tekst is toegevoegd in Aviary.

Het maken van een zelfportret is van alle tijden. Voor een schilder was (en is) het maken van een zelfportret bijvoorbeeld een goede manier om extra ervaring op te doen met het tekenen of schilderen. Er is geen ander model nodig dus de kunstenaar kan rustig de tijd nemen om de techniek te oefenen.

Maar niet iederen voelt zich natuurlijk een kunstenaar en daardoor is een selfie heel wat meer dan alleen een zelfportret. Het gaat natuurlijk ook om het vastleggen van een (speciaal) moment in de tijd. En met de smartphone kunnen we dat nu doen op een willekeurig moment op een willekeurige plaats.

Wat een selfie over onszelf vertelt

Maar wat leert de selfie-trend ons eigenlijk over onze maatschappij? We zijn in de huidige digitale wereld natuurlijk meer met elkaar verbonden dan ooit, via onze sociale media. Tegelijkertijd lijken we steeds eenzamer te worden. Die combinatie van verbondenheid en eenzaamheid zou een verklaring kunnen zijn voor de populariteit van de selfie. Met een paar simpele handelingen kan je een foto maken met je mobiele telefoon en deze foto gelijk delen via de sociale media-kanalen. Je laat even zien dat je er nog bent en dat het goed met je gaat. Zo worden selfies eigenlijk gebruikt als sociaal betaalmiddel: je koopt er ‘likes’ voor op je sociale media maar natuurlijk ook commentaar en wellicht zelfs volgers.

BoekenBoeken

De toekomst van de selfie

We kunnen ervan uitgaan dat de opmars van de selfie de komende jaren gewoon door zal gaan. De standaard selfie zal daarbij worden aangevuld met wat artistiekere zelfportretten. Er zijn natuurlijk al veel apps beschikbaar om met je mobiele telefoon nog betere selfies te kunnen maken. De selfie-trend heeft er al voor gezorgd dat de camera aan de voorkant van de mobiele telefoon steeds verder wordt verbeterd door de telefoonfabrikanten. Ook hebben we gezien dat er steeds meer accessories worden aangeboden voor het maken van nog specialere selfies, zoals bijvoorbeeld de selfie-stick en de afstandsbediening. In de komende jaren zal het aanbod van dit soort accessoires flink worden uitgebreid, zo is er nu al een vliegende wearable in maak: de selfie-drone.

En dat alles met maar een doel: het maken van een foto van jezelf!