foto van Waterlelie, door de grootte vrijwel beeldvullend. [iPhone 6]

Bloemen fotograferen met je mobiele telefoon – 14 tips

In de lente en de zomer zie je overal mooie bloemen om je heen. En het is zonde om die niet vast te leggen! Daarom hebben we in dit artikel 14 tips op een rijtje gezet om deze bloemen zo mooi mogelijk te fotograferen met je mobiele telefoon.

1 Standpunt

Bloemen zijn dankbare onderwerpen om met verschillende posities van je mobiele telefoon te experimenteren. Fotografeer ze niet alleen standaard van voren maar ook eens van bovenaf of van onderaf.  Of vanaf een willekeurig ander standpunt natuurlijk.

Lavendelbloemen van onderaf gefotografeerd [iPhone 4s]

Lavendelbloemen van onderaf gefotografeerd [iPhone 4s]

2 Compositie

Bij het fotograferen van bloemen kan je dezelfde compostieregels toepassen als je bij het fotograferen van andere onderwerpen gebruikt. De belangrijkste compositieregels die je bij bloemenfotografie kan toepassen zijn de regel van derden, leidende lijnen, omlijsting en de regel van symmetrie.

foto van Bloembollenveld - heel veel bloemen en leidende lijnen. [iPhone 6]

Bloembollenveld – heel veel bloemen en leidende lijnen. [iPhone 6]

3 Kleurcombinaties

Als je meerdere bloemen bij elkaar fotografeert hou dan rekening met de kleuren van de bloemen. Kijk welke kleuren mooi bij elkaar passen en hou daarbij ook rekening met de kleur van de achtergrond.

foto van Zonnebloem tegen veelkleurige achtergrond. [Samsung Galaxy Trend]

Zonnebloem tegen veelkleurige achtergrond. [Samsung Galaxy Trend]

Tip: hou deze site in de gaten want in een volgend artikel zal worden uitgelegd waarom sommige kleuren wel en andere kleuren niet bij elkaar passen.

4 Achtergrond

Je geeft de bloem de meeste aandacht op je foto als de achtergrond onscherp is. Dit kan je doen door de bloem van zo dichtbij mogelijk te fotograferen, een macrolens te gebruiken (zie onder) of door de achtergrond later onscherp te maken.

De groene blaadjes van de plant kunnen een neutrale achtergrond vormen voor je bloem. Een andere optie is om een bloem te fotograferen tegen een egale achtergrond van zwart, wit of gekleurd karton.

5 Macrofotografie

Fotografeer kleine bloemetjes met een macrolens zoals de Olloclip of een (goedkoper) opzetlensje. Met een dergelijke lens kan je ook de details van een grotere bloem fotograferen zoals de stamper en de meeldraden. Bij macrofotografie is het altijd belangrijk dat je je telefoon goed stil houdt en dat het onderwerp niet beweegt.

Macrofoto van een viooltje. [iPhone 6 met Olloclip]

Macrofoto van een viooltje. [iPhone 6 met Olloclip]

6 Wind

Een van de grote ergernissen bij het fotograferen van bloemen is de wind. Door de beweging van de bloemen verandert je compositie continu en goed scherpstellen is vrijwel onmogelijk.

Als er slechts een klein briesje staat kan je eventueel de steel voorzichtig vasthouden om de bloem stil te houden. Als het harder waait dan zit er niets anders op dan een bos bloemen te plukken of te kopen en die binnen te fotograferen…

foto van Bossen bloemen, gespiegeld. [iPhone 6]

Bossen bloemen, gespiegeld. [iPhone 6]

7 Scherpte

Als je een foto maakt van een bloem zorg er dan in ieder geval voor dat de stamper scherp is. Tik eventueel op het scherm van je telefoon om op de stamper te focussen. De stamper is fel gekleurd en trekt de blik van de kijker automatisch naar zich toe.

Beeldvullende macrofoto van bloem. [Samsung Galaxy Trend met macrolens].

Beeldvullende macrofoto van bloem. [Samsung Galaxy Trend met macrolens].

Als je meerdere bloemen bij elkaar fotografeert is het vaak het mooist als de voorste bloem sowieso scherp is omdat de kijker daar autmatisch als eerste naar kijkt.

8 Nabewerking

Verbeter je bloemenfoto met een fotobewerkinsapp zoals Snapseed, Aviary, PicsArt of Pixlr. Snij de foto bij (bijvoorbeeld naar een vierkant formaat) en voeg eventueel wat contrast, kleurverzadiging en scherpte toe. Wellicht kan je ook een vignet of selectief focus-effect toepassen om de aandacht nog meer naar de bloem(en) te leiden.

9 Collage

Als je een serie bloemen hebt gefotografeerd is het leuk om een collage te maken van een aantal bloemenfoto’s. Op die manier kan je ook weer verschillende kleurcombinaties toepassen. LayOut, Diptic zijn veelgebruikte collage-apps maar ook met de bewerkings-app PicsArt kan je mooie collages maken.

Bloemencollage, gemaakt met Diptic app.

Bloemencollage, gemaakt met de Diptic app.

10 Insecten

Vlinders doen het altijd goed op bloemenfoto’s. Bijen en hommels natuurlijk ook. Voor een beeldvullende bloemenfoto moet je met je mobiele telefoon behoorlijk dicht bij de bloem komen om een foto te maken. De kans is dan ook groot is dat het insect meteen wegvliegt (of in je hand prikt!).

11 Beeldvullend

Je kan de volledige foto vullen met een enkele bloem zoals in de voorbeeldfoto’s hierboven. Maar je kan natuurlijk ook de bloemen in een bloembak of weiland beeldvullend fotograferen. Dergelijke foto’s doen het vaak goed als achtergrondscherm voor je mobiele telefoon.

foto van Bloembak vol met kleine bloemetjes. [iPhone 6]

Bloembak vol met kleine bloemetjes. [iPhone 6]

12 Licht

Als het licht van een bepaalde kant komt, gebruik dan een reflectiescherm aan de schaduwkant van de bloem. Op die manier krijg je een veel gelijkmatigere belichting over de foto.

Op een zonnige dag kan je een diffuus scherm boven de bloem (laten) houden om het licht zachter te maken en harde schaduwen te voorkomen.

Beide technieken werden eerder beschreven op deze site in een artikel over het aanpassen van het licht.

13 Druppels

Met druppels op je bloem kan je een bloemenfoto vaak interssanter maken. Dit kunnen regendruppels zijn, vlak na een regenbui, of dauwdruppels in de vroege ochtend. Uiteraard kan je de bloemen ook zelf nat maken, bijvoorbeeld met een tuinsproeier of wat professioneler: met een spuitflesje met kraanwater.

Waterdruppel op blaadje na een flinke regenbui. [iPhone 6]

Waterdruppel op blaadje na een flinke regenbui. [iPhone 6]

14 Blaadjes

Behalve de bloemen zijn ook de bladeren van een plant mooie onderwerpen om te fotograferen. Kijk dus altijd nog een keer extra goed naar de bloeiende plant of de blaadjes ook interessant zijn om een foto van te maken.

Bloemen fotograferen: aan de slag!

Denk bij het fotograferen van bloemen eens aan een of meerdere van bovenstaande 14 tips. Heb jij nog tips voor het mooi fotograferen van bloemen met je mobiele telefoon? Laat het ons dan eens weten via het commentaarvak hieronder.

Als je blij bent met je bloemenfoto’s vergeet dan niet om #mobielefotografie als tag toe te voegen als je de foto op Instagram plaatst!