Hou je mobiele telefoon goed vast voor scherpe foto's!
Hou je mobiele telefoon goed vast voor scherpe foto's!

Scherpe foto’s: hou je mobiele telefoon goed vast!

Heb je problemen met het maken van scherpe foto’s? Een van de oorzaken van onscherpe foto’s is het per ongeluk bewegen van je mobiele telefoon tijdens het afdrukken.

Maar hoe hou je je telefoon nu eigenlijk goed stil als je een foto maakt? In dit artikel wordt eerst dieper ingegaan op het stil houden van je lichaam en vervolgens op het zo voorzichtig mogelijk afdrukken om een mobiele foto te maken.

ComputerComputer

Stabiele stand lichaam

Het menselijk lichaam heeft de neiging om heel licht te bewegen. Je kan die beweging zo minimaal mogelijk houden door in een stabiele stand te gaan staan tijdens het fotograferen. Eigenlijk probeer je een statief van jezelf te maken! Zorg daarbij voor de volgende vijf punten.

1. Sta stil

Dit punt is natuurlijk vanzelfsprekend maar als je ziet hoevaak mensen al lopend een foto maken dan is het toch de moeite waard om hier even bij ‘stil’ te staan…

2. Twee handen

Je houdt je telefoon in een stevige greep voor je door deze met twee handen tegelijk vast te houden.

3. Armen tegen je zij

Maak van jezelf een stabiel ‘blok’ door je ellebogen of in ieder geval je bovenarmen tegen de zijkant van je lichaam te houden.

4. Armen licht gebogen

Door je armen licht gebogen te houden heb je de onbewuste bewegingen daarvan beter onder controle.

5. Voeten een beetje uit elkaar.

Door je voeten wat uit elkaar te zetten maak je jezelf wat breder aan de onderkant. Je staat daardoor steviger op de grond en je geeft je bovenlijf een stabielere basis.

Hou je mobiele telefoon goed vast voor scherpe foto's!

Hou je mobiele telefoon goed vast voor scherpe foto’s!

Als je deze vijf tips volgt sta je in een zeer stabiele houding en kan je in de meeste situaties heel scherpe foto’s maken met je mobiele telefoon.

BoekenBoeken

Rustig afdrukken

Als je eenmaal in een stabiele houding staat, wil je natuurlijk ook je mobiele telefoon stilhouden op het moment van afdrukken. Het bewegen van je telefoon door het afdrukken is namelijk een andere oorzaak van onscherpe foto’s. Kijk daarom of je een van de volgende drie afdruktechnieken toe kan passen.

1. Schermknop

De touch-screenknop heeft geen kracht nodig dus raak het scherm slechts heel licht aan met je duim. Je hebt de telefoon met beide handen vast dus bepaal van tevoren of je met je linker- of rechterduim gaat afdrukken als je een horizontale foto gaat maken. Draai anders je telefoon om.
Tip: het kort houden van de nagel van je duim helpt hierbij: alleen met je nagel werkt de knop op het scherm meestal niet.

2. Volumeknopjes

Je kan ook een foto maken door af te drukken met de volumeknopjes aan de zijkant van de je telefoon. Voorkom hierbij ook dat je teveel kracht zet en je daardoor de telefoon een beweging van boven naar beneden laat maken..

3. Timer

Gebruik de ingebouwd timer. Dit kan natuurlijk alleen bij foto’s die niet tijdsgebonden zijn zoals landschapsfoto’s of foto’s van objecten. Maar als je tijd hebt kan je de timer indrukken en dan in je stabiele houding gaan staan en wachten tot de foto is genomen.

MobileMobile

Als je stabiel staat en je drukt heel rustig af dan zal je foto zo scherp mogelijk worden. Hou er wel rekening mee dat bewegende onderwerpen toch onscherp op je foto kunnen komen door hun eigen beweging.

Aan de slag voor scherpe foto’s

Hopelijk heb je door het lezen van dit artikel gezien dat je met weinig moeite je telefoon goed stil kan houden door een stabiele houding en door heel rustig af te drukken.

Heb je deze techniek al eens toegepast? En kreeg je toen scherpe fotos? Laat het eens weten in het commentaarvak hieronder of stuur ons even een mailtje.