Met Carousel en Dropbox heb je weer ruimte op je telefoon

Met Carousel en Dropbox heb je weer ruimte op je telefoon

Wie heeft het niet meegemaakt? Net als je lekker aan het fotograferen bent, is opeens je telefoon vol. Volgens de Wet van Murphy zal dat natuurlijk precies het moment zijn dat je kindje zijn/haar eerste stapjes maakt, dat er opeens een (bijna) uitgestorven dier voor je staat of dat je een selfie wil maken met een toevallig passerende beroemdheid. Als je telefoon vol is komt dat gewoon altijd op het verkeerde moment!

Een handige manier om weer ruimte te maken op je telefoon zonder dat je je foto’s kwijt raakt is het gebruik van twee apps: Dropbox en Carousel. Deze beide apps zijn gemaakt door Dropbox dus ze sluiten naadloos op elkaar aan. De apps zijn gratis en zijn verkrijgbaar voor IOS en voor Android.

ComputerComputer

Dropbox en Carousel instellen

Je foto's worden automatisch naar camera uploads in Dropbox overgezet.

Je foto’s worden automatisch naar camera uploads in Dropbox overgezet.

Wellicht heb je Dropbox al op je telefoon staan. Als dat nog niet zo is dan krijg je na het installeren van deze app automatisch 2Gb gratis opslagruimte in de cloud, bij speciale acties krijg je zelfs (tijdelijk) meer. In Dropbox zet je bij de Instellingen de Camera-upload op ‘aan’ . Dit zorgt ervoor dat alle foto’s die je maakt, automatisch geupload worden naar de map Camera Uploads in je Dropbox.

Na het installeren van de Carousel app en het koppelen daarvan aan je Dropbox wordt er automatisch nog eens 3Gb gratis opslagruimte aan je Dropbox account toegevoegd! Met totaal 5Gb opslagruimte kan je een flinke hoeveelheid foto’s opslaan. Afhankelijk van je instellingen en de camera in je telefoon, is dit een opslagruimte voor 1000-5000 foto’s.

Carousel gebruiken

Het tijdbalkje onderin het scherm bij Carousel

Het tijdwiel van Carousel onderin het scherm (Android).

Carousel ‘leest’ continu de foto-verzameling die je in Dropbox hebt opgeslagen. Daarin zitten dus ook je mobiele foto’s omdat die nu automatisch geupload worden naar Dropbox. In Carousel worden de foto’s op datum gerangschikt en je kan er doorheen bladeren door ze van onder naar boven naar onder te schuiven. Met het tijdwiel onderin het scherm (Android) of aan de rechterkant van je scherm (IOS) kan je nog sneller door je foto’s heen bladeren.

Naar boven schuiven om te delen en naar onder schuiven om te verbergen in Carousel

Delen en verbergen in Carousel (Android).

Als je op een thumbnail drukt wordt de foto geopend en door de foto omhoog te schuiven kan je deze heel makkelijk delen. Dit kan direct per mail of via andere opties (Twitter, Instagram, e-mail etc.) die je te zien krijgt als je op ‘Delen’ (Android) of het deel-icoon (IOS) drukt.

Je kan een foto ook verbergen door de foto naar beneden te schuiven (Android) of bij de opties op ‘verbergen’ te drukken (IOS). Als je een foto verbergt wordt deze niet gewist maar verdwijnt wel uit je Carousel verzameling. Als je zo’n verborgen foto later toch weer wil zien dan ga je in Instellingen naar ‘Verborgen foto’s en video’s’ en drukt dan op ‘herstellen’.

BoekenBoeken

Als je meerdere foto’s selecteert in Carousel dan kan je deze ook in een keer delen. Carousel stuurt de ontvanger dan een mailtje met de link naar de foto’s. Daarmee kan de ontvanger de foto’s bekijken op zijn/haar eigen telefoon of computer. Als de ontvanger ook Carousel heeft dan kan deze er ook voor kiezen om de gedeelde foto’s in zijn/haar eigen Carousel op te slaan.

Als je alles hebt ingesteld dan kan je het beste even wachten totdat al je foto’s naar Dropbox/Carousel zijn geupload. Vervolgens kan met een gerust hart je foto’s verwijderen van je telefoon: alle foto’s zijn nu namelijk opgeslagen in Carousel en die zit voorlopig nog niet vol!

Nog meer tips

Alleen uploaden naar Dropbox en Carousel met wifi.

Alleen uploaden naar Dropbox en Carousel met wifi (IOS).

Tip om je databundel te sparen: onder Instellingen ga je naar Opties voor back-up. Daar selecteer je bij ‘Gegevens gebruik’ (Android) of ‘Back-Up maken met’ (IOS) de optie: ‘Alleen wifi’. Dit staat standaard al aan maar het kan geen kwaad om even te kijken of dat echt zo is, anders ben je wellicht erg snel door je databundel heen!

MobileMobile

Een andere tip is om je Dropbox-account te vergroten. Dit kan gratis tot meer dan 20Gb door bijvoorbeeld andere mensen via jouw referentie-link de Dropbox app te laten installeren. Daarvoor krijg je gratis 500Mb extra opslagruimte per referentie waardoor je je Dropbox en daarmee je Carousel-opslagcapaciteit flink kan uitbreiden.

 

De versies van de apps in dit artikel zijn als volgt. Carousel – Android: 1.2.1.4 en IOS: 1.8 (gratis). Dropbox – Android: 2.4.6.8 en IOS: 3.6.1 (gratis).

Geschreven door Wijnand Loven - fotograaf uit Haarlem die het leuk vindt om mensen te helpen met het maken van mooie foto's met hun mobiele telefoon.

There are 2 comments for this article
 1. Mieke at 4:42 pm

  In mijn dropbox is carousel zichtbaar. Daarin zitten foto’s uit 2013 of ouder die niet door mij gemaakt zijn, maar deel uitmaken van bijv. een website die ik heb gemaakt. Hoe kan ik die oude foto’s verwijderen? Ik heb er geen behoefte aan dat die worden bewaard. Ze staan al lang op mijn computer. Backup ervan is niet nodig.

  • WL Author at 6:25 pm

   Hallo Mieke, als ik je goed begrijp wil je die oude foto’s wel bewaren in Dropbox maar niet tonen in Carousel?

   Als je dat wil kan je die foto’s in de Carousel app ‘verbergen’. Selecteer de oude foto’s en druk op de drie puntjes en kies verbergen/hide.

   Als het veel foto’s zijn kan dit helaas best wel wat werk zijn.

   Je schrijft dat je ook een computer hebt. Wellicht is het dan makkelijker om op je computer (carousel.dropbox.com) de hele Dropbox-map waar die oude foto’s in staan uit te sluiten van Carousel.
   Dat doe je door met je rechter muisknop op een van de oude foto’s te klikken. De map waar die foto in staat wordt getoond en vervolgens klik je op uitsluiten/exclude.

   Het uitsluiten van een hele Dropbox-map is helaas niet mogelijk in de Carousel-app (alleen via de webversie dus). Hopelijk volgt die mogelijkheid snel.

   Overigens: als je een foto niet verbergt maar echt wist in Carousel dan verdwijnt deze ook uit je Dropbox en vice versa.

   Succes!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *