Omgedraaide foto van de spiegeling in een Noors meer. [iPhone 4s]
Omgedraaide foto van de spiegeling in een Noors meer. [iPhone 4s]

Omgedraaide foto van een gespiegelde onderwerp

Vind je je foto’s van een spiegelend landschap of reflecterend gebouw wat saai of zelfs een beetje clichématig? Draai deze foto dan eens om geef daarmee een artistieke draai aan je mobiele fotografie!

Reflecties en spiegelingen

In een ander artikel op deze site wordt uitgelegd hoe je mooie foto’s kan maken met je mobiele telefoon door gebruik te maken van reflecties en spiegelingen.

ComputerComputer

Je kan dit soort foto’s soms nog wat interessanter maken door ze tijdens de nabewerking om te draaien. Het gespiegelde deel komt dan boven in de foto terwijl het gewone beeld onderaan terecht komt. Als dit gespiegelde gedeelte voldoende duidelijk is zet je een kijker even op het verkeerde been.

Omgedraaide foto van de spiegeling in een regenplas in Drenthe. [Nokia C2]

Omgedraaide foto van de spiegeling in een regenplas in Drenthe. [Nokia C2]

Mijn ervaring is dat mensen altijd meerdere keren naar zo’n omgedraaide foto moeten kijken om te begrijpen wat ze nu eigenlijk zien.

Compositie omgedraaide foto

Er zijn verschillende mogelijkheden om een mooie compositie te maken met een dergelijke foto.

Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om de lijn tussen het onderwerp en de spiegeling van dat onderwerp precies door het midden van je foto te laten te laten lopen volgens de regel van symmetrie. In de foto van de wandelaars hierboven is die regel toegepast.

Een andere mogelijkheid is om de regel van derden te volgen: de overgang tussen het gespiegelde en niet-gespiegelde deel van het onderwerp ligt op eenderde (of tweederde) van je foto.

Als je de regel van derden gebruikt, bedenk dan dat het vaak mooier is om het gespiegelde deel van je foto het grootst te laten zijn. Hou hier dus al rekening mee als je de foto aan het maken bent! Je legt de overgang tussen gespiegeld en niet-gespiegeld op tweederde van je foto. Na het omdraaien ligt deze overgang tussen niet-gespiegeld en gespiegeld dan op eenderde van je foto! De foto’s van het Noorse meertje hierboven laten zien hoe dat in zijn werk gaat.

Welke compositie je ook maakt, het is in de meeste gevallen goed om nog een stukje van het originele beeld te laten zien. Zo kan de kijker uiteindelijk achterhalen dat het een gespiegelde, omgedraaide foto betreft. Een voorbeeld daarvan is de foto van Hotel New York in dit artikel. De spiegeling is vrijwel helemaal beeldvullend maar toch kan je aan het asfalt en het kleine stukje gras zien dat de foto is omgedraaid.

BoekenBoeken

Gespiegelde tekst: een extra tip

Een gespiegelde tekst op je foto verraadt de omdraai-truc natuurlijk direct: de gefotografeerde letters staan dan nog steeds in spiegelbeeld. Draai in zo’n geval je foto niet alleen om maar spiegel deze ook nog eens tijdens de nabewerking. Daardoor staan de letters weer ‘normaal’ op de foto en wordt de kijker eigenlijk twee keer op het verkeerde been gezet!

Omgedraaide EN gespiegelde foto van een spiegeling van Hotel New York in Rotterdam. [Microsoft Lumia 640 LTE]

Omgedraaide EN gespiegelde foto van een spiegeling van Hotel New York in Rotterdam. [Microsoft Lumia 640 LTE]

Apps voor het omdraaien en spiegelen

Er zijn veel nabewerkings-apps waarin je de foto kan omdraaien, bijvoorbeeld Snapseed, Pixlr, Aviary of PicsArt. De mogelijkheid om je foto te spiegelen komt wat minder vaak voor maar ook daarvoor kan je apps als PicsArt of Aviary gebruiken.

Inspiratie

Heb jij je mobiele foto’s van reflecties of spiegelingen wel eens omgedraaid? Zo niet, probeer het dan eens met de tips die in dit artikel gegeven worden. We horen graag of je vindt dat de foto’s er mooier en interessanter door zijn geworden!