SPiegelingen en reflecties in je mobiele fotografie. Foto is genomen in Olso, Noorwegen

Reflecties en spiegelingen fotograferen met je mobiele telefoon

Je kan je mobiele fotografie wat spannender maken door reflecties en spiegelingen te gebruiken in je foto’s.

Je kan hierbij denken aan het maken van een complete foto in een reflecterend oppervlak maar je kan natuurlijk ook een spiegel opnemen in de compositie van je foto.

Diverse soorten reflecties

Er zijn heel veel mogelijkheden om spiegelingen en reflecties in je foto’s te gebruiken. Als je erop gaat letten kom je ze overal tegen. Hieronder worden een aantal mogelijkheden beschreven.

Spiegelend glas van een gebouw

Veel moderne gebouwen hebben grote vlakken van glas die je kan gebruiken als spiegel. Denk daarbij aan een volledig gespiegeld onderwerp door je telefoon dicht bij het raam te houden. Je kan natuurlijk ook een foto maken van een heel gebouw waarin de omgeving gereflecteerd wordt.

Foto van de glazen gevel van de Martkhal in Rotterdam die de omgeving reflecteert. [iPhone 6]

De glazen gevel van de Martkhal in Rotterdam reflecteert de omgeving. [iPhone 6]

Kijk niet alleen naar spiegelende ramen maar ook naar de ramen van gewoon glas: met de juiste lichtinval kan je die ook als spiegel gebruiken.

Plas op straat

Kijk op regenachtige dagen goed naar de plassen op pleinen en straten of in de natuur. In dat soort tijdelijke en natuurlijke spiegels worden de onderwerpen vaak prachtig gereflecteerd. Vergeet niet om laag te zitten om een interessante compositie te maken.

 

Foto van Spiegeling in een plas op de Wilhelminapier in Rotterdam. [Lumia 640 LTE]

Spiegeling in een plas op de Wilhelminapier in Rotterdam. [Lumia 640 LTE]

Op Instagram heeft dit soort foto’s zelfs een aparte hashtag: #instapuddle.

Natte straat

Niet alleen losse plassen maar ook een volledig natte straat geeft mooie reflecties na een regenbui: de vele lichten van de stad (straatverlichting, stoplichten, etalages) worden mooi weerspiegeld in het natte oppervlak.

Foto van de Lichten van het busstation in Haarlem die reflecteren in de natte straat. [iPhone 6]

Lichten van het busstation in Haarlem reflecteren in de natte straat. [iPhone 6]

Spiegel (!)

Het is natuurlijk logisch om een spiegeling in een echte spiegel te fotograferen. Spiegels hangen overal maar je kan natuurlijk ook je eigen spiegel meenemen als je een speciaal effect wil creëren.

Foto van De spiegel in een openbaar toilet maakt een dynamisch plaatje van een saai onderwerp. [iPhone 6]

De spiegel in een openbaar toilet maakt een dynamisch plaatje van een saai onderwerp. [iPhone 6]

Autospiegel

Denk tijdens het maken van je vakantiefoto’s ook aan het fotograferen in de autospiegel tijdens het (mee)rijden. Daarbij leg je niet alleen het gebied voor de auto vast maar ook het gebied waar je zojuist doorheen bent gereden.

Denk tijdens het maken van je vakantiefoto’s [link] ook aan het fotograferen in de autospiegel

Een foto in de autospiegel tijdens de vakantie. [iPhone 6]

Metalen voorwerp.

Een glimmend metalen voorwerp kan ook (gedeeltelijk) spiegelen zoals bij het roestvaste paaltje op de foto hieronder. Het paaltje staat in de schaduw maar weerspiegelt een gebouw dat verderop in de zon staat.

Zomaar midden in de stad: een spiegelend rvs paaltje. [iPhone 4s]

Zomaar midden in de stad: een spiegelend rvs paaltje. [iPhone 4s]

Een watertje

Een meer, vijver, zee of een ander (bijna) glad wateroppervlak is zeer geschikt om een onderwerp in te laten spiegelen. Deze truc wordt vaak toegepast door landschapsfotografen om de foto wat meer dynamiek mee te geven zodat deze mooier en interessanter wordt.

Foto van Het Haarlemse Kenaupark in de herfst. [Lumia 640 LTE]

Het Haarlemse Kenaupark in de herfst. [Lumia 640 LTE]

Verander de hoek van je camera

Als je een foto in een spiegelend voorwerp maakt, bekijk het onderwerp dan vanuit verschillende hoeken. Verander het standpunt van je camera(telefoon) zodanig dat er een interessante compositie ontstaat.

Probeer het gespiegelde onderwerp zo goed mogelijk in beeld te krijgen en bedenk daarbij of je alleen de spiegeling of ook andere details op je foto wil. Controleer tot slot nog even of de achtergrond de aandacht niet teveel afleidt van je onderwerp.

Conclusie

Kijk eens goed om je heen en zoek een spiegelend oppervlak: een ruit, een waterplas of een echte spiegel. Er zijn veel meer mogelijkheden dan je in eerste instantie zou denken.

Als je een reflecterend oppervlak gevonden hebt, experimenteer dan met verschillende camerastandpunten om een mooie compositie te maken.

Met reflecties en spiegelingen kan je je foto een extra dimensie meegeven zodat deze net wat spannender wordt.

Heb jij wel eens reflecties of spiegelingen gebruikt in je mobiele fotografie? Laat het ons dan eens weten in het commentaarvak hieronder. We zijn uiteraard ook benieuwd of je nog andere mogelijkheden hebt gebruikt om je onderwerp in te spiegelen.