Marktplaatslogo voor mobielefotografie.nl

Marktplaats – foto’s maken met je mobiele telefoon

Bij het te koop zetten van voorwerpen op Marktplaats is het fotograferen daarvan vaak een sluitpost van de volledige advertentie. Aan de tekst wordt relatief veel aandacht besteed terwijl de foto’s vaak nog ‘even snel’ worden gemaakt.

Marktplaats-foto-met-mobiele-telefoon-Dita hockeyschoenen

Marktplaatsfoto – hockeyschoenen [Samsung Galaxy Trend]

ComputerComputer

Toch kijken de meeste kopers op Marktplaats altijd als eerste naar de foto’s bij de advertentie. Sterker nog, als je iets op Marktplaats zet zonder foto’s dan is de kans een stuk kleiner dat je dat verkoopt!

Dat heeft natuurlijk te maken met wantrouwen (bestaat het voorwerp wel echt?) maar ook met het gevoel dat mensen willen krijgen over het voorwerp als ze naar een advertentie kijken (is het beschadigd?).

Het maken van goede foto’s voor Marktplaats-advertenties is niet zo heel moeilijk en hoeft ook niet veel tijd te kosten. Met een mobiele telefoon kan je snel goede foto’s maken voor je advertentie. Hieronder wordt uitgelegd hoe je dat doet voor kleine voorwerpen zoals schoenen of speelgoed.

Nodig voor de opstelling

Het is het handigst om eerst een opstelling te maken. Wat heb je nodig voor zo’n opstelling?

  • stuk wit karton of papier.
  • 2 goedkope lampjes (spotjes).
  • mobiele telefoon met camera.

Afhankelijk van de grootte van je voorwerp kan je een stuk wit papier of wit karton gebruiken zoals je dat bijvoorbeeld bij de Primera kan kopen (50cmx70cm, E1,99). Ze verkopen daar ook andere kleuren papier maar voor de meeste advertenties is een witte ondergrond en achtergrond het duidelijkst. Zorg er in ieder geval voor dat de ondergrond glad is, dus geen vouwen of vlekken heeft. De lampjes die ik voor de foto’s in dit artikel heb gebruikt, zijn de goedkoopste spotjes die bij de Ikea te vinden waren (type Lagra) en kostten inclusief lampje een paar euro per stuk.

De opstelling

Marktplaats-foto met mobiele telefoon de opstelling

Het vel papier tegen een snijplank [Samsung Galaxy Trend]

Buig het papier zo dat het niet alleen de ondergrond vormt maar ook gelijk de achtergrond. Probeer vouwen in het papier te voorkomen. Dit kan je het beste doen door een zware doos of dikke snijplank op tafel te zetten en het papier daar tegenaan te laten rusten. Je kan ook het aanrecht gebruiken zoals op de foto hiernaast. Om wegglijden van het papier te voorkomen zet je het aan de liggende kant vast met plakband. Het rechtopstaande deel blijft dan vanzelf staan.
Plaats het te verkopen voorwerp midden op het horizontale stuk van het papier.

Marktplaats-foto-met-mobiele-telefoon-opstelling met spotjes

De opstelling met spotjes [Samsung Galaxy Trend]

BoekenBoeken

Zet twee lampen neer en richt ze schuin van voren op het voorwerp. Zet ze ongeveer 15cm hoger dan het onderwerp en op een afstand van ongeveer 30cm. Op de foto hiernaast zijn de lampen vastgeklemd op twee plastic waterflessen. Zet de lampen aan en kijk hoe het licht op het voorwerp valt. Als je vindt dat je te weinig licht hebt zet dan de lampen wat dichter bij het voorwerp.

Voor iets meer dieptewerking (door het verschil in schaduwen) zet je een van de twee lampen wat dichterbij of juist wat verder weg. Probeer harde schaduwen (grote contrasten) te voorkomen.

De lampen kunnen op zich wel in beeld komen zolang ze maar niet voor het voorwerp staan. Daardoor kan je ze er later tijdens de nabewerking gewoon ‘afsnijden’ als je een vierkante foto maakt van de originele rechthoekige foto.

Fotograferen met je mobiel

Fotografeer nu het voorwerp met je mobiele telefoon. Zet  de flits uit en maak de foto van voren en/of schuin van boven. Let tijdens het richten en instellen van je telefoon op de volgende drie dingen:

  • Zorg ervoor dat het deel van de foto achter je voorwerp volledig wit is.
  • Stel de camera scherp door op het scherm het voorwerp aan te tikken.
  • Houd de telefoon stil
MobileMobile

Je kan je hand en de telefoon het makkelijkst stil houden door deze op het puntje van de tafel of het aanrecht laten rusten of op bijvoorbeeld op een stoelleuning.

Kijk naar het resultaat en stel eventueel de lampen nog wat bij: dichterbij, iets lager of hoger etc. Als je tevreden bent draai het voorwerp een paar keer zodat je foto’s kan maken van alle kanten. Op Marktplaats kan je meerdere foto’s uploaden, dus maak daar gebruik van.

Tip: in sommige camera-apps (zoals Camera+) kan je de achtergrond witter maken door de witbalans ‘live’ bij te regelen voordat je de foto maakt.

Nabewerking met apps (Snapseed, Pixlr)

Na het fotograferen kan je de foto nog wat nabewerken om deze bij te snijden of om de belichting te corrigeren. Een geschikte app om je foto in na te bewerken is bijvoorbeeld de Snapseed app.

Met de bewerking ‘Tune Image’ in Snapseed haal je de gelige kleur van de lampen weg door de aanpassing Warmth (witbalans) te verlagen. Voeg nog wat extra licht toe door het verhogen van Brightness (belichting) en Shadows (schaduwen). Kijk uit voor het toevoegen van teveel Ambiance (lichtbalans) en Saturation (kleurverzadiging), daardoor kan de gele gloed van de lampen namelijk weer terugkomen in je foto.

Met de Pixlr Express app heb ik goede ervaringen met ‘Auto Fix’. Deze knop staat in het midden, tussen de vele andere bewerkingsknoppen. Met Auto Fix wordt de achtergrond met een enkele druk een flink stuk witter gemaakt. Opvallend is dat exact dezelfde foto in de Android-versie van Pixlr veel beter wordt dan in de IOS-versie. De schermafbeeldingen van de foto’s hieronder komen van de Android-versie.

Zelf aan de slag

GezondheidGezondheid

Met bovenstaande tips voor een goede opstelling, het fotograferen en het nabewerken, kan je nu zelf aan de slag om duidelijke Marktplaatsfoto’s te maken. Hopelijk kan je daarmee je spullen sneller en beter verkopen. Succes daarmee!

Heb je leuke resultaten behaald met deze tips? Heb je andere opmerkingen of vragen over dit artikel? We horen het graag in de commentaren hieronder.