Ook al zijn we voor een groot deel overgestapt op digitale fotografie, veel mensen hebben nog steeds boeken vol met oude papieren foto’s in kast liggen.
Een vraag die mij vaak wordt gesteld is hoe je van zo’n foto een kopie kan maken met je mobiele telefoon. Niet veel mensen hebben nog een scanner maar willen wel een oude foto gebruiken op hun sociale media (#throwbackthursday!), in een fotoalbum (toen/nu) of gewoon in hun digitale archief.
Het kopiëren van oude foto’s met je mobiele telefoon is niet moeilijk; het belangrijkste is dat de reflecties van de smartphone en van de lichtbronnen worden voorkomen. Hieronder wordt uitgelegd hoe je dat het beste kan doen.
Belichting bij het kopiëren van een foto
Het kopiëren van een foto gaat het beste met kunstlicht: dat is het makkelijkst om een constante belichting mee te krijgen. Daarbij kan je de richting van het licht ook goed instellen. Je kan hiervoor het beste twee dezelfde spotjes gebruiken. Voor de foto’s in dit artikel wordt daarom wederom gebruik gemaakt van (zeer) goedkope Ikea-lampjes, type Lagra.
Een papieren foto glanst altijd wel een beetje waardoor je uit moet kijken voor spiegelingen en reflecties. Daarom is het belangrijk dat je een goede opstelling maakt waarmee dat soort verstoringen voorkomen kunnen worden
Opstelling maken
Leg je foto op tafel op een donkere ondergrond, bijvoorbeeld op zwart karton zoals op de foto hieronder. Zet de spotjes aan beide kanten van de foto en richt ze vanaf een lage positie naar beneden. De lampjes maken dan een hoek van ongeveer 30 met het tafelblad.
Als het goed is heb je nu twee vage schaduwen als je je vinger vlak boven het midden van de foto houdt. Op de foto van het dopje hieronder zie je dat de twee schaduwen (links en rechts) aan beide kanten van het dopje ongeveer even sterk zijn.
Als je twee verschillende spotjes of lampen gebruikt, zorg er dan voor dat je door het verder weg zetten van een spotje de schaduwen aan beide kanten gelijk maakt.
Foto maken van een foto
Hou je mobiele telefoon recht boven je foto en boven de lampjes. Vul het hele scherm van je telefoon met de foto en hou je toestel zo recht mogelijk. Druk af.
Als je niet direct tevreden bent over het resultaat, denk dan nog aan het volgende:
- Controleer je papieren foto even op stofdeeltjes voordat je afdrukt en haal die weg met een doekje, kwastje of een blazertje.
- Voor een beeldvullende foto moet je de telefoon soms vrij dicht bij de foto houden. Je komt dan ongeveer op de hoogte van de lampjes. Let er dan goed op dat je geen reflectie in de foto krijgt van je hand of van een lichtgekleurde mouw. Dit is dan ook de reden om spotjes te gebruiken: die richten het licht alleen op de foto.
- Als je moeite hebt met het recht houden van je toestel, zorg er dan voor dat je de randen van de foto wél mee fotografeert. Door het draaien en kantelen van je telefoon kan je alle vier de randen evenwijdig krijgen met de randen van je telefoonscherm. Zodra dat het geval is staat je toestel mooi recht en kan je de foto maken.
- Door het afdrukken kan de telefoon bewegen. Je kan dat voorkomen door af te drukken met de volumetoetsen van je telefoon. Je kan ook de volumeknopjes van de koptelefoon gebruiken om af te drukken met je andere hand.
Je kan natuurlijk ook een statief gebruiken voor dit soort kopieerwerk. In dat geval is het wellicht handiger om je foto op een donker stuk karton op de muur te plakken. De hoek die de spotjes moeten maken met je foto blijft uiteraard hetzelfde!
Nabewerken van je gekopieerde foto
Het nabewerken van een gefotografeerde foto gaat met name om het bijsnijden van een foto waar een of meerdere randen zijn meegefotografeerd. Verder kan je de belichting verbeteren en het contrast nog een beetje verhogen zoals gedaan is met de kangoeroefoto hieronder (in Snapseed). Over het algemeen wordt je beperkt door de kwaliteit van de oorspronkelijke foto.
Een andere mogelijkheid is het omzetten van je papieren kleurenfoto in een zwart-wit versie. Als je niet tevreden bent over de kleuren van de originele foto kan je de foto vaak nog ‘redden’ door deze om te zetten in zwart-wit.
Conclusie
Het maken van een kopie van een ‘oude’ papieren foto is eenvoudig te doen met twee goedkope spotjes. Daarmee kan je de foto goed belichten en worden reflecties en spiegelingen voorkomen.
Heb jij ervaring met dit soort kopieerwerk en heb je hier tips voor of vragen over? Laat het ons eens weten!