De glazen bol werk als een soort lens waarin Rotterdam Zuid omgekeerd wordt afgebeeld. [Microsoft Lumia 640 LTE]

Glazen bol fotografie met je mobiele telefoon

Je hebt ze vast wel eens voorbij zien komen: die mysterieuze foto’s waarbij door een glazen bol heen gefotografeerd is. Maar hoe werkt dat eigenlijk? Kan je dat ook doen met een smartphone? En waar koop je zo’n bol?

In dit artikel leggen we uit hoe je dit soort foto’s zelf kan maken met je mobiele telefoon.

ComputerComputer
Foto van Glazen bol op het strand van een duinmeertje [iPhone6]

Glazen bol op het strand van een duinmeertje [iPhone6]

Wat zie je in een glazen bol?

De bol werkt hetzelfde als een fish-eye-lens: door het ombuigen van de lichtstralen wordt een groot deel van de achtergrond ‘gevangen’ in de glazen bol. Door de camera van je telefoon scherp te stellen op het beeld in de glazen bol gebruik je de bol eigenlijk als een lens.

Deze lenswerking geeft niet alleen een sterke vertekening van het beeld (het fish-eye-effect) maar draait dat beeld ook om. De combinatie van vertekening en omkering geeft een mooi en vreemd effect op je foto.

Foto door Glazen bol op de Grote Markt in Haarlem [Samsung Galaxy Trend Plus]

Glazen bol op de Grote Markt in Haarlem [Samsung Galaxy Trend Plus]

Glazen bol kopen

Glazen bollen zijn in alle soorten en maten te koop op het internet. Als je zoekt op “glass ball” op eBay of “glazen bol” (of bal) op Marktplaats zie je dat je zo’n bol voor een klein bedrag kan aanschaffen.

Koop niet een te kleine bol maar geef liever iets meer geld uit voor een bol met een grotere diameter minimaal 6cm. De reden daarvoor is dat de bol dan makkelijker beeldvullend op je foto komt en je toch een scherpe foto kan maken. Bij een kleinere bol zal je voor een beeldvullende foto de telefoon zo dichtbij moeten houden dat de foto dan niet scherp wordt.

Glazen bol vasthouden of neerleggen

Bij het fotograferen kan je de bol vasthouden waarbij een deel van je hand ook op de foto komt. Dat is leuk om een paar keer te doen maar het is minder origineel om alle foto’s op die manier te maken.

Een alternatief is om de bol neer te leggen op een vlak oppervlak zoals op het strand, op een boomstronk of op de bovenkant van een hek. Als er een kans is dat de bol weg kan rollen gebruik je een houdertje (wordt vaak meegeleverd met de bol). Een stokje of een stukje kauwgom kan hier ook prima helpen!

BoekenBoeken

Fotograferen door een bol heen

Zorg voor een interessant onderwerp vlakbij de plek waar je staat. Aangezien de bol werkt als een fish-eyelens zie het meeste terug van je onderwerp als je daar dichtbij gaat staan. Het mooiste effect krijg je als je onderwerp in de zon ligt en de bal juist in de schaduw. Probeer te voorkomen dat je zelf (of je telefoon) wordt weerspiegeld in het oppervlak van de bol.

Hou je telefoon zo dicht bij de bol dat je nog net scherp kan stellen op het beeld dat daarin omgekeerd wordt afgebeeld. De achtergrond zal daardoor ook gelijk onscherper worden.

Probeer het onderwerp en de glazen bol samen in een mooie compositie te fotograferen. Gebruik daarbij de regel van derden (bal aan de zijkant) of de regel van symmetrie (bal in het midden).

Nabewerking

Bij het nabewerken van de foto wil je het beeld in de bol de meeste aandacht geven. Gebruik daarom een vignet vanuit het middelpunt van de bol. Daarbij maak je het beeld in de bol lichter en de achtergrond om de bol heen juist wat donkerder. Op de schermafbeeldingen hieronder wordt als voorbeeld het aanbrengen van een vignet in Snapseed getoond.

MobileMobile

Aangezien de bol scherper en lichter is dan de achtergrond zal de aandacht op je foto direct naar het beeld in de bol gaan.

Als je de bol beeldvullender (groter) wil maken is het vaak nodig om de foto bij te snijden. In dit artikel is dat gedaan met de iPhone en Android foto’s. De WindowsLumia telefoon kan scherpstellen vanaf een zeer kleine afstand dus daar was het bijsnijden niet nodig.

Bonustip: draai de foto eens om. Het beeld in de bal komt dan weer rechtop te staan terwijl de achtergrond juist wordt omgekeerd.

Omgedraaide foto van een glazen bol op de Grote Markt in Haarlem. [iPhone6]

Omgedraaide foto van een glazen bol op de Grote Markt in Haarlem. [iPhone6]

Aan de slag

Als je voor de eerste keer met een glazen bol fotografeert neem dan rustig de tijd om verschillende standpunten van zowel de bol als van je telefoon uit te proberen. Leg de bol op een stabiele plek zodat deze niet weg kan rollen als je met je telefoon bezig bent.

GezondheidGezondheid

Kijk goed naar de afstand waarop je telefoon nog net kan scherpstellen en maak verschillende composities waarbij je begint met de regel van derden en de regel van symmetrie.

Als je vragen hebt over dit onderwerp laat het ons dan weten. Ook als je blij bent met je foto’s horen we het natuurlijk graag!

Hashtags op Instagram

Je kan je glazen bol foto’s voorzien van de volgende hashtags op Instagram: #glassball #crystalball #best_of_crystalball #glaskugelfotografie En vergeet natuurlijk ook niet om #mobielefotografie toe te voegen!