geen dop op sprinkler aansluiting
geen doppen meer

Een serie mobiele foto’s – neem de tijd!

Als je vaak dezelfde route loopt of rijdt dan kan het leuk zijn om een fotoserie te maken van een onderwerp dat je op die route tegenkomt – maar dan op verschillende tijdstippen. Je kan daarbij  denken aan een foto van steeds dezelfde boom maar dan in de vier verschillende jaargetijden. Ook als je ziet dat een gebouw geschilderd gaat worden kan dat een leuke serie opleveren: voordat er geschilderd gaat worden, met de steigers voor het gebouw, na het schilderen.

bronzen dop op sprinkler aansluiting

De oude doppen

Heel vaak begint een serie met een losse foto van een bepaald onderwerp. Als je daar regelmatig langs loopt (bijvoorbeeld op weg naar school of werk of tijdens de lunchpauze) zie je soms dat het onderwerp na een tijdje veranderd is. Dat is het moment om de tweede foto te maken en de fotoserie is geboren!

Een serie foto’s

Het handige en leuke van mobiele fotografie is natuurlijk dat je je telefoon en dus je camera altijd bij je hebt. Door het onderwerp te blijven volgen in de loop van het jaar (of jaren!) kan je gelijk een foto maken als je ziet dat er wat aan veranderd is. Op die manier kan je de serie flink uitbreiden.

geen dop op sprinkler aansluiting

Geen doppen meer

Een bijkomend voordeel van een dergelijke serie is dat je, aangezien je er zo vaak langskomt, kan wachten op betere licht-omstandigheden voor het maken van de foto. Zo zal het onderwerp in de volle zon meestal niet tot z’n recht komen en wacht je gewoon op de eerste bewolkte dag voordat je weer een nieuwe foto maakt voor je serie.

De serie van de brandslang-aansluitingen

De onderstaande drie mobiele foto’s zijn met tussenpozen van ongeveer 3 maanden gemaakt. Het zijn brandslang-aansluitingen op een wit-turquoise bakstenen muur in Rotterdam. Toen ik daar de eerste keer toevallig langs liep vond ik de minimale compositie van de twee aansluitingen op de muur erg pakkend. De daarop geschroefde oude bronzen doppen maakten het plaatje compleet.

aluminium dop op sprinkler aansluiting

De nieuwe doppen

Na een aantal maanden liep ik weer eens langs deze plek en toen bleken de doppen verwijderd te zijn, hoogstwaarschijnlijk gestolen, tijd voor een nieuwe foto dus. Weer een paar maanden later was ik benieuwd of de brandslang-aansluitingen er nog hetzelfde uitzagen. Toen ik er langs liep bleken er gloednieuwe aluminium doppen op de aansluitingen gemonteerd te zijn. En dat werd dus de derde foto.

Die mooie originele bronzen doppen zijn nu dus definitief uit het straatbeeld verdwenen maar gelukkig hebben we de foto nog…

 

En welke serie heb jij al gemaakt of ben je nog aan het maken met je mobiele telefoon?