365 dagen fotoproject - Photo 365 app

Een 365 dagen fotoproject – elke dag een nieuwe foto

Een fotoproject dat heel leuk is om te doen en waar je ook nog eens heel veel van leert, is een “365 dagen fotoproject”. In zo’n project maak je elke dag een nieuwe foto, een heel jaar lang. Dat kan je doen met een gewone camera maar een mobiele telefoon is daar ook erg geschikt voor. Misschien zelfs wel beter geschikt aangezien je die telefoon altijd bij je hebt waardoor je direct een foto kan maken als je iets tegenkomt voor je project. Die (mobiele) foto’s kan je delen maar je kan ze natuurlijk ook allemaal voor jezelf houden.

De regels van een 365 dagen fotoproject

Je kan met je fotoproject beginnen wanneer je maar wil. Toch kiezen veel mensen ervoor om te starten op 1 januari van een nieuw jaar.

365 dagen Photo project 2014 - 26 januari [iPhone 4s]

Fotoproject 2014 – 26 januari

De regels leg je jezelf op of worden afgesproken in groepsverband – als je het fotoproject samen met andere fotografen doet. De belangrijkste algemene regel is dat alleen de foto die je op de dag zelf hebt gemaakt ‘meetelt’ voor het project. Zo’n regel voorkomt dat je bijvoorbeeld op maandag alvast zes extra foto’s maakt voor de rest van de week.

Als je voor de eerste keer zo’n project doet is het opstellen van teveel ‘regels’ niet verstandig. Door die beperkingen maak je het jezelf wellicht te moeilijk om het project vol te houden. Het gaat er dan juist om dat de ketting niet gebroken wordt op de dagen dat het heel moeilijk is om een geschikte foto te maken. Bijvoorbeeld als je ziek bent of als je een hele week aan het stoeien bent met een deadline. In het tweede jaar zou je bijvoorbeeld strengere regels kunnen afspreken om het 365 dagen project (nog) uitdagender te maken: alleen een foto met personen erop, alleen details, alleen zwart-witfoto’s etcetera.

Het doel van het project is om aan het eind van het jaar 365 foto’s te hebben. Een extra doel is natuurlijk ook om een betere fotograaf te worden.

Wat doet een 365 dagen fotoproject met je?

Tijdens mijn fotoproject 2014 merkte ik dat je er zeer bewust van wordt dat je die dag nog een foto MOET maken. Ik maak sowieso veel mobiele foto’s en daardoor voelt het maken van een foto niet direct als een verplichting. Maar als je even geen inspiratie hebt, zit je toch de hele tijd aan de foto te denken die je nog moet maken. Daardoor leert zo’n fotoproject je om beter om je heen te kijken, je weet maar nooit of je in de buurt zit van een mooie foto.

365 dagen Photo project 2014 - 31 oktober

Fotoproject 2014 – 31 oktober

Van de 365 foto’s in mijn fotoproject 2014 zijn er maar een of twee die ik met tegenzin heb gemaakt, ‘voor het project’. Het was toen al laat in de avond en ik had die dag geen tijd en inspiratie gehad om een foto te maken.

Het omgekeerde kwam ook voor. Na een dag waarop ik heel veel foto’s had gemaakt, bleek het moeilijk om daaruit één foto te kiezen voor in het project. Dat kiezen is overigens ook erg leerzaam: welke foto kies je en waarom juist die? Ik heb gemerkt dat ik daar vooral de eerste maand moeite mee had, daarna ging het eigenlijk vanzelf.

Door het fotoproject leer je ook je smartphone beter kennen: op welke afstand stelt deze nog scherp, hoe lang duurt voordat de foto echt wordt gemaakt na het indrukken van de knop, bij hoe weinig licht zijn je foto’s nog scherp? Als je je foto’s ook nabewerkt op je telefoon leer je ook de verschillende bewerkingsapps goed kennen.

Het opslaan van je 365 dagen fotoproject

Er zijn een aantal manieren om je groeiende verzameling projectfoto’s op te slaan:

Je fotoproject in een 365 dagen app

365 dagen Photo project 2014 - 28 juni

Photo project 2014 – 28 juni [iPhone 4s]

Voor mijn project in 2014 heb ik de de Photo365 app (IOS) gebruikt, waarbij de foto van die dag in een overzichtelijke kalender wordt gezet. De foto’s worden niet standaard gedeeld met anderen maar je kan vanuit de kalender je foto’s wel delen op je sociale media. Je kan de foto ook als kaartje versturen of alle foto’s in een prijzig boekje af laten afdrukken. Daar maakt waarschijnlijk niemand gebruik van: behalve de hoge prijs van het boekje zijn ook de verzendkosten erg hoog en is het aantal foto’s beperkt tot 100. En dat is natuurlijk niet handig voor een project waarbij je 365 foto’s maakt!

Het is verstandig om gebruik te maken van het dagelijks alarm dat je waarschuwt dat je nog een foto moet maken. Je wil er natuurlijk niet de volgende dag achter komen dat je een dag hebt overgeslagen met je fotoproject… Ook als je deze app niet gebruikt dan is het zetten van een alarm sowieso een goed idee.

Over een vergelijkbare app voor Android, de 365Photos app, heb ik goede verhalen gehoord maar ik heb er geen persoonlijke ervaring mee.

Je fotoproject in een sociale fotografie app of site

In plaats van een speciale app te gebruiken kan je de foto’s van je project ook direct op een (sociale) fotosite of in een foto-app plaatsen zoals Flickr, 500px, Tumblr of Instagram. Het is dan handig om het dagnummer of de datum in de titel van je foto’s te gebruiken. Daarmee kan je de foto’s van je fotoproject gescheiden houden van je andere foto’s. Als je je foto’s niet wil delen dan kan je er voor kiezen om je accounts (of albums bij 500px) privé te houden.

Je project op een 365 fotoproject website

Er bestaan diverse websites waar je de dagelijkse foto naartoe kunt uploaden. Voordeel van het delen via een dergelijke site is dat je het 365 dagen fotoproject samen met andere deelnemers uitvoert. Dat betekent niet alleen dat je commentaar kan geven op elkaars foto’s maar ook dat je elkaar door dipjes heen kan helpen en elkaar kan enthousiastmeren met advies, inspiratie en andere tips.

Project afgerond?

Je project is klaar, je hebt de 365 foto’s (of 366 tijdens een schrikkeljaar!) gemaakt. Wat doe je dan met al die foto’s? Laat je ze staan op de sites of in de apps? Print je ze uit? En ga je daarna door met een volgend project?

Als je de foto’s af wil drukken dan kan je wellicht een boekje maken, een foto per bladzijde of, goedkoper, een week per bladzijde. Een ander idee is het maken van een maandelijkse collage die je dan gebruikt voor een zelfgemaakte kalender voor het jaar daarna. Ook kan je een poster maken met alle 365 foto’s erop.

Conclusie

Een 365 dagen fotoproject met je mobiele telefoon is erg leuk en leerzaam om te doen. Niet alleen leert het je om beter te leren kijken, je leert ook de eigenschappen van de camera in je telefoon goed kennen.

Het maken van steeds weer een nieuwe foto is vol te houden omdat je het de dagen daarvoor ook hebt gedaan. Hoe langer je met het project bezig bent, hoe moeilijker het is om te stoppen!

Voor extra inspiratie en motivatie is het verstandig om je project samen met anderen in te gaan, bijvoorbeeld op de sociale media of via een speciale 365 fotoproject website.

Heb jij al eens een dergelijk 365 dagen project gedaan, ben je ermee bezig of twijfel je nog of je eraan zal beginnen? Laat het dan even weten in de onderstaande commentaarbox.

De versie van de Photo365 App (IOS) in dit artikel: 3.9 (E1.99).