mobiele fotografie - 4 miljard mobieltjes

Mobiele fotografie – 4 miljard mobieltjes met camera

Het fotograferen met een mobiele telefoon is in relatief korte tijd enorm populair geworden. Mobiele fotografie is nu niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven maar dat is nog niet zo heel lang het geval! De eerste commercieel verkrijgbare mobiele telefoon-met-camera kwam namelijk pas in het jaar 2000 in Japan op de markt*. Kort daarna volgden de introducties in Europa en Amerika in 2002.

Infographic 5 miljard mobieltje waarvan 83% met camera

5 miljard mobieltje waarvan 4 miljard met camera.

ComputerComputer

Vervolgens begon de camerafoon aan een onstuitbare opmars: de cijfers over mobiele fotografie zijn dan ook erg indrukwekkend. Wereldwijd worden er op dit moment maar liefst vijf miljard mobiele telefoons gebruikt**. Daarvan zijn er ruim vier miljard (83%) telefoons voorzien van een camera. Op de infographic hiernaast worden die cijfers dat nog wat verder verduidelijkt.

De ingebouwde camera wordt goed gebruikt door de telefoonbezitters: een gemiddelde gebruiker neemt acht mobiele foto’s per dag. Sterker nog: ruim 90% van mensen die foto’s maakt met hun mobiele telefoon heeft geen enkele andere camera! Deze enorme groep mensen fotografeert dus alleen met een mobiele telefoon.

Of het nu een foto is van het avondeten, een foto van de kinderen of een foto van een actueel nieuwsitem, het is duidelijk dat de mobiele fotografie de manier waarop we fotograferen enorm heeft veranderd. En die verandering gaat in een hoog tempo door: niet alleen wordt er door steeds meer mensen gefotografeerd, er worden ook steeds meer foto’s gemaakt.

Ook worden er steeds meer foto’s gedeeld op de sociale media. Alleen al op Facebook, Snapchat, Instagram en Flickr samen worden ruim 500 miljoen foto’s per dag gedeeld**. En daar komen Twitter, Photobucket, Pinterest, Tumblr, Google+ en andere sociale media nog eens bij.

mobiele fotografie - 4 miljard mobieltjes met camera

Steeds meer cameratelefoons, steeds meer mobiele foto’s.

Met zoveel mobiele fotografen is ook de vraag naar het maken van betere foto’s enorm gegroeid. Als er wordt gepraat of geschreven over de kwaliteit van telefoonfoto’s gaat het meestal alleen over de technische kenmerken: het aantal megapixels, het dynamisch bereik en de scherpte van de foto. Voor een goede foto zijn er echter ook andere dingen belangrijk zoals het licht, de compositie en de andere fotografietechnieken die ook gebruikt worden bij het fotograferen met een compactcamera of spiegelreflexcamera.

Deze blog mobielefotografie.nl is opgezet om je te helpen met het maken van mooie foto’s met je mobiele telefoon. Vaak kan een mobiele foto namelijk enorm verbeterd worden door het toepassen van enkele eenvoudige technieken en richtlijnen tijdens het maken van de foto maar ook tijdens het nabewerken ervan. Door het gebruiken van die tips en tricks maak je geen ‘redelijke’ foto met je telefoon, maar gewoon een mooie foto!

 


Bronnen:
*)Evolution of the Cameraphone: From Sharp J-SH04 to Nokia 808 Pureview – Hoi Wan 2012
**)Tomi Ahonen Almanac – Tomi Ahonen 2013.
***) KPCB Internet trends – Mary Meeker en Liang Wu 2013

BoekenBoeken