Het filter HDR-emulatie van Snapseed.
Het filter HDR-emulatie van Snapseed.

Snapseed – HDR-emulatie voor je mobiele foto’s

Teleurgesteld over de landschapsfoto’s die je met je telefoon hebt gemaakt? Ziet de belichting er op je foto heel anders uit dan hoe je het in werkelijkheid zag?

De reden hiervoor is dat je ogen een veel groter verschil tussen licht en donker kunnen waarnemen dan de camera in je mobiele telefoon. Als de lucht op je foto helder is, maakt je camera het landschap of de stad onderin de foto automatisch te donker. En als je de camera instelt op het landschap zal een felle lucht juist te licht worden.

ComputerComputer

Je kan je foto wat beter in balans brengen door het grote verschil tussen licht en donker (het dynamisch bereik) van je camera kunstmatig vergroten door het gebruiken van de HDR-techniek (high dynamic range).

HDR-techniek

Voor je mobiele telefoon zijn een aantal HDR-apps beschikbaar. Soms heeft zelfs de standaard camera-app op je telefoon een HDR functie. Zo’n app maakt heel kort na elkaar meerdere opnames, elk met een andere belichting. Deze foto’s worden vervolgens door de app over elkaar heen gelegd en de uiteindelijke foto wordt automatisch samengesteld uit de best belichte delen van de verschillende foto’s.

De donkerste en lichtste delen van het landschap staan daardoor bij elkaar in één foto waardoor het beeld wat meer lijkt op het landschap dat je met je eigen ogen hebt gezien. Als je de HDR-techniek subtiel toepast kan het je foto mooier maken omdat de lichte en donkere delen beter met elkaar in balans worden gebracht.

Snapseed’s HDR-emulatie

Als je de HDR-techniek wil toepassen op een bestaande foto, kan je de bewerking HDR-emulatie van Snapseed gebruiken. Deze bewerking maakt niet een echte HDR-foto, vandaar ‘emulatie’, maar gebruikt wel een vergelijkbare techniek. Bij HDR-emulatie worden er achter de schermen namelijk meerdere kopieën van de foto gemaakt waarbij telkens de belichting wordt aangepast. Al deze versies worden over elkaar gelegd en van daaruit berekent Snapseed de ‘HDR’ foto.

Nadeel van het gebruik van een enkele foto is het kwaliteitsverlies door het donkerder en lichter maken van een bestaande foto. Ook kan het voorkomen dat er met deze emulatie uberhaupt geen details te halen zijn uit de lichte delen van de foto. Voordeel van het gebruik van een enkele foto is dat er bij een bewegend onderwerp geen ‘spookverschijnselen’ ontstaan. Het onderwerp bevindt zich op elke (interne) kopie namelijk op exact dezelfde plaats.

Gebruik van Snapseed HDR-emulatie

Na het openen van Snapseed en het selecteren van je foto kies je de bewerking HDR-emulatie. Snapseed past dan direct het filter Nature toe met een filtersterkte van +50. In de meeste gevallen is dat een te hoge waarde en wordt je foto er mooier van als je deze waarde verlaagt naar +20 of +30.

Het filter HDR-emulatie in Snapseed.

Het filter HDR-emulatie in Snapseed.

Er zijn vier stijlen beschikbaar binnen HD-emulatie, druk daarvoor op de ‘waaier’ naast het info-schermpje: Natuur, Mensen, Fijn, Sterk. Alle stijlen staan standaard op een sterkte van +50. Je kan deze waarde verlagen of verhogen door met je vinger horizontaal over het scherm te schuiven.

BoekenBoeken

Als je vertikaal over het scherm schuift zie je de andere twee aanpassingen: helderheid (donkerder of lichter) en verzadiging (meer of minder kleur). Beide zijn instelbaar van -100 tot +100.

Alhoewel smaken natuurlijk verschillen kan de HDR-emulatie bewerking een mobiele landschapsfoto aardig verbeteren. Kijk echter uit dat je niet doorschiet met dit effect. Druk daarom regelmatig op de voor/na knop rechtsboven om te zien hoe je foto veranderd is.

De voor/na-knop in Snapseed

De voor/na-knop in Snapseed

Controleer ook nog even of de wolken op je foto niet zwart zijn geworden aan de onderkant, of dat bepaalde kleuren te fel zijn geworden. Als dat wel zo is dan is het verstandig om het HDR-effect te verminderen.

Conclusie

MobileMobile

Snapseed’s HDR-emulatie is geen pure HDR-techniek maar je kan er je mobiele landschapsfoto’s aardig mee verbeteren.

Stel de filtersterkte niet te hoog in om je mobiele foto er realistisch uit te laten zien. Vergelijk je foto tijdens het bewerken regelmatig met het origineel.

Voor je mobiele foto’s van personen is dit Snapseed filter niet echt geschikt, ook niet met de stijl ‘Mensen’. Je kan dan beter wat subtieler te werk gaan door alleen de schaduwen lichter te maken met de algemene bewerking Afstellen.

Voor snelbewegende voorwerpen is HDR scape de moeite waard om uit te proberen. Omdat er maar één foto wordt gebruikt krijg je geen ‘spookverschijnselen’ op je foto.

De versies van Snapseed in dit artikel:
– IOS: 2.05 (gratis)
– Android: 2.0.4 (gratis).