Snapseed - contrast aanpassing binnen bewerking Tune Image

Snapseed – bewerken en aanpassen van je mobiele foto’s

Snapseed is een populaire gratis fotobewerkings app waarmee je je mobiele foto’s verder kan verbeteren nadat je ze hebt gemaakt. In Snapseed voer je verschillende bewerkingen van je mobiele foto achter elkaar uit. De bewerkingen worden dan als het ware gestapeld.

Zo maak je bijvoorbeeld eerst de horizon recht in de Straighten-bewerking, snijd je de foto bij in de Crop-bewerking, pas je de belichting aan in de Tune Image-bewerking en verscherp je tot slot de foto in de Details-bewerking. Dat klinkt als een ingewikkelde methode maar als je er eenmaal aan gewend bent kost dit achter elkaar openen van de verschillende bewerkingen nauwelijks extra tijd.

In dit artikel worden de originele (Engelse) Snapseed benamingen gebruikt om verwarring te voorkomen.

MobieleFotografie - snapseed startscherm - bewerkingen menu

Deel van de mogelijke bewerkingen in Snapseed.

Groot aantal bewerkingen

Als je de mobiele foto eenmaal in Snapseed hebt geladen kan je kiezen uit diverse bewerkingen. De icoontjes daarvan staan onder of naast de foto (afhankelijk hoe je de telefoon houdt). Door op het icoontje te drukken wordt de foto in die bewerking geopend. Je kan kiezen uit de volgende bewerkingen:

 • Automatic – Simpele automatische aanpassingen van contrast en kleur om de foto met één knop te verbeteren.
 • Selective Adjust – Aanpassen van delen van je foto: helderheid, contrast en kleurverzadiging.
 • Tune Image – Aanpassen van de hele foto zoals helderheid, contrast, kleurverzadiging etc.
 • Straighten – Recht maken van de horizon en/of kantelen van de foto.
 • Crop – Bijsnijden van de foto.
 • Details – Aanpassen van scherpte en textuur van de hele foto.
 • Black & White – Omzetten foto’s naar zwart-wit d.m.v. presets en kleurenfilters.
 • Vintage – Maak je foto ‘ouderwets’ d.m.v. kleuren- en textuur-presets.
 • Drama – Drastische aanpassing van de foto met sterke filters.
 • HDR Scape – Deze bewerking geeft een typisch HDR-uiterlijk aan je landschapsfoto.
 • Grunge – Een ‘grunge’ uitstraling met veel variaties.
 • Center Focus – Het veranderen van de belichting van de randen en het midden van de foto en het onscherp maken van de buitenste randen.
 • Tilt-Shift – Hiermee maak je een typische ‘miniatuurfoto’ waarbij het net lijkt alsof deze is gemaakt in een poppenhuis of in Madurodam.
 • Retrolux – Maak van je foto een oude polaroidfoto.
 • Frames – Maak een zwarte of witte rand om je foto heen.

Enkele bewerkingen staan volledig op zichzelf (Drama, Grunge, Retrolux) terwijl andere bewerkingen juist met elkaar gecombineerd kunnen worden (Straighten, Tune Image etc.). Als je je in een creatieve bui bent dan zijn natuurlijk alle bewerkingen met elkaar te combineren!

Bewerkingen aanpassen

Tune Image - Contrast kiezen

Van boven naar beneden schuiven: de aanpassingen. Gekozen is de aanpassing Contrast.

Binnen elke Snapseed bewerking kunnen er diverse aanpassingen gedaan worden. De manier waarop die gekozen en gewijzigd kunnen worden, zijn in vrijwel alle bewerkingen hetzelfde: na het kiezen van de bewerking veeg je van boven naar beneden over de foto. Er verschijnt dan een rijtje met aanpassingen die verhoogd of verlaagd kunnen worden door deze te selecteren en vervolgens van rechts naar links te vegen.

Van links naar rechts schuiven: de waarde van de aanpassing Contrast veranderen.

Van links naar rechts schuiven: de waarde van de aanpassing Contrast wordt groter.

Ook zijn er in een aantal bewerkingen presets beschikbaar, deze kan je ook naar behoefte kiezen en eventueel aanpassen. De diverse mogelijkheden bij elke aanpassing, worden beschreven in losse artikelen op deze site.

Snapseed - vergelijk foto icoonWil je binnen een bewerking weten wat voor verandering je tot dan toe in die bewerking hebt aangebracht, druk dan op het foto-symbooltje in de rechterbovenhoek, Snapseed laat dan de foto zien zoals die was voordat je begon met deze bewerking.

Tune image - akkoord symboolAls je tevreden bent over de wijzigingen die je met de bewerking in je foto hebt aangebracht dan druk je op het akkoord-teken (V-symbool rechts onderin het scherm). Je komt dan weer terug in het hoofdscherm waar je een andere bewerking kan kiezen of de foto op kan slaan of delen.

 Terug in het hoofdscherm

In het hoofdscherm druk je op de foto zelf om Snapseed de originele foto te laten zien, zo kan je goed zien wat het effect van de bewerking(en) is geweest.

Met de UNDO toets (het kromme pijltje links bovenin) in het hoofdscherm kan je alle bewerkingen weer verwijderen. MobieleFotografie - snapseed startscherm - revert pijltjeJe krijgt dan de originele mobiele foto weer terug. Het is dus niet zo dat alleen de laatste bewerking wordt verwijderd! Mocht je gaan experimenteren dan is het verstandig om de tussentijdse versies van je foto ook op te slaan.

Op deze site worden de hierboven genoemde bewerkingen van Snapseed verder beschreven in een serie losse artikelen.

De versies van de Snapseed app in dit artikel zijn als volgt – Android: 1.6.0 (gratis) en IOS: 1.6.1.0 (gratis).