Een mobiele foto omgezet in de waterlogue app

Een aquarel van je foto? Met de Waterlogue app!

Een waterverfschilderij maken met je mobiele telefoon? Dat kan heel eenvoudig met de Waterlogue app! Deze app werkt heel intuitief en maakt van iedere mobiele fotograaf binnen de kortste keren een ware kunstenaar.

In dit artikel krijg je een korte uitleg van de Waterlogue app waarmee je direct aan de slag kan gaan om je eigen aquarellen te maken.

ComputerComputer

Op dit moment (september 2015) is deze betaalde app helaas alleen nog beschikbaar voor de iPhone (IOS).

Openen en omzetten van je foto

Je selecteert de foto die je om wil zetten door in de app op het camera-symbool te drukken. Deze foto wordt onmiddellijk omgezet in een aquarel in de stijl ‘Natural’. Vervolgens kan je een aantal aanpassingen doen.

Openen van je foto in de Waterlogue app via het fototoestel symbool.

Openen van je foto in de Waterlogue app.

Stijl van je aquarel

Er zijn totaal 12 aquarel-stijlen. Op de strip aan de onderzijde van je scherm kan je zien hoe die stijlen eruit zien. Als je op een van de stijlen drukt zie je een voorvertoning van je foto verschijnen. Druk je op de voorvertoning dan wordt die stijl toegepast op je foto.

Kwastgrootte in je aquarel

Rechts naast de twaalfde aquarel-stijl krijg je een balkje met daarop de kwastgroottes die lopen van 4 (Small) tot en met 10 (Giant). De kwastgrootte bepaalt de mate waarin de details worden geschilderd, net als bij het maken van een echt schilderij. Ook hier krijg je een voorvertoning te zien elke keer als je een andere grootte selecteert. De standaard kwastgrootte is Medium.

Belichting van je aquarel

Rechts naast het kwastenbalkje staat het belichtingsbalkje. Daarmee kan je de belichting van je ‘schilderij’ aanpassen. De belichting loopt van een klein zonnetje (Dark) naar een grote zon (Light). De standaardinstelling voor de belichting is Normal.

Rand om je aquarel

Je kan de witte rand om je schilderij aan- of uitzetten door op de knop ‘Border’ te drukken. Zo’n rand om je schilderij staat vaak heel mooi: je maakt er daarmee een echt kunstwerk van.

Opslaan van je waterverfschilderij

Je slaat je creatie(s) op door op het hartje te drukken en vervolgens voor ‘Save to Photos’ te kiezen. Via dat menu kan je het schilderij ook delen op je sociale media.

BoekenBoeken
Opslaan van je creatie in de Waterlogue app gaat via het hartje.

Opslaan van je creatie via het hartje.

Instellingen

De instellingen van de Waterlogue app zijn een beetje verborgen. Druk wederom op het hartje en schuif helemaal naar rechts. Daar zie je ‘Settings’ staan waar je het formaat (jpeg of png) en de gewenste grootte van je opgeslagen bestanden kan kiezen.

Via het hartje kom je ook in het instellingen-menu van Waterlogue.

Via het hartje kom je ook in het instellingen-menu van Waterlogue.

Android

Een van de Android apps waarmee je ongeveer hetzelfde resultaat kan bereiken is SketchGuru. Met die app kan je niet alleen een aquarel maken van je mobiele foto maar ook een schets of een ander soort tekening. Het aantal mogelijkheden om een foto om te zetten naar een aquarel is echter wat beperkt. Hopelijk komt daarom er snel een Androidversie uit van de Waterlogue app.

Geschikte foto’s voor de Waterlogue app

MobileMobile

Als je met Waterlogue aan de slag gaat dan zal je merken dat niet elke foto geschikt is om een aquarel van te maken. Een geschikte foto heeft vaak heldere kleuren, een duidelijk onderwerp en niet te kleine details. Door de verschillende stijlen en eventueel kwastgroottes uit te proberen zie je snel wat wel en niet werkt voor zo’n foto. Uiteraard hangt het er ook vanaf wat voor kunst je zelf mooi vindt: wil je het onderwerp nog kunnen herkennen of hou je meer van een abstract eindresultaat?

Foto van een visnet met touwen en boeien, omgezet in Waterlogue.

Foto van een visnet met touwen en boeien, omgezet in Waterlogue.

Conclusie

De Waterlogue app is een eenvoudige, intuitieve bewerkings-app waarmee je heel eenvoudig mooie aquarellen kan maken van je mobiele foto’s. Helaas is de app nog niet beschikbaar voor Android telefoons.

De versies van de apps in dit artikel:

Waterlogue. IOS: 1.1.4 (E2.99).

SketchGuru. Android: 1.64 (gratis).