Collage van bloemen gemaakt in Diptic

Diptic – maak mooie foto-collages met je telefoon

Weet je ook niet wat je met al die foto’s op je mobiele telefoon moet doen? Maak er dan eens een paar mooie collages mee! Fotocollages zijn leuk om te versturen, te delen op je sociale media of te printen en aan de muur te hangen. Kortom, collages doen het altijd goed.

Collage onderwerpen

Zoek in je fotoverzameling op je telefoon naar een aantal foto’s die met elkaar overeenkomen of die op een andere manier iets met elkaar te maken hebben. Bijvoorbeeld:

ComputerComputer
 • Personen die bij elkaar horen (familie, vriendinnen).
 • Onderwerpen die met elkaar te maken hebben (dagje stad of strand, tuinfoto’s).
 • Onderwerpen die elkaars tegenovergestelde zijn (een landschap in de zomer en in de winter).
 • Voor- tijdens- en na- foto’s (de bouw van een huis, zwangerschap).
 • Diverse foto’s van verschillende onderwerpen met dezelfde kleur.
 • Dezelfde foto met verschillende bewerkingen of belichtingen (zoals Andy Warhol bijvoorbeeld).

Diptic app

Een handige app waarmee je snel fotocollages kan maken is Diptic. In deze app zijn er enorm veel layouts beschikbaar (61 voor Android en 179 voor IOS) waardoor er altijd wel eentje tussen zit die je kan gebruiken voor jouw idee. Je kan de layout van je collage daarna altijd nog veranderen als je dat wil.

Diptic is verkrijgbaar voor zowel IOS als voor Android (E0,89 respectievelijk E0,75). De indeling en het gebruik van de IOS-en Android-versies van deze app liggen redelijk ver uit elkaar. Op dit moment heeft de IOS-versie wat meer mogelijkheden en ook een groter aantal layouts maar dat verschil zal ongetwijfeld snel worden goedgemaakt in de volgende Android-versies.

Alhoewel Diptic gericht is op het maken van een collage kan je de foto’s binnen de collage ook nog aanpassen en verbeteren. Na het maken van de collage kan je deze opslaan in je fotogallerij of vanuit de app gelijk delen op je sociale media.

Collage kiezen

Bij het openen van Diptic krijg je gelijk een aantal collage layouts te zien. Druk vervolgens op de layout die wil gebruiken. Als er nog foto’s in het geheugen van Diptic staan dan zullen die direct gebruikt worden voor je nieuwe collage. Als dat niet zo is dan zijn de vlakken binnen de collage gewoon nog grijs.

De collages zijn altijd vierkant maar met een in-app aankoop kan je ook andere formaten gebruiken.

Foto’s kiezen

Zodra je op een (leeg of gevuld) vlak drukt binnen je collage kan je een of meerdere foto’s laden vanuit je fotogallerij of vanuit je sociale media-accounts (Facebook, Flickr). Je kan er zelfs voor kiezen om je layout te vullen vanuit de camera app. In de IOS-versie kan je ook kiezen voor foto’s uit je Instagram-account of vanuit je Dropbox.

Aanpassen foto’s

Elke foto binnen de collage kan apart worden aangepast binnen het eigen ‘frame’. De verschillende opties zijn rondom (IOS) of boven (Android) de collage gegroepeerd.

Het aanpassen van de foto’s binnen de collage werkt bij de IOS- en Android-versie van Diptic niet helemaal hetzelfde.

BoekenBoeken

-Verschuiven en vergroten van de foto’s binnen de collage:

 • Het schuiven en knijpen werkt in beide versies hetzelfde.

-Draaien en spiegelen:

 • IOS: kies ‘Flip’ onder de collage.
 • Android: ga naar de tab “Transform” en druk op de foto om de mogelijkheden te zien.

-Aanpassen kleuren, contrast en helderheid:

 • IOS: druk 1x op de aan te passen foto in de collage en gebruik de schuifjes onder de collage.
 • Android: ga naar de tab “Effects” en druk 1x op de aan te passen foto in de collage en gebruik de schuifjes .

-Filters:

 • Alleen IOS, kies ‘Filter’ onder de collage.
MobileMobile

Overigens heeft de IOS-versie ook nog een ‘Text’-optie. Hiermee kan je tekst over je collage schrijven in grootte (knijpen/spreiden) en in elke gewenste richting (draaien). De kleur, stijl en lettertype van de tekst kan je naar je eigen smaak aanpassen.

Aanpassen van de lijnen

De lijnen van de collage kunnen verschoven worden. Dit kan handig zijn om een foto wat groter te maken, bijvoorbeeld als het onderwerp net niet binnen de lijnen valt.

 

Ook deze aanpassingen zijn voor de IOS- en Android-versies van Diptic weer verschillend.

 • IOS: druk op het tabje ‘Frames’ onderaan het scherm.
 • Android: druk op de pijltjes toets (<–>) boven de collage. Je ziet dan pijltjes verschijnen op de lijnen die je kan verschuiven.

Een andere handige optie is het aanpassen van de lijnen zelf. Zo kunnen onder meer de kleur en de dikte van deze lijnen worden aangepast naar je eigen wensen:

 • IOS: met het tabje ‘Borders’ onderaan het scherm kunnen met schuifjes de lijnen dikker worden gemaakt en de hoeken ronder worden gemaakt. Hiermee kan je zelfs de hele collage rond maken! Boven de schuifknopjes zie je nu de opties om de grootte, kleur en textuur van de lijnen aan te passen. Met de laatste optie ‘canvas’ kan je de kleur onder de collage aanpassen, dit is alleen interessant als je bijvoorbeeld zo’n ronde collage hebt gemaakt.
 • Android: druk op het layout teken (het vier-blokjes-symbool). Het scherm ‘Border Effects’ wordt dan geopend en daar kan je de dikte en kleur van de lijnen instellen. Ook kan je hier de hoeken rond maken met twee drukknoppen (‘Rounded inside’ en ‘Rounded outside’). Ook hier kan je de hele collage rond maken en de kleur daaronder aanpassen (wit of zwart). Met ‘Apply’ worden de wijzigingen definitief gemaakt. Tip: Je kan niet altijd goed zien hoe je collage verandert onder het grote Border Effects scherm. Als je de ‘Rounded outside’ knop indrukt dan wordt dit scherm kleiner gemaakt. Na alle aanpassingen zet je die knop dan weer uit.

Opslaan van je collage

GezondheidGezondheid

Als een mooie collage hebt gemaakt wil je die natuurlijk opslaan of delen. In Diptic kan je dat op verschillende manieren doen.

De mogelijkheden van de beide versies van de Diptic app zijn vergelijkbaar:

 • IOS: druk op ‘publish’ en kies voor de grootte van je bestand. Vervolgens kan je kiezen of je je foto opslaat of direct wil versturen (mail etc.) of delen op je sociale media (Twitter, Instagram etc.). In ‘More’ kan je instellen welke mogelijkheden je wel en niet wil zien.
 • Android heeft twee mogelijkheden: druk op het floppydisk icoontje om de foto direct op te slaan, je moet dan eerst het formaat kiezen. Als je op het delen-icoon drukt dan kies je ook eerst het formaat maar vervolgens krijg een venster met alle deel-opties (share image).

Conclusie

Diptic is een handige app om snel simpele of ingewikkelde collages te maken van de foto’s op je mobiele telefoon. Er zijn veel opties om zowel de foto’s als de layout in te stellen en bij te regelen. De IOS-versie heeft op dit moment (nog) veel meer mogelijkheden dan de Android-versie. Het is jammer dat de andere collage-formaten extra geld kosten in deze betaalde app. Verder is Diptic een prima app om mooie collages mee te maken.

De versies van de Diptic app in dit artikel zijn als volgt – Android 2.5.3 (E0,75)  en IOS: 7.2.2 (E0,89).