Een van de belangrijkste dingen die je kan leren om mooiere foto’s met je mobiele telefoon te maken, is om heel bewust af te drukken als je een foto maakt. Dit doe je door kort na te denken over je foto vlak voordat je afdrukt. Je loop als het ware een kleine checklist na in je hoofd en corrigeert daarmee de foto die je aan het maken bent.
Dat klinkt ingewikkelder dan het is, want als je dit eenmaal hebt aangeleerd zal je merken dat je het checklistje na een tijdje automatisch en razendsnel doorloopt.
Twee vragen: wat en hoe
Als je foto’s aan het maken bent, denk dan eens heel bewust na over de volgende twee vragen terwijl je kijkt naar het display van je telefoon:
1 Wat ga ik eigenlijk fotograferen?2 Hoe kan ik het onderwerp van mijn foto benadrukken?
Twee simpele vragen, maar weet je het antwoord eigenlijk al?
1 Wat ga ik eigenlijk fotograferen?
Deze eerste vraag lijkt te simpel voor woorden maar door het stellen ervan leer je jezelf om kritisch te kijken naar het onderwerp van de foto. Wat wil je eigenlijk op de foto zetten? Is dat een gebouw, je kindje, jezelf, een landschap, je auto of juist een bloem? Of een gebouw in een landschap?
Met andere woorden: als je de foto aan een willekeurig persoon laat zien, weet die persoon dan gelijk wat het onderwerp van die foto is? Als hierover nadenkt voordat je een foto maakt, vermijd je de (te) snel genomen foto’s waar je later misschien toch niet eens meer naar kijkt.
Als je eenmaal weet wat het onderwerp van je foto is, kan je daar vervolgens de aandacht beter op vestigen. Dat is dan gelijk ook de tweede vraag: op welke manier kan je (nog) duidelijker laten zien wat het onderwerp van je foto is?
2 Hoe kan ik het onderwerp van mijn foto benadrukken?
Nu je het onderwerp van je foto weet kan je proberen om dit te benadrukken. Je probeert daarbij om je onderwerp sterker naar voren te laten komen op de foto. Dat kan op een aantal manieren:
- Maak je onderwerp beeldvullender: ga dichterbij gaan staan of hou je telefoon dichter bij je onderwerp (let erop dat er nog scherpgesteld kan worden…).
- Maak een sterkere compositie, bijvoorbeeld:
- laat de lijnen in je foto naar je onderwerp toe lopen,
- gebruik de regel van derden,
- zorg voor ruimte aan de kant waar je onderwerp naar toe kijkt of beweegt.
- Laat overbodige dingen rondom je onderwerp weg uit je foto, bijvoorbeeld door vanuit een andere hoek te fotograferen. Zo kan je een lantaarnpaal, rondzwervend afval of een rondhangende toerist uit je foto te houden.
- Nabewerking: bijvoorbeeld door versterking van de kleuren van je onderwerp, het gebruiken van een vignet of het simpelweg bijsnijden van je foto.
Een paar voorbeelden
De foto’s hieronder laat zien hoe de bovenstaande tips zijn toegepast. Onder elke foto staat het onderwerp en de reden voor het ‘werken’ van deze foto’s. Kortom, de antwoorden op de twee vragen!
Blijf jezelf de twee vragen stellen
Als je jezelf continu de bovenstaande vragen stelt tijdens het fotograferen en daar vervolgens rekening mee houdt bij het afdrukken, zal je al snel merken dat je mobiele foto’s steeds beter worden. Gewoon, omdat je bewuster aan het fotograferen bent.
In het begin zal je merken dat je juist meer mobiele foto’s gaat maken omdat je elke keer weer nieuwe mogelijkheden ziet om de tweede vraag hierboven te beantwoorden. Je komt als het ware in stapjes naar de beste foto toe. Een van de laatste foto’s van het onderwerp zal dan ook vaak de beste foto zijn.
Daarna zal je merken dat je vanzelf minder foto’s gaan maken omdat je sneller tot die ‘beste foto’ komt. Of omdat je geen duidelijk onderwerp hebt kunnen vinden natuurlijk…
Heb je vragen of opmerkingen over de twee stappen in dit artikel, laat het dan weten in het opmerkingenvak hieronder.