Tegenlicht in de stad met schaduw

Tegen het licht in fotograferen met je mobiele telefoon – het maken van een silhouet

In het artikel over ‘verschillende soorten licht‘ wordt uitgelegd dat de camera in je mobiele telefoon moeite heeft met het fotograferen tegen het licht in. Omdat de camera compenseert voor al het licht dat recht in de lens schijnt, worden de minder lichte delen op de foto automatisch donkerder.

Tegenlicht vanaf buiten met een plant voor het raam en plakplaatjes op het raam, achter het gordijn

Plant voor het gordijn met plakplaatjes erachter. [iPhone 4s]

Bij extreem veel tegenlicht registreert de camera zelfs geen details meer in die donkere delen en wordt je onderwerp op de voorgrond alleen als silhouet afgebeeld op je foto. Als je je hier bewust van bent kan je daar natuurlijk ook gebruik van maken en prachtige silhouetfoto’s maken met je mobiel.

Lichtbron

Wat heb je nodig voor een mooie tegenlichtfoto? Het is uiteraard belangrijk om een heldere lichtbron achter je onderwerp te hebben, bijvoorbeeld een laagstaande zon of een sterke lamp. Het onderwerp moet daarbij los staan van de niet te drukke achtergrond. Daardoor kan je het onderwerp gewoon nog herkennen als silhouette.

Vanwege het tegenlicht liggen de eventuele schaduwen van je onderwerp dichterbij dan je onderwerp zelf. Wellicht kan je zo’n schaduw gebruiken om de ogen van de kijker ‘je foto in te leiden’, zoals op de foto boven dit artikel.

Lensreflecties

Tegenlicht in het bos - met lensreflecties

Tegenlicht in het bos – met lensreflecties [Samsung Galaxy Trend]

Als de zon of een lamp in je lens schijnt ontstaan er stralen of cirkeltjes op je foto, dit zijn de reflecties van de zonnestralen tegen de binnenkant van de lensjes van de camera in je telefoon. Je kan dit fenomeen proberen te voorkomen door het licht tegen te houden met je hand zodat het licht niet direct in de lens valt. Als de zon erg laag staat kan je deze truc echter niet zo makkelijk toepassen, dan komt je hand namelijk in beeld. Soms kan je het direct invallen van het zonlicht voorkomen door je onderwerp precies tussen de lichtbron en je camera in te plaatsen.

Aan de andere kant kunnen lensreflecties ook een mooi effect geven aan je mobiele foto. Op de foto hiernaast van het herfstblad maken de lensreflecties de foto juist krachtiger. Het blad zelf is hier trouwens geen silhouette geworden omdat het half-doorschijnend is en een deel van het licht dus door het blad heen schijnt.

Andere technieken

Bij het fotograferen met tegenlicht hoeft er niet altijd een silhouet te worden gefotografeerd. Je kan de details van je onderwerp alsnog op je foto krijgen door bijvoorbeeld de HDR-techniek te gebruiken. Een andere mogelijkheid is het gebruiken van invullicht (flits of reflectiescherm). Beide technieken worden in andere artikelen op deze blog beschreven.

Heb jij eigenlijk al eens mooie tegenlicht opnames gemaakt met je mobiel?