Omlijsting van een molen door een vestingmuur in Heusden. [iPhone 6]

Omlijsting in de compositie van je mobiele foto

Door een omlijsting of frame in je compositie op te nemen kan je de aandacht nog beter vestigen op het onderwerp van je foto. En zoals altijd op deze blog wordt gezegd: als je duidelijk laat zien wat je onderwerp is, zal je mobiele foto automatisch beter worden!

Wat is een omlijsting?

Een omlijsting of frame bestaat uit onderdelen op je foto die zich geheel of gedeeltelijk rondom je onderwerp bevinden. Zo’n ‘lijst’ kan van alles zijn: takken, een hekwerk, een deel van een constructie maar ook bijvoorbeeld een arm of een been. Je kan natuurlijk ook gaten in een muur, een raam of een deurpost gebruiken waar je het onderwerp doorheen fotografeert.

ComputerComputer
De omlijsting door een deurpost geeft het onderwerp (de drie dames) gelijk meer aandacht.

De omlijsting door een deurpost geeft het onderwerp (de drie toeristen) gelijk meer aandacht. [iPhone 6]

Met een mobiele telefoon heb je nog als extra voordeel dat het lensje zo klein is: je hebt slechts een kleine opening nodig om een geschikte omlijsting te maken.

Er bestaan overigens ook andere vormen van omlijsting zoals een zelfgemaakt frame of een vignette dat je toepast tijdens de nabewerking van je foto.

Hoe werkt een omlijsting

Als je een omlijsting rondom je onderwerp gebruikt gaat de blik van de kijker automatisch naar dat onderwerp toe. Dit heeft een aantal oorzaken:

  • De omlijsting bevat veel minder details en is daardoor niet interessant genoeg om de blik van de kijker vast te houden. Hij of zij kijkt dus verder naar het deel van de foto waar wel details op te zien zijn: je onderwerp binnen die omlijsting.
  • Het onderwerp is vaak lichter dan de omlijsting. De kijker wordt automatisch aangetrokken door het lichtste deel van de foto: je onderwerp.
  • Het onderwerp is scherp maar de omlijsting meestal niet als deze dichter bij de camera ligt. Aangezien de blik van de kijker naar het scherpste deel van de foto gaat, komt deze automatisch bij het onderwerp terecht.

Door het toepassen van een omlijsting (framing) in je compositie creëer je ook nog eens extra diepte in je compositie. Ook daardoor wordt je foto interessanter en ook vaak beter.

Foto van een omlijsting van een molen door een vestingmuur in Heusden. [iPhone 6]

Omlijsting van een molen door een vestingmuur in Heusden. [iPhone 6]

De omlijsting hoeft overigens niet altijd vóór je onderwerp te liggen. Je kan ook een frame kiezen dat achter je onderwerp staat of ligt. Een voorbeeld daarvan is een deur of deurpost maar ook een struik of doorkijkje waar je onderwerp voor staat.

Aan de slag met een omlijsting

Heb jij al eens een omlijsting toegepast in je mobiele fotografie? Wat voor omlijsting was dat dan?

BoekenBoeken
Een omlijsting door een boomtak op deze foto leidt je blik naar het kleine bootje op zee. [Android Galaxy Trend]

Een omlijsting door een boomtak leidt je blik naar het kleine bootje op zee. [Android Galaxy Trend]

We zijn natuurlijk ook benieuwd naar de ervaringen van mobiele fotografen die voor de eerste keer een lijst om hun onderwerp hebben gefotografeerd. Laat het ons eens weten in het commentaarvak hieronder.