Vieze lens van je mobiele telefoon

Mooiere foto’s met je mobiel? Maak je lens schoon!

Een vieze lens is een onbekende maar een belangrijke oorzaak van onscherpe en fletse foto’s. Veel mobiele fotografen denken dat hun foto’s beter  worden met een duurdere telefoon maar als het lensje vies is worden de foto’s die je daarmee maakt ook gewoon onscherp.

Vuil op je lens

In je broekzak of tas komt het lensje in contact met stof, zand of ander vuil. Als je de telefoon uit je zak of tas haalt kan er ook huidvet van je vingers op het lensje terecht komen. Aan dit vet kan vervolgens ook weer stof gaan kleven met als resultaat een nog viezer lensje en dus nog vagere foto’s.

ComputerComputer

Hierboven staan foto’s die werden gemaakt door een vieze en door een schone lens. De vage, onscherpe foto werd gemaakt met een uitgeveegde vette vingerafdruk op de lens en bij erg ongunstige lichtomstandigheden: tegenlicht. Het effect van het vuil op de lens is direct te zien!

Maak je lens schoon

Dit soort onscherpe foto’s kan je uiteraard heel eenvoudig vermijden. Als de kwaliteit van je mobiele foto tegenvalt, kijk dan eerst eens of het lensje van je telefoon vies is. Als dat zo is maak het dan schoon met een lens- of brillendoekje. Apple raadt voor het schoonmaken van een iPhone een ‘zachte, pluisvrije doek’ aan. Maar als je dat allemaal niet bij je hebt, maak het lensje dan gewoon stof- en vetvrij met een stuk van je (schone) T-shirt! Je zal zien dat je mobiele foto’s dan gelijk mooier worden!