panoramafoto maken mobielefotografie.nl

Mooie panoramafoto’s maken – met je mobiele telefoon

Met de meeste standaard camera apps van een smartphone kan je ook panoramafoto’s maken. Een panorama is een zeer brede foto met ongeveer dezelfde hoogte als een gewone, rechtopstaande foto. Tot voor kort konden panorama’s alleen worden vastgelegd door er een groot aantal foto’s van te maken en die vervolgens aan elkaar te plakken in een programma als Photoshop.

Panoramafoto van een Noors landschap met typische Noorse huisjes.

Panoramafoto van een Noors landschap met typische Noorse huisjes. [iPhone 4s]

ComputerComputer

Tegenwoordig maak je met je mobiele telefoon heel gemakkelijk een of meerdere panoramafoto’s als een onderwerp te groot is om op een ‘gewone’ foto vast te leggen. In de mobiele fotografie is de panoramafunctie dan ook onmisbaar als je een mooie landschapsfoto wil maken. Maar je kan deze functie natuurlijk ook gebruiken als aanvulling op je straatfotografie.

Hoe maak je een panoramafoto met je mobiele telefoon?

Een panoramafoto maak je door een snelle en vloeiende beweging van links naar rechts (of andersom) te maken met je mobiele telefoon. In de panoramastand maakt de camera continu foto’s en plakt die als het ware aan elkaar.

Het is belangrijk dat je weet waar je panoramafoto gaat beginnen en waar deze zal eindigen. Ga richting het punt staan dat ongeveer in het midden ligt tussen het verste punt links en het verste punt rechts. Vervolgens kan je met de volgende stappen een mooie panoramafoto maken:

  • Zet je benen iets uit elkaar voor een stabiele houding.
  • Houd je telefoon rechtop (verticaal) voor je uit, met je armen licht gebogen.
  • Draai je lichaam naar een van de verste punten (voeten blijven staan) en druk één keer op de ontspanknop.
  • Beweeg de telefoon in één vloeiende beweging helemaal naar het andere verste punt terwijl je het toestel continu rechtop houdt.
  • Probeer ondertussen de horizon mooi recht te houden door de hulplijntjes op je scherm te volgen.
  • Als je eenmaal naar de andere kant bent gedraaid druk je weer op de ontspanknop (zonder je telefoon te bewegen!) en je panorama is klaar. Bij sommige toestellen wordt de panoramafoto automatisch gestopt als de maximale breedte van de foto is bereikt.
Een panoramafoto van een tropisch strand. [Samsung Galaxy Trend]

Een panoramafoto van een tropisch strand. [Samsung Galaxy Trend]

Welke kant moet je op draaien bij het maken van een panoramafoto?

Als je een panoramafoto maakt, kan je dan het beste van links naar rechts draaien of juist andersom? Dat hangt af van het licht. Het is verstandig om te beginnen aan de donkerste kant van de foto en vervolgens naar de lichte kant toe te draaien. Je krijgt dan een overbelicht stuk (of zelfs de zon) op het laatste deel van de panoramafoto maar het eerste deel is goed belicht. Als je zou beginnen met het lichte deel dan wordt de belichting daarop afgesteld zodat de rest van de foto te donker is.

Bij IOS wissel je de richting waarin je de panoramafoto maakt door op het panoramascherm op je telefoon te tikken, de richting van de pijl draait dan om. Bij Android-toetsellen begin je met draaien en het toestel merkt dan vanzelf welk richting je op gaat.

Nabewerking van je panoramafoto’s

Een panoramafoto kan je natuurlijk ook nabewerken in je favoriete nabewerkings-app. Het is verstandig om te beginnen met het bijsnijden van je foto omdat deze dan kleiner wordt. Hierdoor worden de volgende bewerkingsstappen sneller uitgevoerd, dit scheelt (zeker bij oudere smartphones) veel wachttijd!

Snijd de foto aan de boven- of onderkant van je foto bij als daar teveel lucht of grond op staat. Kijk ook of je de zijkanten kan bijsnijden om je compositie te verbeteren.

BoekenBoeken
Een fietspad in de Kennemerduinen op een mistige ochtend [iPhone 4s]

Een fietspad in de Kennemerduinen op een mistige ochtend [iPhone 4s]

Als je nog niet veel ervaring hebt met panoramafotografie kan je beter iets eerder beginnen en wat later stoppen met je panoramafoto. Daardoor kan je je richten op het stil en recht houden van je mobiele telefoon. Bij het nabewerken knip je het rommelige begin en einde dan gewoon van je foto af!

Na het bijsnijden kan je de foto verder verbeteren door bijvoorbeeld het contrast te verhogen en de schaduwpartijen wat lichter te maken. Een andere optie is om de panoramafoto om te zetten naar zwart-wit.

Zelf panoramafoto’s maken

Maak eens een panoramafoto met je mobiel als je weer eens in de natuur, in de stad of in het het stadion bent. Je kan dan goed laten zien hoe groot en weids de omgeving was waar je je in bevond. Maak bijvoorbeeld ook eens twee panorama’s van hetzelfde onderwerp: van licht naar donker en van donker naar licht. En kijk dan eens naar het verschil tussen die twee foto’s.

Panoramafoto van de voormalige gasfabriek in Rotterdam-Zuid. [iPhone 6]
MobileMobile

Panoramafoto van de voormalige gasfabriek in Rotterdam-Zuid. [iPhone 6]

Maak jij vaak panorama’s met je mobiele telefoon? Wat is je favoriete onderwerp? Waar loop je tegenaan tijdens het fotograferen? Heb je nog meer panoramafoto-tips nodig? Laat het ons eens weten in het commentaarveld hieronder.

Het volgende artikel over panoramafoto’s gaat over de vervormingen die je tegen kan komen in je panorama’s.