Zoom tekst als detailfoto op MobieleFotografie gemaakt met iPhone 4s

9 tips voor betere detailfoto’s met je mobiele telefoon

Met je smartphone kan je heel makkelijk detailfoto’s te maken van je onderwerp. Niet alleen kan je de telefoon goed stabiel houden door het lage gewicht, door de (relatief) kleine afmetingen van zowel de telefoon als van het lensje kan je deze ook makkelijk ergens in of tussen steken. Op die manier kan je heel dicht bij het mooie detail te komen. Detailfoto’s zijn vaak een leuke aanvulling op de foto’s die je van grotere afstand genomen hebt van hetzelfde onderwerp.

Hieronder staan negen tips om dit soort detailfoto’s zo mooi mogelijk te laten worden. Zoals je zal zien hou je de telefoon zo dicht mogelijk bij je onderwerp en zorg je ervoor dat het detail beeldvullend wordt gefotografeerd.

ComputerComputer

1. Scherpte

De belangrijkste tip eerst. Zorg ervoor dat je de telefoon niet te dicht bij je onderwerp houdt, dan wordt de foto namelijk onscherp! De meeste telefoons kunnen nog scherp stellen op een afstand van 10-15 centimeter. Als je dichterbij komt wordt je foto niet scherp. Controleer de foto dus nog even nadat je deze hebt gemaakt door in te zoomen op je smartphone. Als je niet tevreden bent over de scherpte: hou de telefoon dan iets verder weg van je onderwerp en maak de foto opnieuw.

Detail van een bos touw, gemaakt met een iPhone 4s

Detail van een bos touw. [iPhone 4s]

2. Parallel

Bij een foto van een recht oppervlak: hou je de telefoon zo parallel mogelijk aan dat oppervlak. Daardoor krijg je zo min mogelijk vervorming en is de scherpte (focus) over de hele foto hetzelfde.

Wit-blauw geverfd hout, detail van een wandschildering gefotografeerd met een Samsung Galaxy Trend

Wit-blauw geverfd hout, detail van een wandschildering. [Samsung Galaxy Trend]

3. Schaduw

Kijk goed of er geen schaduw van je telefoon of je arm op je onderwerp valt. Dit kan je voorkomen door even te kijken waar het licht (zon, lamp, reflectie) vandaan komt en daar vervolgens rekening mee te houden. Als het licht recht op je onderwerp schijnt kan je het tegenhouden door er met je lichaam precies voor te gaan staan, dan valt de schaduw als het ware over het hele detail en valt het niet meer op.

Dit kan natuurlijk alleen als je dan nog genoeg licht overhoudt om een goede foto te maken.

4. Spiegeling

Bij een glimmend onderwerp geldt hetzelfde als bij het bovenstaande punt over schaduwen: zorg ervoor dat je telefoon, hand of arm niet weerspiegeld wordt in het onderwerp. Als dat niet gelijk lukt, kijk dan of je de spiegeling buiten de foto kan laten vallen door je telefoon iets te draaien.

Detailfoto van roest op de zijkant van een afvalcontainer, gefotografeerd met een iPhone 4s.

Detail van roest op de zijkant van een container. [iPhone 4s]

BoekenBoeken

5. Stilhouden

Als je van dichtbij een foto maakt dan kan je een vinger op het onderwerp houden om de telefoon te ondersteunen en stil te houden. Kijk nog wel even of je vinger niet in beeld komt of het licht tegenhoudt…

6. Beeldvullend

Vul de hele foto met het detail van je onderwerp. Daardoor gaat alle aandacht uit naar het detail en wordt de kijker niet afgeleid door andere delen van het onderwerp op de achtergrond.

Sleutelgat in een blauwe metalen kast gefotografeerd met een iPhone 4s

Sleutelgat in een blauwe metalen kast. [iPhone 4s]

7. HDR

Gebruik eventueel de HDR-functie van je camera app als je grote verschillen ziet tussen licht en donker op je onderwerp. Nog beter is het om in dat geval twee foto’s te maken: een met en een zonder HDR zodat je later het verschil kan zien.

MobileMobile

Tip (indien mogelijk): laat de foto app zowel de originele versie opslaan als de HDR versie, dan hoef je maar één keer af te drukken.

8. Afdrukken

Druk af met slechts een lichte druk op de ontspan’knop’ op je scherm om beweging van je telefoon te voorkomen. Als alternatief kan je natuurlijk ook de volumeknopjes gebruiken om af te drukken.

Detail van een stapel suikerhartjes, gefotografeerd met een Samsung Galaxy Trend

Detail van een stapel suikerhartjes [Samsung Galaxy Trend]

9. Nabewerking

Bewerk je foto na, bijvoorbeeld in Snapseed, Pixlr of Aviary om je foto wat meer kleur en contrast te geven. Snijd de foto eventueel bij om van een horizontale foto een verticale foto te maken.

Detail van een erg roze hortensia gefotografeerd met een iPhone 4s

Detail van een erg roze hortensia. [iPhone 4s]

Aan de slag!

GezondheidGezondheid

Hopelijk kan je een of meerdere van deze negen tips gebruiken om mooie detailfoto’s te maken met je mobiele telefoon. Heb je zelf nog meer tips over het maken van dit soort foto’s, laat het ons dan weten in de commentaarbox hieronder!