kinderfotografie - vliegeren op het strand

5 tips om kinderen te fotograferen met je telefoon

Heb je kinderen? Dan zijn dat ongetwijfeld de onderwerpen die je heel vaak fotografeert met je mobiele telefoon. Zo worden er enorme aantallen onbetaalbare herinneringen vastgelegd, om te delen of gewoon voor in het (digitale) fotoalbum.

Maar hoe krijg je je kind nu echt goed op de foto, ook al heb je weinig tijd? Hieronder een aantal tips voor nog mooiere mobiele foto’s van je kinderen:

ComputerComputer

1 Bukken!

De simpelste tip aan het begin: ga op dezelfde hoogte zitten als je kind. Houd je telefoon op de hoogte van zijn of haar ogen. Dit geeft de natuurlijkste uitstraling en geeft geen vertekend beeld van het lijfje. Fotograferen vanuit de hoogte levert namelijk niet alleen een foto op van een omhoog kijkend kindje, door dit gezichtspunt wordt het hoofd in verhouding ook veel groter dan de voeten.
Als je deze tip gebruikt heb je al een enorm stap gemaakt ten opzichte van de meeste ouders die rechtopstaand hun kind fotograferen met hun telefoon. Kortom, bukken!

2 Dichterbij

Veel foto’s worden van een te grote afstand gemaakt om duidelijk te kunnen zien wat het onderwerp is. Ga eens wat dichterbij staan en probeer je kindje beeldvullender te fotograferen. Voor de kwaliteit van de mobiele foto is het sowieso altijd beter om dichter naar het onderwerp toe te lopen dan om de digitale zoomfunctie te gebruiken.

Helaas is dichterbij komen niet altijd mogelijk, bijvoorbeeld bij sportwedstrijden of voorstellingen van je kind. Probeer dan een foto te maken als je kind tijdens een actie of optreden dichtbij komt en maak sowieso een portretfoto voor en na de wedstrijd of voorstelling. Voor het inzoomen zijn er wel speciale voorzetlensjes te koop voor je telefoon, die worden in een ander artikel besproken op deze site.

3 Schoon

Check het gezicht van je kind op jam, snot en andere vlekken. Dit zal niet altijd belangrijk voor je zijn maar het is zonde om je foto een paar dagen (of een paar jaar!) later nog eens terug te zien en je vervolgens te storen aan al die vlekken. Uiteraard horen echte vlekkenfoto’s ook niet te ontbreken in je album…  Verrgeet dus vooral niet om een foto te maken nadat je kindje voor het eerst zelf een bakje vla heeft proberen leeg te lepelen!

4 Licht

Probeer te bepalen waar het licht vandaan komt. Het licht kan namelijk van meerdere kanten komen zonder dat je je daar bewust van bent. In een ander artikel op mobielefotografie.nl over het zien van verschillende soorten licht wordt dit verder uitgelegd. Je telefoon zal bijvoorbeeld proberen om de belichting zo goed mogelijk over de foto te verdelen maar in het maken van goede foto’s met tegenlicht is een mobieltje juist niet zo goed. Kortom kijk waar het licht vandaan komt en fotografeer je kind met de sterkste lichtbron (schuin) achter je. Let echter ook op de volgende tip, nummer 5!

5 Zonlicht

Fotografeer niet in hard, direct zonlicht. Met name rond het middaguur in de zomerzon is het licht erg hard. Dit soort licht geeft scherpe schaduwen en contrasten. Daardoor zullen sommige delen van het gezicht overbelicht (wit) worden op de foto en andere delen bijna zwart. Een betere belichting krijg je als je je kind op een zonnige dag juist in de schaduw fotografeert. In de schaduw is het licht veel zachter en worden alle delen van het gezichtje gelijkmatig belicht. Een extra voordeel is ook dat er niet met de ogen wordt geknepen… In de namiddag geeft een laagstaande zon weliswaar langere schaduwen maar zeker als het een waterig zonnetje is kan je in dat licht prima foto’s te maken.

Probeer deze tips eens uit en kijk of je foto’s er beter van worden. Heb je vragen of opmerkingen over de bovenstaande tips, aarzel dan niet om die in het commentaarvak hieronder te zetten.