Smartphone maakt time-lapse video

Time-lapse filmpjes met je mobiele telefoon

Een time-lapse filmpje bestaat uit een groot aantal achter elkaar genomen foto’s, steeds vanaf dezelfde positie. Om de paar seconden wordt er een foto gemaakt en als je die foto’s achter elkaar plakt, krijg je een filmpje. Op zo’n filmpje zie je de langzame bewegingen daardoor versneld weergegeven.

Time-lapse filmpjes kom je tegenwoordig overal tegen omdat het de laatste jaren steeds makkelijker is geworden om ze te maken. Ook zijn dit soort filmpjes heel geschikt om dingen te laten zien die te langzaam zijn voor een gewoon filmpje zoals de verandering van het weer, het neerzetten van een bouwwerk of het volstromen van een plein.

ComputerComputer

Maar hoe maak je nu zelf zo’n filmpje met je smartphone?

Time-lapse apps

Sinds IOS8 kan zit er standaard een time-lapse functie ingebouwd in de camera-app van de iPhone, daar is echter niets bij in te stellen. Enkele Android-toestellen hebben ook een ingebouwde time-lapse in de standaard camera-app. Ook zijn er diverse time-lapse apps verkrijgbaar in de Playstore en Appstore.

lapse-it logoVoor het maken van time-lapse videos met mijn mobiele telefoon gebruik ik de Lapse-It app. Er is zowel een gratis als een betaalde (pro) versie van deze app verkrijgbaar. De gratis versie heeft uiteraard enkele beperkingen. Zo wordt onder meer de resolutie verlaagd naar 640px bij 480px en wordt het Lapse-It logo achter elk filmpje geplakt. Bij een upgrade naar de Pro-versie van deze app ben je alle beperkingen kwijt en kan je filmpjes maken tot een resolutie van 1920px bij 1080px.

Benodigde appatuur voor een time-lapse

Voor het maken van time-lapse video’s met je mobiele telefoon heb je niet veel extra apparatuur nodig. Behalve een mobiele telefoon met een time-lapse app is het handig om een statief en een extra stroombron (batterij, oplader) voor je smartphone te gebruiken.

time-lapse opstelling met mobiele telefoon op mobielefotografie.nl

Mobiele telefoon op statief met aangesloten externe batterij.

  • Statief.
    Het is belangrijk dat je telefoon tijdens het maken van het time-lapse filmpje goed stevig staat. Het is handig om daarvoor een statief te gebruiken maar als je de telefoon op een andere manier goed neer kan zetten dan is dat natuurlijk ook prima. Zo is de onderstaande time-lapse video van London gemaakt door de telefoon gewoon tegen het raam aan te zetten.
    Op de foto hiernaast gebruikte ik een extreem groot statief (met een telefoonhouder) maar met een handzamer statief als de Gorillapod GripTight kan je je telefoon ook goed ergens aan vastmaken. Bij time-lapse opnames in de stad is een groot statief vaak alleen maar onhandig: voor je het weet tikt iemand er met zijn voet tegenaan en is je hele opname versprongen.
  • Batterij.
    Het maken van een time-lapse kan lang duren. Het is dan ook verstandig om zo zuinig mogelijk om te gaan met de energie in je mobiele telefoon. Zet daarom de wifi, gps, mobiele gegevens en dergelijke uit (je kan toch even niet bellen met die telefoon). In de Lapse-It app wordt het scherm automatisch gedimd om energie te sparen: standaard naar 50%, dit is zelfs nog verder te verlagen.
    Voor lange time-lapse opnames gebruik ik behalve een volledige opgeladen telefoon ook nog een externe batterij waardoor de telefoon continu wordt opgeladen totdat deze externe batterij leeg is. In het ideale geval hou je de oplader van je telefoon in het stopcontact.

De Lapse-It app

Als je de Lapse-It app opent kies je rechts bovenin ‘New Capture’, het videoscherm wordt dan geopend en onderin zie je de rode startknop en nog enkele instellingen die je aan kan passen.

lapse-it schermDe knoppen hebben de volgende betekenis:

  • De rode startknop Capture laat de time-lapse opname beginnen.
  • Capture Interval. Dit is het tijdsinterval tussen de foto’s die de app zal maken. Standaard staat deze op 4 seconden en dat is een prima uitgangspunt. Voor opnames in de stad (dus met veel zichtbare mensen) kan je deze tijd beter op 2 seconden zetten, nadeel is dan wel dat je uiteindelijke filmpje dan twee keer zo lang duurt. Bij time-lapse opnames van een landschap is 6 tot 8 seconden een goed startpunt als de wolken niet te snel bewegen. Aangezien er op het filmpje van Londen zowel mensen als wolkenpartijen voorkwamen heb ik als compromis de standaard 4 seconden gebruikt.
  • Capture Resolution. Dit is de resolutie waarin de time-lapse video wordt gemaakt.
  • More. Hier kan je diverse instellingen wijzigen zoals de belichting, focus, witbalans. Niet alleen de hoogte daarvan is in te stellen maar kan je deze waarden ook vastzetten (locked), per foto laten bepalen (dynamic), handmatig instellen (manual) of tijdens de opname wijzigen via het scherm (touch).
    Vaak is bij opnames die je overdag maakt het vastzetten (locked) de beste optie om te voorkomen dat elke foto anders wordt door wisselende witbalans en belichting. Voor het vastleggen van een zonsondergang is het bijstellen tijdens de opname (touch) juist een goede optie vanwege het grote verloop van licht naar donker.

Nog veel meer instellingen vind je terug in het Settings menu. Daarin kan je bijvoorbeeld de eventuele wachttijd na het indrukken van de startknop instellen (Initital Delay) maar ook de helderheid van het scherm tijdens de opname.

BoekenBoeken

Als je klaar bent met je fimpje druk je op de vierkante stoptoets rechtsonderin het scherm. Vervolgens kom je in een scherm waar je het fimpje nog kan bijknippen, draaien en spiegelen. Je kan ook filters en muziek toevoegen. Als je tevreden bent met alle instellingen druk je op Render, voer je de naam in voor je video en druk je op Create Video. En na even wachten is je time-lapse video klaar!

Het render-scherm van Lapse-It.

Het render-scherm van Lapse-It.

 Time-lapse filmpjes

Hieronder staan twee voorbeelden van time-lapse video’s die gemaakt zijn met een mobiele telefoon en de Lapse-It app.

De eerste time-lapse werd gemaakt in London vanuit het Tate Modern museum. Op de video zie je de wolken voorbij trekken over de St Pauls Cathedral en de Millennium Bridge (met heel veel toeristen!). Ook zie je diverse boten voorbij komen op de Thames.

MobileMobile

De tweede time-lapse werd gemaakt van een regenachtig Geirangerfjord in Noorwegen. Je ziet de wolken met grote snelheid bewegen, ontstaan en weer verdwijnen. Kijk ook naar de cruiseschepen en veerponten op het water in de verte. Aan het eind van het fimpje breekt de zon zelfs door.

Heb jij wel eens een time-lapse gemaakt? Welke app heb je daarvoor gebruikt? Laat het eens weten in de commentaarbox hieronder.

Als je nog nooit een time-lapse video hebt gemaakt, probeer de tips in dit artikel dan eens uit. Begin gewoon met de gratis versie van Lapse-It of met de time-lapse optie in je standaard camera app!

De gebruikte versies van de Lapse It app – IOS: 2.5 (Gratis, E1.99) en Android: 4.70 (Gratis, Pro versie E1.45).