De regel van symmetrie toegepast: Symmetrisch oekje in Haarlem [iPhone 6]
Symmetrisch oekje in Haarlem [iPhone 6]

De regel van symmetrie in je mobiele fotografie

Een compositieregel waar je niet zo vaak over hoort is de regel van symmetrie. Toch is het handig om deze regel te kennen zodat je die op het juiste moment toe kan passen in je mobiele fotografie.

In dit artikel wordt uitgelegd wat de regel van symmetrie inhoudt en waarom je foto er mooier door kan worden.

ComputerComputer

Symmetrie

Een symmetrisch onderwerp ziet er aan twee of meer kanten precies hetzelfde uit. Gebouwen werden (en worden!) bijvoorbeeld met opzet symmetrisch ontworpen om ze een krachtige en rijke uitstraling te geven. Voorwerpen zijn vaak symmetrisch in een of meerdere richtingen omdat ze daarmee makkelijker zijn te gebruiken en te produceren.

Spiegelsymmetrische gebouwen in Rotterdam [iPhone 6]

 

Regel van symmetrie

De regel van symmetrie zegt dat je foto van een symmetrisch onderwerp mooier wordt als je deze symmetrie duidelijk laat zien. Je foto wordt dan dus ook symmetrisch. Door het midden van het onderwerp precies in het midden van je foto te leggen, breng je namelijk balans en harmonie aan in je compositie.

Er zijn veel symmetrische onderwerpen waarbij je de regel van symmetrie goed kan gebruiken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan gebouwen of details van gebouwen, landschapsfoto’s met spiegelende meren en symmetrische voorwerpen.

De regel van symmetrie toegepast: Symmetrisch detail van een gebouw in Nijmegen [iPhone 6]

Symmetrisch detail van een gebouw in Nijmegen [iPhone 6]

Vergeet ook de portretfotografie niet. Als mensen (of dieren!) recht in de lens kijken kan je ze vaak het beste in het midden van foto plaatsen. Dit geldt zeker als je een vierkante foto maakt.

Niet volledig symmetrisch

Een kijker naar een foto van een symmetrisch onderwerp zal automatisch gaan zoeken naar de verschillen tussen links en rechts. Door opzettelijk een klein afwijkend onderdeel aan een van de twee kanten mee te fotograferen doorbreek je de spiegelsymmetrie. Je laat daarmee zien dat de symmetrie op een natuurlijke manier is opgebouwd.

BoekenBoeken
De regel van symmetrie toegepast op een detail: het oranje wiel van een oude tractor [iPhone 6]

De regel van symmetrie toegepast op een detail: het oranje wiel van een oude tractor [iPhone 6]

Gezichten zijn per definitie niet symmetrisch dus bij de portretfotografie zet je automatisch subtiele verschillen tussen links en rechts op je foto!

Bij een foto van een gespiegeld landschap is het volgens de regel van symmetrie beter om de horizon precies in het midden van de foto te leggen. Deze regel gaat daarmee natuurlijk precies in tegen de regel van derden. Daarbij wordt gelijk duidelijk dat je de compositieregels niet zomaar blind moet toepassen!

Symmetrie door een spiegelend meer in Noorwegen [iPhone 4s]

Symmetrie door een spiegelend meer in Noorwegen [iPhone 4s]

De regel zelf toepassen

Experimenteer eens met je compositie: vergelijk een volledig symmetrische foto met een foto van hetzelfde onderwerp vanuit een andere hoek.

MobileMobile

En werkt de regel van symmetrie voor jou?

Als je nog vragen hebt over de regel van symmetrie laat het ons dan weten in het commentaarvak hieronder of stuur ons even een mailtje.

Conclusie

De regel van symmetrie pas je toe als je een symmetrisch onderwerp fotografeert met je mobiele telefoon. Je maakt je compositie zo dat het symmetrische onderwerp ook symmetrisch op je foto komt.

Denk bij de regel van symmetrie niet alleen aan onderwerpen die van links naar rechts symmetrisch zijn (gebouw) maar ook aan onderwerpen die van boven naar beneden symmetrisch zijn (bergmeer).