Een slak in kikkerperspectief

Kikkerperspectief – Foto’s maken van onderaf

Een leuke manier om een speelse foto te maken is het fotograferen vanuit een ander standpunt. Een voorbeeld daarvan is het ‘kikkerperspectief’. Daarbij fotografeer je het onderwerp van onderaf: je houdt je telefoon wat lager dan het onderwerp dat je gaat fotograferen. De foto wordt daardoor net even wat speelser en interessanter dan een ‘standaard’ foto. Door het lage standpunt komt het onderwerp ook groter en indrukwekkender op de foto waardoor de aandacht daar onmiddellijk naartoe gaat.

Kijken als een kikker

Het lage standpunt is te vergelijken met de positie van waaruit een kikker de wereld ziet dus vandaar dat dit gezichtspunt de naam kikkerperspectief heeft gekregen.

ComputerComputer
De Martinitoren in Groningen in kikkerperspectief [iPhone 6]

Een wandelende familie in kikkerperspectief [Nokia C2]

De mobiele telefoon maakt het fotograferen vanuit het kikkerperspectief heel erg makkelijk. Je kan met je telefoon heel dicht bij de grond komen omdat het lensje zo klein is. Je zet of legt je telefoon gewoon op de grond en drukt af. Omdat het afdrukken met de knop op het scherm natuurlijk wat lastig is kan je het beste afdrukken met de volumeknopjes op de telefoon maar je kan natuurlijk ook de zelfontspanner (timer) of een afstandsbediening gebruiken.

Fotograferen vanaf de grond

Een paddestoel van onderaf gefotografeerd [iPhone 4s]

Een paddestoel van onderaf gefotografeerd [iPhone 4s]

Als de telefoon op de grond ligt kan je het scherm niet goed zien. Daardoor weet je niet precies wat er op de foto komt. Daarom is het verstandig om gelijk een paar foto’s achter elkaar te maken waarbij je de telefoon steeds iets meer kantelt of draait. Zo weet je zeker dat het volledige onderwerp op een van de foto’s staat.

Zoals bij elke foto is het belangrijk om scherp te stellen op het (juiste) onderwerp. Bij kikkerperspectief-foto’s die je vanaf de grond maakt is het lastig om op je scherm te tikken (om scherp te stellen) als je telefoon eenmaal op de grond ligt. De eenvoudigste manier om scherp te stellen is daarom als volgt:

  • zet je telefoon op de grond
  • stel scherp op je onderwerp door het aan te tikken op je scherm
  • kantel de telefoon naar achteren om het kikkerperspectief te krijgen.

Bij sommige foto-apps kan je behalve de scherpstelling ook de belichting vergrendelen door enkele seconden op het scherm te drukken of door de belichting handmatig in te stellen in de foto-app. Dit kan een handige optie zijn om te gebruiken als je een donker onderwerp hebt op de voorgrond terwijl de hemel daarachter heel licht is. Je vergrendelt de belichting dan op je (donkere) onderwerp voordat je de telefoon naar achteren kantelt en afdrukt.

Omhoog fotograferen

De Martinitoren in Groningen in kikkerperspectief [iPhone 6]

De Martinitoren in Groningen in kikkerperspectief [iPhone 6]

Een kikkerperspectief-foto hoeft niet per se vanaf de grond te worden gemaakt. Als je een gebouw of een boom omhoog fotografeert vanaf ooghoogte gebruik je ook het kikkerperspectief. Als het je puur om de architectuur gaat dan kan een dergelijk perspectief juist hinderlijk zijn: geen enkele lijn is recht en het gebouw is volledig uit verhouding. In dat geval kan je het gebouw beter fotograferen vanaf een grotere afstand, als dat tenminste mogelijk is.

BoekenBoeken

Kikkerperspectief bij weinig licht

Als je een foto wil maken bij weinig licht kan het zelfs noodzakelijk zijn om het kikkerperspectief te gebruiken: je zet je telefoon gewoon op de grond om bewegingsonscherpte tijdens het afdrukken te voorkomen. In dit geval is het ook verstandig om de zelfontspanner (timer) te gebruiken om je telefoon nog stiller te kunnen houden.
Tip: als het geregend heeft en de straat is nog nat, geven de spiegelingen zelfs een extra dimensie aan je foto!

En heb jij al eens (bewust of onbewust) foto’s gemaakt met het kikkerperspectief?

Zo niet: probeer het dan gewoon eens uit!