Spiegeldoos - fietslampjes hema - mobielefotografie.nl
Spiegeldoos: foto van Hema-lampjes door het geboorde gaatje in de bovenste spiegel. [iPhone6]

In een spiegeldoos fotograferen met je smartphone

Met een spiegeldoos kan je surrealistische foto’s maken van kleine voorwerpen. Er bestaan diverse design-spiegeldozen waarbij de spiegels aan de buitenkant van de doos zitten. In de spiegeldoos die in dit artikel wordt beschreven staan de spiegels echter met de spiegelende zijde naar binnen waardoor alle spiegels elkaar ook weer spiegelen. Op die manier ontstaan er oneindig veel spiegelingen van een voorwerp dat je in zo’n spiegeldoos legt.

Spiegeldoos met de telefoon die voor het licht zorgt.

Spiegeldoos met de telefoon die voor het licht zorgt. [iPhone6]

ComputerComputer

Voor de meeste foto’s moet de doos aan alle kanten dicht zijn, anders wordt een deel van de ruimte waar de doos in staat ook weerspiegeld. Daardoor zijn er maar twee mogelijkheden om een foto te maken in een spiegeldoos: je zorgt zelf voor licht binnenin of je maakt een gaatje in een van de zijkanten van de doos. Het voordeel van het fotograferen met je mobiel is dat een klein gaatje (5-10mm) al voldoende is om daar een foto doorheen te kunnen maken.

Spiegeldoos maken

Een spiegeldoos kan je heel makkelijk zelf maken van zes vierkante badkamerspiegeltjes. Deze spiegeltjes zijn vaak te koop in een pakketje van zes stuks bij de bouwmarkt. De spiegels van mijn zelfgemaakte spiegeldoos zijn 20cm x 20cm.

Je kan de vierkante constructie heel degelijk maken met plankjes, siliconenkit en klemmen maar voor een tijdelijke opstelling kan je ook alleen tape gebruiken. Het is daarbij verstandig om een of twee kanten te laten steunen tegen een rechtopstaande rand, bijvoorbeeld in een doos of in een (hoog) dienblad.

Gaatje boren in de spiegel

spiegeldoos met gaatje

Spiegeldoos met het geboorde gaatje in de bovenste spiegel.

Voor het boren van het gaatje in het (spiegel)glas zijn er bij de bouwmarkt glasboortjes te koop. Leg je spiegel, voordat je gaat boren, op een rechte plank om het glas en de boor goed te ondersteunen. Dit is vooral belangrijk zodra je met het puntje van de boor door het glas heen bent. Je kan het gaatje nu groter maken door voorzichtig verder te boren, het puntje gaat dan recht naar beneden het hout in. Ik heb voor de zekerheid een paar druppels olie gebruikt tijdens het boren maar of die koeling echt nodig was weet ik niet. Omdat je telefoon maar een klein lensje heeft hoeft het gaatje gelukkig niet groter te zijn dan 5-10mm.

Tip: hieronder staan een aantal mogelijkheden beschreven om foto’s te maken in je spiegeldoos. Als je ze allemaal wil proberen, ga dan eerst aan de slag met de foto’s die je kan maken zonder dat je een gaatje hoeft te boren. Mocht de spiegel namelijk breken tijdens het boren dan heb je in ieder geval alvast een deel van de foto’s gemaakt!

Mobiele foto’s maken in een spiegeldoos

Met je mobiele telefoon heb je een aantal mogelijkheden om een foto te maken in een spiegeldoos. Zoals hieronder wordt beschreven kan je zowel een foto maken van binnenuit als van buitenaf.

Fotograferen met flits

Zet de flits op je telefoon op AAN, druk op de zelfontspanner knop (self-timer) en zet of leg de telefoon snel in de doos. Maak daarna de doos snel maar voorzichtig dicht zodat die aan zes kanten gesloten is. Een dergelijke foto werkt het beste als de telefoon iets schuin ligt (leg er dus wat onder), daardoor komen er meer spiegelingen in beeld dan als je alleen recht omhoog zou fotograferen.

BoekenBoeken
spiegeldoos met flits

Spiegeldoos: foto met zelfontspanner en flits [Samsung Galaxy Trend]

Selfie in de spiegeldoos

Je kan ook de selfie-camera gebruiken, daarbij komt het licht in de spiegeldoos van het scherm van de telefoon zelf. Zet de camera aan de voorkant van je telefoon aan en druk weer af met de zelfontspanner zodat je tijd hebt om de doos dicht te maken. Je legt de telefoon met het scherm naar boven.

Omdat het scherm nu actief is, wordt dit gereflecteerd in de spiegels. Die reflecties worden vervolgens weer op het scherm getoond en kleine hoeveelheden licht worden op die manier flink versterkt. Met deze methode worden ook (kleine) lichtlekkages van je spiegeldoos genadeloos vastgelegd. Ook in dit geval kan je je telefoon het beste wat schuin neerzetten voor meer spiegelingen.

Spiegeldoos met camera aan de voorkant

Spiegeldoos: foto met de camera aan de voorzijde van de telefoon. [Samsung Galaxy Trend].

Door het gaatje fotograferen

MobileMobile

Fotografeer door het gaatje in een van de spiegels. De beste plaats voor de spiegel met het gaatje is bovenop, dan kan je de telefoon het nauwkeurigst voor het gaatje houden door deze op de spiegel neer te leggen. Het voorwerp dat je in de doos neerzet moet zelf wel licht geven omdat de doos volledig lichtdicht is en het enige gaatje bedekt wordt door je telefoonlens.

Zo’n voorwerp kan een lampje of kaarsje zijn maar je kan natuurlijk ook een telefoon in je spiegeldoos zetten! Een voorbeeld daarvan is de eerste foto in dit artikel waarbij de Samsung Galaxy Trend met een brandend vergrendelscherm in de spiegeldoos was neergezet.

Spiegeldoos - fietslampjes hema - mobielefotografie.nl

Spiegeldoos: foto van Hema-lampjes door het geboorde gaatje in de bovenste spiegel. [iPhone6]

Spiegeldoos zonder bovenkant

Laat de bovenste spiegel weg. Er valt nu wel voldoende licht in de doos waardoor je ook voorwerpen van bovenaf kan fotograferen die geen licht geven. Let er dan wel op dat je geen rare spiegelingen op je foto krijgt van de ruimte boven je telefoon. Voor je het weet staat de kamerlamp op de foto of nog leuker: je eigen hoofd. Selfie!

Als je nog nooit een foto hebt gemaakt met een spiegeldoos ga er dan eens mee aan de slag en laat het ons weten of je blij bent met de resultaten. Als er iets niet duidelijk is dan helpen we je natuurlijk ook graag!

GezondheidGezondheid

In de onderstaande video een korte time-lapse van een mobiele telefoon in een (open) spiegeldoos. Deze draaide rond op een Muvi X-lapse van Veho en filmde met name zichzelf.