Mobiele foto gemaakt door een drinkglas

Glas als filter voor je mobiele fotografie

Een van de problemen waar je als (mobiele) fotograaf regelmatig tegenaan loopt is het door glas heen fotograferen van je onderwerp. Dit kom je bijvoorbeeld tegen als je door het raam van een trein of bus fotografeert maar ook als je een dier achter glas wil fotograferen in de dierentuin. Niet alleen kan je last krijgen van reflecties, het glas kan het onderwerp ook vervormen.

In dit artikel draaien we de zaken om: we fotograferen door glas heen met onze mobiele telefoon, maar dan juist om het onderwerp te vervormen!

ComputerComputer
Met de mobiele telefoon door draadglas heen gefotografeerde gebouwen.

Door draadglas heen gefotografeerde gebouwen. [iPhone 6]

Glas als filter

Voor kunstzinnige, abstracte foto’s kan je glas juist gebruiken om met opzet vervorming aan te brengen in je foto. Dit kan vensterglas zijn waar een patroon in zit maar je kan natuurlijk ook een gewoon (leeg) drinkglas nemen waar je het onderwerp doorheen fotografeert. Door het kleine lensje van een smartphone kan je zelfs door een flessenhals heen fotograferen! Er zijn dus meer dan genoeg mogelijkheden en in alle gevallen gebruiken we het glas als filter voor onze mobiele fotografie.

Met de mobiele telefoon kan je door een flessenhals heen fotograferen. Het patroon onder de fles is dat van een tafelkleed.

Met de mobiele telefoon kan je door een flessenhals heen fotograferen. Het patroon onder de groene fles is dat van een tafelkleed. [iPhone 4s]

Vervorming door glas

Het soort glas dat je gebruikt tussen je telefoon en je onderwerp bepaalt de mate van herkenbaarheid van dat onderwerp. Soms is het glas zo bol, bobbelig of mat dat je onderwerp alleen abstract op de foto komt: het is niet meer herkenbaar wat er achter het glas eigenlijk te zien was. De kleuren en vormen van het oorspronkelijke onderwerp zijn echter nog wel zichtbaar en daar maak je een zo mooi mogelijke compositie mee.

Je kan daar nog een beetje mee spelen door een foto te nemen van een groter glasopppervlak, het onderwerp daarachter wordt daardoor beter herkenbaar. Wil je het onderwerp nog abstracter weergeven dan ga je dichterbij staan met je mobiele telefoon en fotografeer je juist een kleiner glasoppervlak.

Bij het mobiel fotograferen van een klein glasoppervlak wordt de achtergrond helemaal onherkenbaar.

Bij het fotograferen van een klein glasoppervlak wordt de achtergrond helemaal onherkenbaar. [iPhone 4s]

Reflecties op glas

Kijk goed of er reflecties zichtbaar zijn in het glas voordat je er doorheen fotografeert. Sierglas dat een ruw oppervlak heeft zoals draadglas en oud glas-in-lood reflecteert het licht veel minder dan de gladdere glassoorten. Als je door dat soort glas fotografeert, kijk dan of je de heldere lichtbron achter je weg kan halen of af kan schermen. Een andere manier om reflecties te voorkomen is dicht bij het glas te gaan staan en het (felle) licht tegen te houden met je eigen lichaam.

Bij deze foto werd er door het draadglas heen naar buiten gefotografeerd met de mobiele telefoon. Binnen was het donker dus er waren geen reflecties op het glas te zien.

Bij deze foto werd er door het draadglas heen naar buiten gefotografeerd met de mobiele telefoon. Binnen was het donker dus er waren geen reflecties op het glas te zien. [iPhone 4s]

BoekenBoeken
Als je de mogelijkheid hebt, kijk dan of het fotograferen aan de andere kant van het glas betere opties geeft. Soms is sierglas aan een kant namelijk heel glad (reflecties) maar aan de andere kant vrij ruw (weinig reflecties).

Fotograferen door glas

Als je door glas heen fotografeert hou dan rekening met de volgende punten:

  1. Kijk zowel naar de compositie van het glas als naar de compositie van het onderwerp achter het glas.
  2. Hou je smartphone zo parallel mogelijk aan het glas zodat alles even scherp is.
  3. Voorkom hinderlijke reflecties zoals boven beschreven.
  4. Stel scherp op het glas, raak daarvoor het scherm aan om je telefoon scherp te laten stellen op een draad van het draadglas, een ribbel in het sierglas of een strip in het glas-in-lood.
  5. Pas eventueel de belichting aan op je telefoon.
  6. Experimenteer met de afstand tot het glas en kijk wat het doet met je onderwerp daarachter.
Stel scherp op het glas in lood en maak de compositie met zowel het glas als de achtergrond. Foto gemaakt in het Rijksmuseum in Amsterdam.

Stel scherp op het glas in lood en maak de compositie met zowel het glas als de achtergrond. Foto gemaakt in het Rijksmuseum in Amsterdam. [iPhone 4s]

Door glas heen fotograferen is erg leuk om te doen! Neem de tijd en kijk wat de verschillen zijn als je wat varieert met bovenstaande punten.

Aan de slag met je mobiele telefoon

Geef een creatieve draai aan je mobiele foto’s en kijk of je glas kan vinden om doorheen te fotograferen. Begin gewoon met een drinkglas zoals in de foto boven dit artikel en ga daarna op zoek naar een raam of deur met sierglas erin. Heb je leuke resultaten behaald of heb je nog andere tips om door glas heen te fotograferen met je mobiele telefoon, laat het ons dan weten. Succes en vooral veel plezier!